Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες τεχνολογίες & drone για την προστασία πολιτών και βιοποικιλότητας

Π.Ι.Ν.
18 Ιουλίου 2020 / 10:28

Συνεργασία Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου μέσω προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το όραμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι απαιτούμενες συνεργασίες με τις όμορες Περιφέρειες και τα προβλήματα της νησιωτικότητας παρουσίασε στις εργασίες του 8th Regional Growth Conference ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κωνσταντινος Καποδίστριας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

Συμμετέχοντας, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φαίδωνα Ζαϊμη στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Ο Ρόλος των Περιφερειών στην Ανάπτυξη της χώρας – Στρατηγικές Επενδύσεις, Εργα ΣΔΙΤ και νέος Αναπτυξιακός Νόμος”, ανέπτυξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεδομένου ότι χωρίς υποδομές είναι δύσκολος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και χωρίς συνεργασία των Περιφερειών δεν θα υπάρχει συμμετοχή στις επόμενες χρηματοδοτήσεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική αλλαγή, η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και δόθηκε έμφαση στη μελέτη των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην εξ αποστάσεως εργασία και στη διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης της τηλεργασίας.

Ωστόσο για την διεκδίκηση διασυνοριακών προγραμμάτων συνεργασίας κατέστησε σαφές πως μόνο μέσα από την συμπόρευση μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Υπέρμαχος μιας τέτοιας επιλογής της οποίας μονόδρομος είναι η συνεργασία, ο προγραμματισμός και η στόχευση κατάφερε να εξασφαλίσει την συγκατάθεση των συμπραττόντων.

Τα καλά αποτελέσματα της συνεργασίας ήδη αρχίζουν να φαίνονται, γιατί το επόμενο διάστημα προκηρύσσεται η πρόταση AETHER του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, η οποία προετοιμάζεται από τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου από το 2019 στις τεχνικές τους συναντήσεις.

Αντικείμενο της πρότασης AETHER είναι η υλοποίηση υποδομής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για τη βιοποικιλότητα και την πολιτική προστασία η οποία θα αναπτυχθεί βάσει τεχνολογιών αιχμής (όπως τα drone), έχοντας ως κύριο στόχο την ανακάλυψη νέων μεθοδολογιών και ασφαλών ορίων διακύμανσης για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην προσαρμογή νέων πρωτοκόλλων και στρατηγικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας και των απειλών-κινδύνων της προστασίας του πολίτη. Απαιτείται προετοιμασία και συντονισμός των Περιφερειών μας και για άλλες προτάσεις που θα υπάρξουν σε όλα τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας 2021-2027

Στη συνεδρία συμμετύχε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ακουσε με ιδιαίτερη προσοχή τόσο τους Αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους Περιφερειών από την Βόρεια Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά όσο και αρκετούς επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.