Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Υπηρέτες δύο αφεντάδων: καναλαρχών και σχολαρχών

Βάκη
31 Αυγούστου 2016 / 18:47

ΑΘΗΝΑ. «Υπηρέτες δύο αφεντάδων, και των καναλαρχών και των σχολαρχών», τόνισε χαρακτηριστικά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, στρεφόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, η Φωτεινή Βάκη, αναφερόμενη στη στάση της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε πως για τη ΝΔ μετά την υποστήριξη των καναλαρχών, ήρθε η ώρα υποστήριξης των συμφερόντων των σχολαρχών. Η θέση του κ. Μητσοτάκη άλλωστε πως οι μαθητές είναι οι «πελάτες» της παιδείας, «είναι πιστή αντιγραφή του θεμελιωτή του νεοφιλελευθερισμού, του Φρίντμαν». 
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την πολιτική στην παιδεία που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών της, χαρακτηρίζοντας την «άλωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης δια της μεταφοράς κοινωνικών πόρων σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές», και σημείωσε πως «εκτός από την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω συγχώνευσης σχολικών μονάδων, υποχρηματοδότησης, κατάργησης των δημοφιλέστερων ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης που ρίξατε βορά στα ιδιωτικά ΙΕΚ, ισοπεδώθηκε και όλο το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών».
 Υπογράμμισε πως το σημερινό νομοσχέδιο, «κατοχυρώνει το αυτονόητο και συνταγματικά θεμελιωμένο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους: την επαναφορά της ευθύνης λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων στην πολιτεία, την αποκατάσταση της στοιχειώδους κρατικής εποπτείας στην παροχή ενός δημόσιου αγαθού από ιδιωτικούς φορείς, την αιτιολόγηση των απολύσεων από θεσμοθετημένα όργανα, την καταγραφή των επιπρόσθετων δραστηριοτήτων στις οικείες διευθύνσεις, τουτέστιν τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης - που θα εγγυάται τι; - τη λογοδοσία όσων επιχειρηματιών κερδοσκοπούν εις βάρος της και πλήττουν έτσι το εκπαιδευτικό αγαθό». 
Τέλος, σε ό,τι αφορά άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Φ. Βάκη υποστήριξε μεταξύ άλλων τη μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφύγων, λέγοντας ότι τα σχολεία «μπορούν να γίνουν διαπολιτισμικά, ήτοι εργαστήρια ηθικών και πολιτικών συναισθημάτων αλληλεγγύης και σεβασμού, πεδία άσκησης και εμπέδωσης του πρώτου άρθρου της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι».