Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΣΥΝ: Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση υπονομεύει τον «Διάπλου»

Διάπλους
20 Μαΐου 2020 / 15:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καταγγέλλει την υπονομευτική πολιτική της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων και της κυβέρνησης απέναντι στη μονάδα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».

Η ανακοίνωση του ΕΣΥΝ

Η συγκεκριμένη δομή που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας 6 χρόνια ήδη προσφέρει σημαντικό έργο ζωής σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους, που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά στην στήριξη και την αναβάθμισή της αλλά αντιθέτως μέσω της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων την υπονομεύει αρνούμενη με πρόσφατη απόφαση τη χρηματοδότησή της!

Εξάρτηση από ...τις αντιλαϊκές πολιτικές!

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν μας εκπλήσσει και δεν είναι καθόλου τυχαία. Συμβαδίζει με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προωθεί τη λογική της διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών μέσα από την ενίσχυση προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων και την υπονόμευση των στεγνών προγραμμάτων (βλέπε υποχρηματοδότησή τους, έλεγχο του ΚΕΘΕΑ κλπ). Συμβαδίζει βέβαια και με τη γενικότερη πολιτική που φέρει και τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλυση των κοινωνικών παροχών. Μία πολιτική που στο ζήτημα των ναρκωτικών θέλει τη συμβίωση με το πρόβλημα. Έτσι προωθούνται η αποποινικοποίηση ουσιών, τα προγράμματα υποκατάστατων, ο διαχωρισμός στα λεγόμενα «σκληρά» και «μαλακά», η εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης και εσχάτως η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης!

Ο «Διάπλους» είναι κατάκτηση

Το ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα είχε θέσει από το 2004 ως κεντρικό αίτημα των διεκδικήσεων του τη δημιουργία και λειτουργία στεγνού προγράμματος απεξάρτησης στη νησί μας. Στη συνέχεια πρωτοστάτησε και συντόνισε ένα πλατύ αντιναρκωτικό μέτωπο, με τη στήριξη εκατοντάδων φορέων (εργατικών, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, φορέων της Παιδείας, της Υγείας κλπ) και πρόβαλε αυτό το καθολικό αίτημα μέσα από πολύμορφες δράσεις. Ο αγώνας μας είχε αποτέλεσμα γιατί το αντιναρκωτικό κίνημα είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό ενάντια σ’ όλα τα ναρκωτικά, έδωσε μάχη με την ηττοπάθεια, δεν συμβιβάστηκε με τα μνημόνια και τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, διεκδίκησε την ικανοποίηση του δικαιώματος για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη στο πλαίσιο της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, χρησιμοποίησε πολυμορφία αγωνιστικών δράσεων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, αθλητικά – θεατρικά φεστιβάλ, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Υπουργεία).

Σταθμός του αγώνα υπήρξε η έναρξη λειτουργίας του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» το 2014 στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με την πρωτοβουλία και την προσφορά μελών του στελεχικού του δυναμικού. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά δημιούργησε μια νέα δυναμική για την ικανοποίηση του αιτήματος. Η δημιουργία στη συνέχεια του συλλόγου γονέων και φίλων του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και η συνέχιση του αγώνα με νέες δυνάμεις και ένα ευρύ μέτωπο στήριξής του υποχρέωσε στην επίσημη αναγνώρισή του.

Το αίτημα, αρχικά, για δημιουργία προγράμματος απεξάρτησης στην Κέρκυρα και για αναγνώριση, στη συνέχεια, του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» υπονομεύθηκε πολύπλευρα από όλες τις κυβερνήσεις επί 15 χρόνια! ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ εξάντλησαν όλα τα μέσα εμπαιγμού και κοροϊδίας σε βάρος ανθρώπινων αναγκών. Το ίδιο γίνεται και τώρα! Η αναγνώριση του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» επιβλήθηκε γιατί αποτέλεσε, κόντρα στην στάση των κυβερνήσεων, μια πραγματικότητα της ίδιας της ζωής. Μία πραγματικότητα που φέρνει τη σφραγίδα του επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού του αλλά και του μαχητικού αντιναρκωτικού κινήματος.
                 
Το πρόβλημα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η όξυνση του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης συνδέεται με ιδιαίτερες μεταβλητές (μεγάλη τουριστική κίνηση, πύλη εισόδου, ζητήματα νησιωτικής πολιτικής κλπ) που περιπλέκουν τις προσπάθειες αντιμετώπισής του. Η παραγωγή, διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, διαπλέκεται βέβαια και με την κοινωνική – οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό το πρόβλημα οξύνεται τελευταία. Η Κέρκυρα, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας, που 5πλασιάζει τον πληθυσμό της την τουριστική περίοδο, χρειάζεται μόνιμες υποδομές υγείας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες σήμερα ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» προσφέρει ένα σημαντικότατο έργο. Διαθέτει τμήματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και από το αλκοόλ καθώς και τμήματα Διπλής Διάγνωσης, Διαδικτύου, Εφήβων, Τυχερών Παιχνιδιών, Οικογένειας, Πρόληψης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, Νομικής Υποστήριξης (σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο), Σωματικής Αποτοξίνωσης και Συμβουλευτικό Σταθμό στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας. Επίσης λειτουργεί στο πλαίσιο τριών θεραπευτικών φάσεων (Φάση Συμβουλευτικού Σταθμού, Φάση Ψυχολογικής και Σωματικής Απεξάρτησης, Φάση Κοινωνικής Επανένταξης) ενάντια στη λογική της χορήγησης υποκατάστατων.
Η στήριξη και η αναβάθμισή του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» είναι επιτακτική ανάγκη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το κάνει αλλά τον υπονομεύει!
 
Μονόδρομος ο αγώνας

Το παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η αγωνιστική αντιμετώπιση της υπονόμευσης του δικαιώματος του κερκυραϊκού λαού για παροχή δωρεάν υπηρεσιών απεξάρτησης από το σύστημα υγείας στο νησί του. Στο πλαίσιο αυτό:
• Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την περιφέρεια την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». Ακόμη τη στελέχωσή του με επαρκές μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
 Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά. Όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη δημιουργία «γκέτο» εποπτευόμενης χρήσης. Όχι στη χορήγηση υποκατάστατων που συντηρούν τη χρήση και την εξάρτηση.
• Διεκδικούμε ολόκληρη ζωή για τη νεολαία μας, με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες της και τα δικαιώματά της στη μόρφωση, την εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής.
• Αντιπαλεύουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της, τις πολιτικές της ΕΕ που σπρώχνουν τη νεολαία στα ναρκωτικά και αφαιρούν από τους χρήστες κάθε κίνητρο απεξάρτησης, στερώντας τους την ελπίδα για καλύτερη ζωή.
 Συγκρουόμαστε με την ακολουθούμενη πολιτική συνύπαρξης με τα ναρκωτικά, την αποποινικοποίηση τους και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου.
 Διεκδικούμε ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 Παλεύουμε για την ενίσχυση όλων των δομών που λειτουργούν στο νησί μας και σχετίζονται με το πρόβλημα της εξάρτησης («ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ, ΚΕΘΕΑ») και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.
 Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και τους φορείς του σε αγωνιστική ετοιμότητα.

      Κέρκυρα 20-5-2020

          Η γραμματέας                                   Ο πρόεδρος         
           Έφη Κάντα                                  Κώστας Ρούσσινος