Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φοβούνται ότι θα χάσουν το μισό τους εισόδημα

επισιτισμός
12 Ιουνίου 2020 / 19:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ογκούμενη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας πηγάζει από την ανησυχία τους ότι δε θα μπορέσουν φέτος να τα φέρουν βόλτα. Η κρατική παρέμβαση μέχρι στιγμής είναι φειδωλή και διστακτική με την επίκληση του άγνωστου βάθους της ύφεσης στον τουρισμό. Αυτό που στην ξύλινη γλώσσα αποκαλείται «αχαρτογράφητα νερά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, Στ. Πελάη, όσοι στον επισιτισμό-τουρισμό μείνουν χωρίς δουλειά θα υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και θα αποζημιωθούν με 534€/μήνα για το τετράμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Στη συνέχεια θα υπαχθούν σε καθεστώς επιδότησης ανεργίας, με το ποσό των 400€/μήνα, για ένα τρίμηνο (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος). 
Υπ' αυτό, το καλό σενάριο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα χάσουν έως και το μισό ετήσιο εισόδημά τους, γεγονός που θα φανεί αμέσως και στην υπόλοιπη τοπική αγορά και οικονομία.
Μάλιστα σύμφωνα με την εκτίμηση του συνδικάτου πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο στην Κέρκυρα (στο σύνολό τους υπολογίζονται περί τις 20.000), δεν θα εργαστούν φέτος!
Μέχρι σήμερα, στα μέσα Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στην «τουριστική βιομηχανία» έχουν δει στην τσέπη τους μόνο 800€, τα οποία αντιστοιχούν στο έκτακτο εποχικό επίδομα ανεργίας που έδωσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας για το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος. Στην Κέρκυρα, το 800άρι αυτό το έλαβαν περίπου 11.000 δικαιούχοι.
Υπολογίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο ενός εργαζόμενου του κλάδου στην Κέρκυρα, υπό κανονικές (και σίγουρα προ κορωνοϊού) συνθήκες, ανερχόταν περίπου στις 7.000€/ετησίως. Έτσι εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις, θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 45%(+) στις ετήσιες απολαβές των εργαζομένων, μεσοσταθμικά. 
Ο πρόεδρος του συνδικάτου ξενοδοχοϋπαλλήλων τόνισε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει από φέτος εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν ύψος της επιδότησης της αναστολής εργασίας και όχι τα 534€. Διότι αν παραμείνει έτσι, εκφράζονται φόβοι, ότι υπό προϋποθέσεις οι ξενοδόχοι μπορεί να φέρουν το ύψος αυτό της κατώτερης αμοιβής ως κατώφλι στη νέα κλαδική σύμβαση μετά το πέρας αυτής της περιπέτειας. Υποτιμώντας έτσι ακόμα περισσότερο την αμοιβή της εργασίας.