Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να μην δοθεί καμία νέα άδεια τραπεζοκαθισμάτων!

παλιά πόλη
14 Μαΐου 2020 / 16:58

Οι κάτοικοι ζητάμε να μην δοθεί καμία νέα άδεια τραπεζοκαθισμάτων καθώς και οι υπάρχουσες για να ανανεωθούν να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική). Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι η απαγόρευση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων θα πρέπει να συνοδευτεί με την απαγόρευση χρήσης μουσικών οργάνων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας χωρίς καμία επέκτασή του ωραρίου, ειδικά φέτος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από μία δύσκολη περίοδο για όλους, η πόλη μας επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Σίγουρα θα λείψουν σε όσους κατοικούν και αγαπούν την πόλη αυτή, η καθαριότητα, η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, ο σεβασμός των ωρών κοινής ησυχίας, η μη ύπαρξη προβλήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης που ζήσαμε κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα ώστε ότι καλό βγήκε από μια άσχημη κατάσταση να παραμείνει.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παλαιά πόλη και των εργαζόμενων σε αυτές για την επιστροφή στην εργασία τους. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, ώστε να καλύψουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην λειτουργία τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως αυτή η στήριξη να δοθεί σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της. Η συζήτηση για αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ίσως έχει μια βάση σε περιοχές με άπλετο χώρο. Στην παλαιά πόλη που η ήδη υπάρχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει στο παρελθόν τεράστια προβλήματα (αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικής, ασθενοφόρων κλπ) ο περαιτέρω αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός τόσο για τους κατοίκους της πόλης, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Σήμερα, ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων θέλει να υπενθυμίσει σε κάθε κατεύθυνση τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι κάτοικοι για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μέσα από την απελευθέρωση δημόσιου χώρου που σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνεται παράνομα, αλλά και εφαρμογή κανόνων που θα περιόριζαν την ανεξέλεγκτη «νόμιμη» παραχώρηση χώρου σε επιχειρήσεις. Την υπόσχεση ότι θα μπει «σέστο». Την υπόσχεση ότι θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί κανονισμός σχετικός με το θέμα.
Σε αυτό το σχέδιο οι κάτοικοι της παλαιάς πόλης μέσω του Συλλόγου τους έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις στις αρχές. Μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, αλλά και ακούστηκε η κραυγή αγωνίας τόσο σημαντικών υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και εξέχοντων επιστημόνων διεθνούς κύρους. Η ως τώρα εμπειρία δείχνει ότι ήδη η κατάσταση είναι εκρηκτική. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Μανδούκι μας θυμίζουν ότι το κακό είναι πολύ εύκολο να γίνει όταν δεν το περιμένει κανείς. Όταν ένα στραβοπαρκαρισμένο όχημα, ένα κολονάκι, μια στοιβάδα τραπεζιών δεν επιτρέπει στους διασώστες να επέμβουν άμεσα. Πρωταρχική μέριμνα όλων πρέπει να είναι η αδιάλειπτη παροχή πρόσβασης σε οχήματα αναγκών στο σύνολο των δρόμων και των καντουνιών της πόλης. Οι κάτοικοι ζητάμε να μην δοθεί καμία νέα άδεια τραπεζοκαθισμάτων καθώς και οι υπάρχουσες για να ανανεωθούν να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική). Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι η απαγόρευση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων θα πρέπει να συνοδευτεί με την απαγόρευση χρήσης μουσικών οργάνων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας χωρίς καμία επέκτασή του ωραρίου, ειδικά φέτος.
Με το σύνολο των προβλέψεων να κάνουν λόγο για σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος, αν όχι σήμερα τότε πότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; Αν όχι η σημερινή Δημοτική αρχή, τότε ποια θα μπορέσει να αλλάξει κακές συνήθειες και νοοτροπίες του παρελθόντος;
Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και οι εκατοντάδες οικογένειες που εργάζονται στην παλαιά πόλη να λάβουν την βοήθεια που δικαιούνται από την κεντρική εξουσία και να παραμερίσουν το ένστικτο επιβίωσης που προτάσσει «ο θάνατος σου-η ζωή μου». Η καταστροφή της παλαιάς πόλης θα παρασύρει μαζί της εκτός από την επιχειρηματικότητα σε αυτή και τους κατοίκους της.