Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συζητήθηκε η διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία (και) της Κέρκυρας - Πότε θα κλείνουν

Αγγελόπουλος Πέτρος
17 Σεπτεμβρίου 2020 / 12:59

Τηλεδιάσκεψη με όλους τους Δ/ντες Εκπαίδευσης και του Δ/ντες Δημόσιας Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων είχε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, Πέτρος Αγγελόπουλος

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τη δυνατότητα να συζητήσουν το πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid19 στα σχολεία, είχαν χθες Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, οι Δ/ντες Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά της Περιφέρειας, όπως και οι Δ/ντες Δημόσιας Υγείας των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Σε επικοινωνία που είχε το enimerosi.com με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρο Αγγελόπουλο, επισημάνθηκε ότι προγραμματίζεται άμεσα η πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων για την ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αγγελόπουλο, αν και αυτό δεν προβλέπεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών που έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το να υπάρξει καθοδήγηση από την ιατρική κοινότητα προς τους εκπαιδευτικούς (σε πρώτο χρόνο εκείνων που θ' αναλάβουν τον ρόλο του Υπεύθυνου Covid19 σε κάθε σχολείο), ώστε να γίνει ευκολότερο και αποτελεσματικότερο το έργο τους. Σε δεύτερο χρόνο, εξάλλου, θα γίνει αντίστοιχη ενημέρωση και στους μαθητές, αλλά και στους γονείς από τους Ιατρικούς Συλλόγους, σύμφωνα με όσα προγραμματίζει η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, αυτό που τόνισε στο enimerosi.con ο Πέτρος Αγγελόπουλος, είναι ότι σε περιπτωση τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κλείνει ολόκληρη η σχολική μονάδα, ενώ σε περιπτώσεις μεμονωμένων κρουσμάτων, κλείνει το εκάστοτε τμήμα. Η απόφαση διακοπής λειτουργίας λαμβάνεται από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης με τη σύμφωνη γνώμη του Δ/ντη Δημόσιας Υγείας της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.

Στην τηλεδιάσκεψη, εξάλλου, αναπτύχθηκε πλήρως η διαδικασία, που ορίζεται από το πρωτόκολλο, ως η απαιτούμενη για να διαχειριστεί το εκάστοτε σχολείο ένα ή και περισσότερα περιστατικά, είτε αυτά είναι στη διαδικασία ελέγχου ως ύποπτα, είτε έχουν επιβεβαιωθεί μετά το μοριακό έλεγχο. Σημειώνεται ότι αρμόδιος για να «τρέξει» το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο είναι ο Υπεύθυνος Covid19 ή ο αναπληρωτής του, που ορίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε σχολείου, με τη λίστα σε ότι αφορά την Κέρκυρα να είναι σχεδόν έτοιμη -σύμφωνα με τον Πέτρο Αγγελόπουλο- και το επόμενο διάτημα αναμένεται να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, εξάλλου, παραδέχτηκε ότι έγινε δέκτης της ανησυχίας και του προβληματισμού των Δ/ντων Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχετκά με το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί πλήρως το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ εξαιτίας των ελλείψεων, που παρατηρούνται στο προσωπικό καθαριότητας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αγγελόπουλο, υπάρχουν -όπως ενημερώθηκε κι εκείνος από τους αντίστοιχους Δ/ντες Εκπαίδευσης- αρκετές περιπτώσεις σχολείων, στα οποία δεν γίνεται σωστός καθαρισμός, καθώς πολλές καθαρίστριες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (3 ώρες), ενώ απαιτείται ωράριο πλήρυς απασχόλησης (6,5 ώρες), ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων. 

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο υφίσταται, όπως παραδέχτηκε ο Πέτρος Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι εξ όσων γνωρίζει γίνονται, ήδη, προσπάθειες για την επίλυσή του, όπως η διαδικασία μετατροπής από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

«Ήταν μια σημαντική και εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη πάνω στο πρωτόκολλο διαχείρισης υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid19, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, απαντήθηκαν σχετικά ερωτήματα και δόθηκαν διευκρινήσεις. Χτίστηκαν οι απαραίτητες γέφυρες συνεργασίας», τόνισε με νόημα ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.