Πέμπτη 14.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΑΝ.Α.Σ.Α.»: Άνευ αξίας ταυτοποίηση 5 ποικιλιών αμπέλου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

«ΑΝ.Α.Σ.Α.»
06 Αυγούστου 2020 / 11:34

«Ξαναπληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες 93.000 € για κάτι που έχει ήδη γίνει!», υπογραμμίζει η παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝ.Α.Σ.Α.»)..  Ανακοίνωση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφαση του οργάνου για την χρηματοδότηση με 93.000 € της γενετικής ταυτοποίησης πέντε ποικιλιών αμπέλου από την Π.Ι.Ν.

Η ανακοίνωση της παράταξης του Θεόδωρου Γαλιατσάτου:

«Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (2 Αυγούστου 2020) αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία, από την τριμερή των Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη, η χρηματοδότηση της έρευνας για την γενετική ταυτοποίηση 5 ποικιλιών αμπέλου της ΠΙΝ (αρχικά ήταν 3, προστέθηκαν άλλες 2, μία από την Λευκάδα και μία από την Ιθάκη, σε μια προφανή προσπάθεια πλειοδοσίας της τριμερούς).

Αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως διάλεξε η Περιφερειακή Αρχή και οι υποστηρικτές της για να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανόρθωσης του προφίλ του αγροτικού τομέα.

Είναι άραγε κακό να γίνεται γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών αμπέλου; Ας δούμε τι ακριβώς αποφασίσθηκε από την τριμερή στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
Αρχικά να επισημανθεί πως η εισήγηση του θέματος έγινε από την Περιφερειάρχη και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αγροτικής ανάπτυξης είτε τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, ο οποίος επιμελώς φρόντισε να απουσιάζει κατά την συζήτηση του θέματος . Γιατί άραγε; Μήπως αυτός γνώριζε κάτι, που εμείς οι υπόλοιποι μπορεί να το υποψιαζόμαστε και... φρονίμως φρόντισε να απέχει;

Έτσι, η Περιφερειάρχης εισηγήθηκε το θέμα και πρότεινε να χρηματοδοτηθεί με 93.000 ευρώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (μέχρι τώρα το γνωρίζαμε για τις φημισμένες σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων, των Ναυπηγών, των Μηχανολόγων, τώρα φαίνεται πως ασχολείται και με καλλιέργειες! Για να μελετήσει λέει, την γενετική ταυτοποίηση 5 ποικιλιών αμπέλου.

Μάλλον στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα οφείλεται, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς; Το θέμα είναι εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει αμπέλι στην ζωή τους...

Και έτσι θα αναβαθμιστεί ο αγροτικό τομέας, μας είπε η κ. περιφερειάρχης. Μόνο που δεν παρουσίασε κάποια σχετική εισήγηση από τις υπηρεσίες της που να τεκμηριώνει αυτήν την άποψη. Αφού όμως δεν υπάρχει μία τέτοια απαραίτητη έκθεση, γιατί να μην ζητήσει και οποιοσδήποτε άλλος χρηματοδότηση για να μελετήσει και κάποιες άλλες ποικιλίες;

Στην Κεφαλονιά έχουμε ωραίο περγαμόντο, στην Κέρκυρα το κουμ κουατ, γιατί να μην τα ταυτοποιήσουμε γενετικά κι αυτά;

Μάλιστα κατά την συζήτηση παρουσιάσθηκαν από την ΑΝΑΣΑ μελέτες ήδη δημοσιευμένες, για την γενετική ταυτοποίηση των 2 ποικιλιών (Ρομπόλα και Κακοτρύγης). Δηλαδή για τις 2 από τις προτεινόμενες ποικιλίες η δουλειά έχει γίνει!

Έχει ήδη γίνει! Άρα ακόμα και ο τίτλος του δελτίου τύπου της ΠΙΝ είναι ψευδής. Διότι για τις μισές από τις ποικιλίες που αναφέρει η Περιφερειάρχης, η γενετική ταυτοποίηση έχει γίνει. Τόση αξιοπιστία! Παρόλα αυτά η περιφερειάρχης φαίνεται πως επιμένει να πληρώσουμε πάλι για να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Ίσως θεωρεί ότι «η εξουσία θέλει και κάποια άνεση, ειδικά όταν δεν πληρώνουμε από την τσέπη μας».

Τέλος, δύο μικρές λεπτομέρειες:

Πρώτον: Παρόμοιες μελέτες ανατέθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τις οποίες υλοποιεί τώρα, άρα θα μπορούσε να συμμετέχει και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε αυτήν την προσπάθεια.

Ασχέτως εάν η Περιφερειάρχης δήλωσε πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για μια τέτοια έρευνα. Άραγε ποιο τμήμα του Πανεπιστημίου ρωτήθηκε; Εάν ρωτήθηκε δηλαδή. Γιατί εάν ρωτήθηκε το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, ορθώς απήντησε πως δεν μπορεί να αναλάβει αυτήν την έρευνα.

Και δεύτερο: Επειδή ήδη διαβαίνουμε το 2020, η τεχνολογία έχει προ πολλού εξελιχθεί, τα μηχανήματα έχουν βελτιωθεί και μπορούν να μελετώνται ταυτόχρονα πολλές ποικιλίες. Δηλαδή θα μπορούσαν να μελετηθούν ταυτόχρονα 50 ποικιλίες και όχι 5 μόλις . Και από αυτές οι 2 να έχουν ήδη μελετηθεί.

Σαν λίγο ακριβά λοιπόν δεν μας έρχεται;

Το δημόσιο χρήμα δεν προσφέρεται για «δημόσιες» σχέσεις, πολλώ δε μάλλον όταν η φτωχοποίηση κτυπά την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας.

Υ.Γ. Έστω και κάναμε την γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών. Σε τι θα ωφελούσε; Μήπως θα αυξανόταν η τιμή των σταφυλιών;»