Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Νομοσχέδιο άκαιρο και αντίθετο με τις ανάγκες της Εκπαίδευσης» (video)

Μπιάγκης Δημήτρης
10 Ιουνίου 2020 / 17:58

«Χρειάζεται ένα «Νέο Σχολείο» που θα προετοιμάζει τους μαθητές για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση...», τόνισε ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ. στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

ΑΘΗΝΑ.  Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, πραγματοποίησε Ομιλία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο  «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Μπιάγκης αρχικά σχολίασε ότι:

«Ύστερα από το γενικευμένο lockdown και όλο αυτό που ζήσαμε ως χώρα, με την ξαφνική και επιβεβλημένη εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή- περίμενα πως θα διάβαζα ένα νομοσχέδιο που θα εισήγαγε στη σχολική ζωή τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και θα προωθούσε διατάξεις που θα προετοίμαζαν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και για όλο αυτό που ραγδαία εξαπλώνεται μετά τον Covid-19.

Δυστυχώς, το σημερινό Νομοσχέδιο είναι άκαιρο και εκ διαμέτρου αντίθετο  με τις πραγματικές,σημερινές ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας».





Στα 28 Πρότυπα και τα 32 Πειραματικά σε σύνολο 13.500 περίπου σχολικών μονάδων ανά την Επικράτεια αναφέρθηκε ο κ. Μπιάγκης και ζήτησε παράλληλα από την Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων να του απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει προνοήσει να τα  απολαμβάνει μεγαλύτερος αριθμός μαθητών και στην  υπόλοιπη Ελλάδα όχι μόνο στις Μεγαλουπόλεις, όπως επίσης άσκησε δριμεία κριτική για την μη επαναφορά των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.

Ακόμα, ο κ. Μπιάγκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στο μάθημα της Μουσικής. «Κατάγομαι από την Κέρκυρα, το νησί των φιλαρμονικών σχολών που για εμάς, τους Κερκυραίους η «μουσική» είναι παιδεία, είναι η καλλιέργεια της ψυχής, είναι το βασικό σημείο αναφοράς των κοινωνικών συναναστροφών των νέων. Είναι λοιπόν ανεπίτρεπτο από τις 3 ώρες που διδασκόταν μέχρι το 2003 να έχει καταργηθεί και να έχει ορισθεί 1 διδακτική ώρα,  αγνοώντας παράλληλα τη θετική επίδραση που έχει στους μαθητές σε γνωστικό, ψυχοκινητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένα μάθημα που ήταν τα βασικό της αρχαίας Ελλάδας μαζί με τη γυμναστική, έχει υποβαθμιστεί, σε απειροελάχιστα σχολεία υπάρχει αίθουσα μουσικής, σε πολλά σχολεία οι μουσικοί κουβαλάνε τα όργανα μαζί τους, δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές και ούτε δυνατότητα σε σύγχρονα μέσα».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής τοποθετήθηκε και για την Τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για τους Αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου μέσω της οποίας οι Βουλευτές αιτούνται να υπάρξει Νομοθετική ρύθμιση και να μπορούν να συμμετέχουν οι Απόφοιτοι των Μουσικών Σπουδών σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπίστευσης, δεδομένου ότι για την καθυστέρηση αυτή καθεαυτή ευθύνεται η Πολιτεία.

Κλείνοντας την Ομιλία του, ο κ. Μπιάγκης υπογράμμισε ότι: «Με πετραδάκια, λίθους και λογικές «κόβε-ξήλωσε» δεν  κάνεις «μεταρρύθμιση». Η Μεταρρύθμιση απαιτεί αρχικά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να αντιληφθείς το πρόβλημα από τη βάση του. Στη συνέχεια θέλει θάρρος, θέλει να μπορείς να συγκρουστείς για να φέρεις το καινούργιο, θέλει όραμα, θέλει τόλμη, θέλει πείσμα. Οφείλουμε να χτίσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα βοηθάει τους μαθητές να ξεδιπλώνουν τα θέλω τους μέσα στο σχολείο».