Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ακτινογραφία του τουριστικού 15αύγουστου

Τουρισμός
22 Αυγούστου 2016 / 17:57
Γιώργος Κατσαΐτης

Η τουριστική κίνηση ανέκτησε πανελλαδικά την ορμή της, δεδομένου ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και στο επτάμηνο 2016 κατά 9,1% και 8,2% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Ο αριθμός τουριστών ανήλθε σε 9,21 εκατ. στο επτάμηνο 2016, έναντι 8,66 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Κω (-13,0%), στη Σάμο (-16,3%) και κυρίως στη Μυτιλήνη (-62%), περιοχές που πλήττονται έντονα από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, υπεραντισταθμίσθηκε από τη σημαντική τουριστική ροή στα αεροδρόμια της Κρήτης (+12,8%), του Ιονίου (+13,3%), και των Κυκλάδων (+8,7%). Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι συνολικές αυξήσεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν στα 25,0 εκατομμύρια το 2016, έναντι 23,6 εκατομμύρια το 2015 (αύξηση 6,0%). 

Νέο ρεκόρ για την Κέρκυρα

H γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι οι επισκέπτες του πρώτου 15νθημέρου του Αυγούστου ξεπέρασαν σε αφίξεις κάθε προηγούμενο, οδηγώντας έτσι την σεζόν σε νέο ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά. Επιβεβαιώνονται έτσι οι προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο Μάιος είχε βάλει τους επιχειρηματίες σε κακές σκέψεις. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα πάντως ο λόγος γίνεται για μια εντυπωσιακή χρόνο με το χρόνο ανάκαμψη σε σύγκριση με τη χαμένη δεκαετία (2000-2010) που η Κέρκυρα έχανε μεσοσταθμικά 3%-4% ετησίως, συνολικά περί το ένα εκατομμύριο αφίξεων! Η γκρίζα ζώνη αποδείχθηκε κατά την έναρξη της σεζόν του 2012 και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, που πάγωσαν τα πάντα και παρά ταύτα η Κέρκυρα κατόρθωσε να "ρεφάρει" τη ζημία έως το τέλος εκείνης της σεζόν. Κι ύστερα ακολούθησε η ετησίως διαπιστούμενη ανάπτυξη των αφίξεων.
 
Ο 15αύγουστος
 
Οι αφίξεις εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές της εδώ Υπηρεσίας της ΥΠΑ, από το Ι. Καποδίστριας σημαντικές (από 1η έως 15, +7,5% ενώ από 1η έως 18, +3,5%, γεγονός μεταφράζεται σε περίπου 6000 παραπάνω επιβάτες εξωτερικού την ίδια περίοδο ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αφίξεων εσωτερικού από 1η έως 18, +14,8%, δηλ. 1500 περισσότεροι από πέρυσι). Αναλόγως κι απ' το λιμάνι, που εξακολουθεί να δηλώνει αδυναμία συλλογής στοιχείων... (Για επεξεργασία ούτε λόγος να γίνεται. Ποιος να την κάνει; Το Λιμεναρχείο δεν μπορεί και ο ΟΛΚΕ δηλώνει αναρμόδιος). Αυξημένη και η κρουαζιέρα, ενισχυμένη και με εκτάκτους κατάπλους μεγάλων σκαφών από το Αιγαίο. Η εγκατάλειψη της Κωνσταντινούπολης άλλαξε εκεί τα δεδομένα ενώ εταιρείες συμπεριέλαβαν τους ιόνιους προορισμούς ακόμα και με home port το Ηράκλειο.
 
Πίεση στις τιμές των υπηρεσιών προορισμού
 
Τα ξενοδοχεία σημείωσαν απόλυτες πληρότητες, αναλόγως τροφοδοτήθηκαν και τα καταλύματα όμως προσοχή, η περίοδος των παχέων αγελάδων πάντοτε ακολουθείται από 'κείνη των ισχνών και κάποια τέτοια σημάδιο αιωρούνται στον αέρα της τουριστικής "μπίζνας". Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μεγάλος βρετανικός τουρ οπερέιτορ καταργεί συμβόλαια σε τρεις χιλιάδες ξενοδοχεία, δίνοντας την εκμετάλλευση υπεργολαβία σε άλλη εταιρεία πιο χαμηλής και εντατικής εκμετάλλευσης! Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών προορισμού, μαζί βεβαίως και της Κέρκυρας! Ανάλογες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά κάνουν και πηγές του ΟΛΚΕ, χωρίς να προοιωνίζεται η καταστροφή αλλά εύκολα κανείς μπορεί να φαντασθεί την εγγενή καταστροφολογία, που συνήθως εμφανίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις... Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σίγουρο αν ο λόγος γίνεται για μείωση ή επιβράδυνση αυξήσεων.
 
Ο τζίρος
 
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η αναφορά γίνεται για τις αφίξεις (σ.σ. αεροσκαφών, σκαφών επιβατών) διότι όσον αφορά στους τζίρους, και παρά την ικανοποίηση που δημιουργείται όταν το μαγαζί γεμίζει έστω κι αν είναι 15αύγουστος, τουθόπερ αναμενόμενο, οι "τζίροι" δεν ακολουθούν την ίδια τροχιά. Κι όσο κι αν σπρώχνει η κορυφή της υψηλής περιόδου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθεί να διαπιστώνεται ύφεση αν και μικρότερη από την προβλεπόμενη και με ενθαρρυντική την τάση ανάσχεσης. Σύμφωνα πάντως με το δελτίο οικονομικών προβλέψεων της Alpha Bank, Παρά την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία και την σταδιακή εξασθένηση της ύφεσης, η αναμενόμενη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εξαρτηθεί από παράγοντες που στην παρούσα φάση είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Σημαντικός προς τούτο παράγοντας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσδοκάται η επιβεβαίωση της θετικής συμβολής του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όχι μόνο σε όρους αφίξεων τουριστών αλλά και τουριστικών εισπράξεων. Αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί...
 
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.