Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε επιστρέφουν οι ποδηλατόδρομοι στη ζωή μας;

ποδήλατο
03 Ιουνίου 2020 / 19:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το να βγάζεις τα ποδήλατα μπροστά από το Σαν Τζιάκομο ισοδυναμεί με την υπενθύμιση των σκελετών που είναι στην ντουλάπα. Εκτός κι αν έχεις κάτι στο μυαλό σου...

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αλλαγή των συγκοινωνιακών και άλλων κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης, έχει προϋποθέσεις. Κι αυτές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Ν. Καλόγερο, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η χρηματοδότηση υπήρξε από το 2017 και κατά τον αντιδήμαρχο, παρέμενε στα δημοτικά συρτάρια, μπλοκάροντας μάλιστα έτσι, και κάθε άλλη παρέμβαση τέτοιου είδους, οδοποιία, αναπλάσεις κλπ. 
 
Προβοκατέρ
 
Αφορμή για την συνομιλία μας, έδωσε η δημοτική μέρα του ποδηλάτου, που προκάλεσε και την σκέψη πως εφόσον βγάζεις έξω τους «σκελετούς» των γκραν γκινιόλ κερκυραϊκών ποδηλατοδρόμων είτε κάτι έχεις στο μυαλό σου είτε αστοχείς, υπενθυμίζοντας κάτι που όσοι το διαχειρίστηκαν θα ήθελαν μάλλον να ξεχαστεί!



Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουμε, να μην ξεχαστεί, λέει ο Ν. Καλόγερος. Μετά τη διευθέτηση των διαδικαστικών προϋποθέσεων, η προκήρυξη για τη μελέτη του ΣΒΑΚ βγαίνει στον αέρα, εντός των ημερών. Πρόκειται για σχέδιο κόστους 280 χιλ. που θα αποτελέσει το hub για κάθε άλλη εφαρμογή στο μέλλον. Αναπλάσεις, κοινόχρηστοι χώροι, πεζοδρόμια, μονοδρομήσεις. Δημιουργείται μοντέλο που υποδεικνύει σε κάθε εφαρμογή τι την συμπληρώνει και τι αντενδύκνειται να συμβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτόμαστε και την αναζωογόνηση των ποδηλατοδρόμων, αρχικώς με ένα δίκτυο μικρότερο. Οι ποδηλατόδρομοι είναι ιδιοκτησία του Δήμου κι έτσι αυτός έχει κάθε δικαίωμα να τροποποιήσει το λανθάνον δίκτυο. Τη δυνατότητα θα μας τη δώσει το ΣΒΑΚ, κατέληξε.
Υπολογίζεται ότι από τα μέσα του 2022 θα είναι εφικτές τέτοιες εφαρμογές, δεδομένου ότι η εκπόνηση της μελέτης θα πάρει και 13 μήνες. Η συνηθισμένη επωδός σ' αυτά τα πράγματα είναι ότι τα Τρίκαλα έχουν εγκεκριμένο το Σχέδιο τους από το 2019.
 
Το ντουλάπι με τους σκελετούς
 
Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων προϋπολογισμού 2.000.000, χρηματοδοτήθηκε (2009) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Σιδηρόδρομοι - Αεροδρόμια - Αστικές Συγκοινωνίες, του Υπ. Μεταφορών . 
Χαράχθηκαν και κατασκευάστηκαν ποδηλατικές διαδρομές συνολικού μήκους 13.500 μέτρων. Από αυτές 8.500 μέτρα περίπου είναι ποδηλατικές διαδρομές σε αστικό ιστό και 5.100 μέτρα περίπου ποδηλατικές διαδρομές που χαρακτηρίστηκαν ως πράσινες.
Κύριος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, Λυκείων και σχολών του Πανεπιστημίου. Στην Σύμβαση περιλαμβανόταν η εγκατάσταση στο Δήμο Κερκυραίων, πιλοτικά στην Ελλάδα, αυτοεξυπηρετούμενου συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης . Το σύστημα περιλάμβανε αντιβανδαλιστικά ποδήλατα, ηλεκτρονικούς σταθμούς έκδοσης εισιτηρίων, σταθμούς ποδηλάτων και ημιφορτηγό μεταφοράς αυτών μεταξύ των σταθμών. Ανάδοχος του έργου ήταν η εργοληπτική επιχείρηση ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΑΤΕ.
Το έργο ξεκίνησε επί δημαρχίας Μικάλεφ, ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Τρεπεκλή, παρελήφθη από την οικεία Επιτροπή και δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα! Τώρα τι ακριβώς παρελήφθη, ένας Θεός το ξέρει, κι αυτοί που το παρέλαβαν ίσως...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.