Εκκίνηση: Η συνεδρίαση της Κυριακής αποτελεί ντροπή για το δημοτικό συμβούλιο
ΚΕΡΚΥΡΑ. Καμία διάθεση δεν έδειξε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει για να το φλέγον ζήτημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα,
αναφέρει η Εκκίνηση σχετικά με τη μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Κυριακή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαρκάτη αναφέρει: Την Κυριακή 15/6 πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο με θέμα την κατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τη μεταφορά των απορριμμάτων. Το δημοτικό συμβούλιο ορίστηκε κατόπιν αιτήματος 19 δημοτικών συμβούλων που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να θέσει την ειδική αυτή συνεδρίαση και τη δήμαρχο να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του ΦΟΔΣΑ και να παρουσιάσει το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Αρσενικό: 163μg (10μg) δηλαδή 1630% του μέγιστου επιτρεπτού ορίου
Κάδμιο: 22,46μg (5μg) δηλαδή, 449,2% του μέγιστου επιτρεπτού ορίου
Μόλυβδος: 223μg (25μg) δηλαδή 892% του μέγιστου επιτρεπτού ορίου
Υδράργυρος: 8,6μg (1μg) δηλαδή 860% του μέγιστου επιτρεπτού ορίου
Χρώμιο: 72,2μg (50μg) δηλαδή 144% του μέγιστου επιτρεπτού ορίου
(εντός παρενθέσεων βρίσκονται τα μέγιστα επιτρεπτά όρια)
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επικράτησε η λογική του παραλόγου. Από νωρίς φάνηκε η διάθεση της δημοτικής αρχής να απαξιώσει το θέμα.
- Η συνεδρίαση δεν ορίστηκε εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου που δίνει ο κανονισμός, το οποίο ήταν μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, αλλά ορίστηκε Κυριακή μεσημέρι, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι δε θα υπάρχει τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη.
- Η Δήμαρχος δεν έφερε καμία εισήγηση ούτε έκανε κάποια ενημέρωση για το θέμα. Αντίθετα ξεκίνησε τη συνεδρίαση λέγοντας ψευδώς ότι δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο, κάνοντας εμφανές σε όλο το σώμα ότι δεν είχε καν διαβάσει το αίτημα των 19 συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ θέσαμε εισηγητικά κάποια σημεία σύγκλισης που θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει σαν απόφαση, τα οποία έθεταν επιτακτικά ζητήματα όσον αφορά:
1. Τη μόλυνση στην περιοχή του Τεμπλονίου.
2. Τη μεταφορά.
3. Τα δέματα.
4. Τη λειτουργία του δεματοποιητή.
5. Τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση
6. Τα οικονομικά του δήμου.
Ήταν εμφανές ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε καμία διάθεση να συζητηθούν αυτά τα φλέγοντα για το δήμο μας θέματα, η συζήτηση μετά από 5 ώρες κατέληξε αποκλειστικά στο αν ο δήμος θα ανανεώσει την απόφασή του ότι είναι αντίθετος στο άρθρο 93, κάτι για το οποίο είχε πάρει απόφαση σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και τέθηκε από τη δήμαρχο μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει την κουβέντα, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι βάλαμε τα χεράκια μας ως Ιόνια νησιά και βγάλαμε τα ματάκια μας!
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει το δημοτικό συμβούλιο μια χρήσιμη απόφαση, βάλαμε σε ψηφοφορία τα παρακάτω 5 σημεία που έθεσε στη συνεδρίαση ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Τεμπλονίου και θεωρήσαμε ως αυτονόητη υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου όχι απλώς να τα ψηφίσει, αλλά και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αποκατάστασης της μόλυνσης στην περιοχή.
Το ψήφισμα που καταθέσαμε είχε ως εξής:
«Ο Δήμος μας πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για τη σταδιακή αποκατάσταση της περιοχής.
Υιοθετούμε πλήρως τις απαιτήσεις του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου:
1) Άμεσα ο φορέας διαχείρισης να μας παρουσιάσει δημόσια τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είναι υποχρεωμένος να κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως άλλωστε προβλέπεται μέσα από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ΑΕΠΟ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
2) Να γίνει εκτεταμένος έλεγχος από δημόσιο φορέα Πανεπιστήμιο ΙΓΜΕ κλπ. στον υπόγειο και επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος, στο υπέδαφος καθώς και στην ατμόσφαιρα.
3) Να προσδιοριστεί η αιτία της παρουσίας των ακατέργαστων στραγγισμάτων στο ρέμα και να σταματήσει η διαρροή.
4) Την άμεση απορρύπανση από την βαρύτατη μόλυνση που συμβαίνει στην περιοχή.
5) Η ΔΕΥΑΚ να προβεί άμεσα σε έλεγχο ανίχνευσης βαρέων μετάλλων των γεωτρήσεων, που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι τα υποβληθέντα αιτήματα θα υιοθετηθούν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων αφού αυτά αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας.»
Φρούδες ελπίδες. Ο κ. Σαρλής σχεδόν κατήγγειλε το σύλλογο που δίνει τις μετρήσεις στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση στην περιοχή και ότι οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται μόνο στην έξοδο του βιολογικού και όχι στην ευρύτερη περιοχή. Η κ. Υδραίου από την άλλη ουσιαστικά μας είπε ότι οι μετρήσεις είναι ψεύτικες, καθώς γίνονται από συγκεκριμένη εταιρεία αναλύσεις κάθε μήνα για το ΣΥΔΙΣΑ και τα αποτελέσματα δε δείχνουν ανησυχητικά πράγματα. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη διαδικασία, να κουράσει τους δημοτικούς συμβούλους. Προέτρεπε τους δημοτικούς της συμβούλους να κάνουν φασαρία και τσαμπουκάδες, λες και βρισκόμασταν σε φοιτητικό αμφιθέατρο προκειμένου να μην υπάρξει κάποια κατάληξη.
Απολαυστικός για μια ακόμη φορά ήταν και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που συνειδητά από την αρχή δεν κρατούσε καμία διαδικασία, διευκολύνοντας τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου με τις γνωστές φασίζουσες πρακτικές του.
Δίπλα τους συντάχθηκαν και οι παρατάξεις του Τρεπεκλή και Νεράντζη που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση στην περιοχή και χτυπούσαν φιλικά την πλάτη των κατοίκων της περιοχής, λέγοντας ότι καταλαβαίνουν την αγωνία τους, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας ψήφισαν παρών.
Δε μας προκαλεί βέβαια έκπληξη, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στηρίζουν στην κατασκευή εργοστασίου και ΧΥΤΥ στην εν λόγω περιοχή. Είναι οι ίδιοι που καταδικάζουν το νησί στον καρκίνο, τη βρώμα και τη δυσοσμία. Είναι οι ίδιοι που τα προηγούμενα χρόνια διαχειρίστηκαν αυτήν την κατάσταση και έφεραν την περιοχή του Τεμπλονίου και όλο το νησί μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
Εμείς απλά θα επισημάνουμε σε όλους ότι πέρα από τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, είναι ο ίδιος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο αντλεί νερό με γεωτρήσεις και η ΔΕΥΑΚ. Τίθεται πραγματικά λοιπόν το ερώτημα ποιο κομμάτι από αυτά τα δηλητήρια φτάνει και στις βρύσες ολονών μας. Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο μας αναιρεί τη δυνατότητα να το μάθουμε. Μας αφαιρείται το δικαίωμα να ξέρουμε τί περιέχει το νερό που φτάνει στις βρύσες μας.
Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση του δημοτικού μας συμβουλίου!!!
.