Ημερίδα και εργαστήριο εργαζομένων ΜΜΕ από τον Σύνδεσμο των περιφερειακών εφημερίδων
σηπε
17 Σεπτεμβρίου 2020
/ 19:43
ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΣΗΠΕ). Η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις κατάρτισης εξ αποστάσεων και η ευκαιρία για να την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στον κλάδο των ΜΜΕ σε απομακρυσμένες περιοχές με πιο περιορισμένη πρόσβαση στη νέα γνώση και τις δυνατότητες εξειδίκευσης, αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε τo Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, στις 10 π.μ. με σκοπό την παρουσίαση της Πράξης που υλοποιεί ο ΣΗΠΕ για την κατάρτιση και πιστοποίηση εργαζομένων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στο χώρο της Δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ.
Η ημερίδα έδωσε την αφορμή για να αναπτυχθεί μία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προσκλήσεις της τηλεκατάρτισης που διαπιστώθηκαν εμφατικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις ανάγκες ανάπτυξης δεξιοτήτων στον κλάδο των ΜΜΕ λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και του ψηφιακού περιβάλλοντος ειδησεογραφικής κάλυψης.
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γιώργος Κατσαΐτης που ευχαρίστησε τους παριστάμενους τονίζοντας την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων για την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής που υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης συνθηκών μάθησης και συνεχούς κατάρτισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικούς τομέα και δω των ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο κ. Κατσαΐτης παρουσίασε τις επιμέρους ενέργειες της Δράσης, το σύνολο των ωφελουμένων και τον αριθμό των ατόμων που είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα θεματικά αντικείμενα κατάρτισης και πιστοποίησης από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Νατάσα Βαφειάδου, Γ. Γραμματέας ΣΗΠΕ παρουσίασε τα προστιθέμενα οφέλη εμπλουτισμού των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις εκδοτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, καθώς και την συνολική αναβάθμιση του κλάδου μέσω της Πράξης.
Η Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ ανέδειξε τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τηλεκπαίδευση, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της προσαρμογής και διαχείρισης της εξ αποστάσεων εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνδέοντας τις ευκαιρίες προσαρμογής των νέων μεθόδων μάθησης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης έδωσε την ευκαιρία για μία συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που η ανάπτυξη δεξιοτήτων όχι μόνο δίνει διεξόδους εργασιακής κινητικότητας, αλλά ευνοεί και ένα νέο μοντέλο εργασίας που βασίζεται στον επαγγελματισμό και τη συνεχή εξειδίκευση και βελτίωση προσόντων.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η Ελένη Διαφωνίδου, εκδότρια εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης παρουσίασε τις σύγχρονες μορφές κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων, εξηγώντας τη σημασία των νέων εργαλείων στην επαγγελματική ανέλιξη των εργαζομένων.
Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.
Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς Πόρους."