Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη

«Ιανός»
17 Σεπτεμβρίου 2020 / 15:36

Μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, εφτά Περιφερεαικές Ενότητες της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας ενόψει του «Ιανού»

ΑΘΗΝΑ (Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ).  Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, όπως και Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Βασίλειου Κόκκαλη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του  ΔΕΔΔΗΕ.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για το συνεχή συντονισμό και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ιανός». Οπως είπε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (17/9) θα έχουμε και την εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και όσον αφορά την περιοχή της Κορίνθου, της Αττικής, «το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται επιχειρησιακά, έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως επίσης και οι Περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μεταξύ άλλων, η Γ.Γ.Π.Π. συστήνει στους κατοίκους περιοχών που προβλέπεται να πληγούν από την κακοκαιρία:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane)

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).

Το πρωί της Πέμπτης, ο «Ιανός» βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με τάσεις ενίσχυσης.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.