Κόντρα για το «έκτακτο» της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Με... guest εμφανίσεις -μεταξύ άλλων- του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΕΝ.Π.Ε., Απόστολου Τζιτζικώστα, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων - Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε το κατά πόσο έπρεπε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ακολούθησαν οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, όπως και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Νίκο Μουζακίτη, η πρώτη συνάντηση των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας θα γίνει είτε στην Κέρκυρα, είτε σε άλλο νησί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Όπως, άλλωστε, είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Πρέπει να τονιστεί ότι μετά τους χαιρετισμούς, αλλά και τις τποθετήσεις της Περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων, για περίπου δυόμισι ώρες το όργανο συζητούσε στο κατά πόσο έπρεπε να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση, από την στιγμή που δεν έχει οριστεί τακτική συνεδρίαση ούτε για τον μήνα Απρίλιο, ούτε για τον τρέχοντα μήνα, Μάιο. Θέμα, το οποίο είχε «σηκώσει ψηλά» τις προηγούμενες μέρες και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», Παναγιώτης Ποζίδης.
Ο Παναγιώτης Ποζίδης, εξάλλου, πρότεινε ν' αποσυρθούν όσα θέματα δεν φέρουν το χαρακτηρισμό του «επείγοντος» και να συζητηθούν σε προσεχή, τακτική, συνεδρίαση του σώματος. Πρόταση, με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου λέγοντας μάλιστα, ότι ευελπιστεί πως η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει δια ζώσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
Τελικά, κι αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων, ο Νίκος Μουζακίτης προχώρησε σε ψηφοφορία για το σύνολο της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης.
Το αποτέλεσμα ήταν: 22 «ναι» για συζήτηση όλων των θεμάτων, 10 ψήφισαν «όχι», ενώ 6 απήχαν («ΛΑ.ΣΥ.» και «Αντικαπιταλιστική Αριστερά») κι ένας δήλωσε «παρών» («Ανυπότακτο Ιόνιο»).
Ως εκ τούτου, λίγο πριν τις 17:30 ξεκίνησε επί της ουσίας η συνεδρίαση, με τη διαδικασία των επερωτήσεων.
Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή (20/5) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων ξεκίνησε με χαιρετισμό από πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα εκτός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,
Αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μετέχω, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στον εορτασμό για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Των Επτανήσων του ελληνισμού, των μεγάλων ποιητών και των εμβληματικών μορφών της χριστιανοσύνης.
Σήμερα συμπληρώνονται 156 χρόνια από εκείνη την ιστορική για τον ελληνισμό στιγμή.
Τα Επτάνησα δεν προσφέρθηκαν στην Ελλάδα.
Τα Επτάνησα επανήλθαν στην Ελλάδα γιατί ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού.
Μπορεί στο διάβα των αιώνων να γνώρισαν πολλούς κατακτητές (Ενετούς, Γάλλους, Ρώσους, Άγγλους), αλλά η γλώσσα, οι συνήθειες και προ πάντων η ψυχή των κατοίκων παρέμειναν ελληνικά. Από την εποχή του Ομήρου που υμνείται ο πολυμήχανος Οδυσσέας μέχρι την σύγχρονη εποχή των αγώνων για την απελευθέρωση.
Δεν ήταν τυχαίο ότι στα Επτάνησα και στους Επτανήσιους έβρισκαν θαλπωρή οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας όταν διώκοντο από τους Τούρκους. Και τα Επτάνησα είχαν ως βάση τους, μεγάλες μορφές της ελληνικής επανάστασης με κυριότερο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Τα Ιόνια νησιά είναι ταυτισμένα με το Έθνος μας και για έναν ακόμη λόγο. Ο Ζακυνθινός Διονύσιος Σολωμός συνέγραψε και ο Κερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος μελοποίησε, τους στίχους του «Ύμνου στην Ελευθερία», που αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της πατρίδας μας και το σύμβολο ενότητας του ελληνισμού.
Στις 14 Νοεμβρίου 1863 με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Αγγλία- και ύστερα από αγώνες του τοπικού πληθυσμού- παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
Το ψήφισμα για την ένωση με την Ελλάδα συνέταξε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και στις 21 Μαΐου 1864 αναγγέλλεται επίσημα από τον Άγγλο Αρμοστή η άρση της προστασίας των Επτανήσων και παραδίδει στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη τα Ιόνια νησιά.
Πάντα η επέτειος της επανένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα στέλνει ενωτικά μηνύματα. Ο εφετινός εορτασμός στέλνει ένα ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πολίτη και σε κάθε πολιτικό.
Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες σε όλα τα μέτωπα.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις:
- στα εθνικά θέματα
- στην υγειονομική κρίση
- στην οικονομία με την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση
Η Ένωση των Επτανήσων που έγινε το 1864 δείχνει τον δρόμο για το μέλλον της χώρας.
Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές.
Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο για να ξεπεράσουμε την κρίση και η κυβέρνηση το διαθέτει.
Απαιτείται, όμως, ενότητα και αλληλεγγύη για να προχωρήσουμε μπροστά.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνεργάτες, γιατί έτσι σας νιώθω όλα εσάς τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, είχαμε καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πετύχαμε την αδιάκοπη λειτουργία του δημοσίου με ταυτόχρονη προστασία της υγείας των υπαλλήλων και ασφάλεια των πολιτών.
Προχωρήσαμε στην ταχύτατη ψηφιοποίηση υπηρεσιών για εξυπηρέτηση δίχως ουρές και ταλαιπωρία.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε οικονομικά με πάρα πολλές διευκολύνσεις τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Κάναμε πράξη την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα διαθέτει για τα επόμενα τρία χρόνια διασφαλισμένους πόρους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Το πρόγραμμα θα καλύψει μεγάλες και σημαντικές τοπικές ανάγκες που αφορούν τις υποδομές, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής αλλά και δράσεις κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κυρίες και κύριοι,
Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τόσο τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο όσο και την πανδημία.
Με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την τόλμη της κυβέρνησης η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης έγινε φωτεινό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο.
Όλοι οι Έλληνες μαζί θυσιάσαμε τις δουλειές μας, την καθημερινότητά μας για να σώσουμε τις ζωές των οικογένειών μας, των συμπολιτών μας.
Από αυτές τις μάχες η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη σε πολλά επίπεδα.
Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και τις μάχες για φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, τα παιδιά μας για όλους τους πολίτες.
Και η μάχη αυτή θα είναι νικηφόρα μόνο αν τη δώσουμε ενωμένοι.
Με αυτό το μήνυμα επιτρέψτε μου να ευχηθώ και πάλι χρόνια πολλά και καλή δύναμη στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».