Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κανονικά οι πρυτανικές εκλογές στο Ιόνιο πανεπιστήμιο

ιόνιο
10 Ιουνίου 2020 / 15:58

ΑΘΗΝΑ. Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών Αρχών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όπως διευκρινίστηκε αρμοδίως οι όποιες ρυθμιστικές διατάξεις εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την εκλογή των πρυτάνεων δεν αφορούν στην περίπτωση του Ιονίου πανεπιστημίου.

Η παράταση της θητείας των πρυτάνεων τριετούς θητείας για ένα ακόμα χρόνο δεν είναι η περίπτωση του Β. Χρυσικόπουλου, ο οποίος εξελέγη δυνάμει των σχετικών διατάξεων του προπροηγούμενου πλαισίου και συμπληρώνει έτσι τετραετή χρονική διάρκεια στο τιμόνι του Ιονίου, άρα οι κάλπες θα στηθούν και ο διάδοχός του θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες με τους Δ/ντές β΄θμιας εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία τους στη Διοίκηση παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπρτάζ του Απ. Λακασά της Καθημερινής, Πίσω από τη ρύθμιση για τις πρυτανικές εκλογές, κρύβεται έντονο παρασκήνιο εντός της κυβέρνησης, καθώς πανεπιστημιακοί με κομματικό πρόσημο, οι οποίοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη άσκησαν πιέσεις, ώστε οι νυν πρυτάνεις, με τριετή θητεία, να αποκλειστούν. Βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός στις φορές που μπορεί να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.
Παράλληλα, οι πρυτάνεις θα μπορούν να εκλεγούν μόνο για δύο φορές. Ο όρος αφορά και τους νυν πρυτάνεις.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένας πανεπιστημιακός θα μπορεί αθροιστικά να είναι σε θέση πρύτανη και αντιπρύτανη για τρεις φορές. Δηλαδή, μπορεί να εκλεγεί δύο φορές σε θέση αντιπρύτανη και μία πρύτανη ή αντίστροφα. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αφορά στο ίδιο ίδρυμα.