Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση Κράτσα στον Γαλιατσάτο για το ωράριο σε Παξούς - Διαπόντια

Παξοί
20 Αυγούστου 2020 / 15:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο από τον Θ. Γαλιατσάτο και τη Ρόδη Κράτσα, σχετικά με την επιβολή του μέτρου περιορισμού του ωραρίου στις επιχειρήσεις στους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά.

«Οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά είναι πολύ επικίνδυνες περιοχές γιατί είναι μικρές κοινωνίες με κατοίκους μεγάλης ηλικίας αλλά και πολλούς νεαρούς τουρίστες» απάντησε η Ρόδη Κράτσα στην επερώτηση του Θ. Γαλιατσάτου.

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ στην επερώτησή του αναφέρθηκε στα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και ζήτησε την άμεση εξαίρεση Παξών, Αντιπάξων και Διαποντίων Νήσων από την απόφαση περιορισμού:

«Οι τελευταίες πρόσθετες απαγορεύσεις για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 της επομένης έρχεται ως αποτέλεσμα έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού για την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας της οικονομίας.

Είναι εμφανής η απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης των τοπικών αρχών η οποία θα μπορούσε να εξειδικεύσει την εφαρμογή τους με τρόπο που να περιορίζει τις επιπτώσεις στα νησιά μας.

Σημαντική είναι η ευθύνη της περιφερειακής αρχής, η οποία περιορίζεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Τελευταίο παράδειγμα η ένταξη και των Παξών, των Αντιπάξων αλλά και των Διαποντίων Νήσων στην απόφαση περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων, περιοχές που δεν σχετίζονται με εντοπισμό κρούσματος covid-19».

Η απάντηση Κράτσα

«Οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά είναι πολύ επικίνδυνες περιοχές γιατί είναι μικρές κοινωνίες με κατοίκους μεγάλης ηλικίας αλλά και νεαρούς τουρίστες. Κάθε μέτρο στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλίμονο αν κάθε περιφερειάρχης μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση περιοχών, με τι ευθύνη και σθένος; Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη για αυτήν την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ οικονομικής δραστηριότητας και προάσπισης της δημόσιας υγείας»

Η απάντηση της Ρόδης Κράτσα, ιδιαιτέρως ο χαρακτηρισμός των νησιών αυτών ως  "επικίνδυνων" προκάλεσε άμεση αντίδραση από τον Θ. Γαλιατσάτο, ο οποίος ζήτησε τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία επικαλείται η Περιφερειάρχης. Επεσήμανε μάλιστα τη βαρύτητα του χαρακτηρισμού. 

«Ο γενικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίος», αντέτεινε η Περιφερειάρχης «γίνεται βάσει αλγορίθμων».  Όσον αφορά την επικινδυνότητα, διευκρίνισε ότι τα μικρά νησιά χρήζουν μεγάλης προσοχής ώστε να προστατευθεί η τοπική κοινωνία. «Η ακριβέστερη διατύπωση θα ήταν ότι είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους» συμπλήρωσε η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. 

Μέσω social media ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος σχολίασε «Ανεύθυνη στάση και συμπεριφορά για αποφάσεις κυβερνητικές που οδηγούν περιοχές, επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε σοβαρή ένδεια».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.