Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κερκυραίος Μανώλης Κογεβίνας έλαβε το βραβείο John Goldsmith 2020

ISGlobal
31 Αυγούστου 2020 / 12:21

Ο ερευνητής του ISGlobal, Μανώλης Κογεβίνας, λαμβάνει την υψηλότερη τιμή στον τομέα της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας για τις ζωτικές συνεισφορές του στη δημόσια υγεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Μανώλης Κογεβίνας, ερευνητής και Επιστημονικός Διευθυντής της διάκρισης Severo Ochoa στο ISGlobal, ένα κέντρο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα "la Caixa", έλαβε το βραβείο John Goldsmith 2020, την υψηλότερη τιμή που απονεμήθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE). Το βραβείο John Goldsmith αναγνωρίζει "διαρκή και εξαιρετική συνεισφορά στη γνώση και την πρακτική της περιβαλλοντικής επιδημιολογίας" και απονέμεται ετησίως σε επαγγελματίες που "συνέβαλαν ουσιαστικά και καινοτόμα στις μεθόδους και την πρακτική" αυτής της επιστημονικής πειθαρχίας. Ο φετινός νικητής ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του ISEE.

Βιογραφικό

O κερκυραίος στην καταγωγή, Μανώλης Κογεβίνας, γεννήθηκε στην Αθήνα και  αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα PhD στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1989. Εργάστηκε στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC/WHO) στη Λυών από το 1989 έως το 1994 και ως Καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ηρακλείου Κρήτης (2004-2009). Σήμερα είναι Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα και Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών, εργασιακών και γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη ανάμειξη στην έρευνα των περιβαλλοντικών αλλαγών της σύγχρονης ζωής και τις επιπτώσεις τους στη γένεση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχει συνεργαστεί με πολλές Διεθνείς Οργανώσεις Υγείας κι έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές Ειδικών που ερευνούν την τοξικότητα διαφόρων χημικών ουσιών, τη μόλυνση των υδάτινων πόρων κλπ. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 300 επιστημονικές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά.