Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στόχευση σε 1.000.000 τουρίστες από το Ισραήλ για το φετινό καλοκαίρι

Τουρισμός
13 Μαΐου 2020 / 11:23

Κατ΄ αρχήν συμφωνία διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή Ισραηλινών επισκεπτών, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ - Στόχος να ταξιδέψουν φέτος στη χώρα μας 1.000.000 Ισραηλινοί (αύξηση 45% σε σχέση με πέρσι)

ΑΘΗΝΑ.  Εργασίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της κατ’ αρχήν συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή Ισραηλινών ταξιδιωτών, στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση, ξεκίνησαν χθες Τρίτη οι δύο πλευρές.

Πραγματοποιήθηκε έτσι η πρώτη τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων ομάδων εργασίας που επικεντρώνονται στις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει την έλευση στη χώρα ακόμα και ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών ταξιδιωτών όταν επιτραπούν εκ νέου οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αντίστοιχες συμφωνίες εξετάζονται και με άλλες χώρες που έχουν εμφανίσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας όπως αυτές της Ελλάδας και του Ισραήλ. Μία από αυτές είναι και η Αυστρία. Να σημειωθεί πως αντίστοιχες επαφές έχουν γίνει επίσης και μεταξύ των αρχών των αεροδρομίων της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.

Φυσικά, κάθε τέτοια συμφωνία προϋποθέτει το άνοιγμα των συνόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγούν πηγές που παρακολουθούν το θέμα εκ του σύνεγγυς, προσθέτοντας πως αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει πλήθος παραμέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη και θα περιλαμβάνουν συστάσεις όπως το testing και tracking (διάγνωση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων) και τη μεταξύ των κρατών ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει και σταδιακά αρχίσουν να ανοίγουν τα σύνορα, εκτιμάται πως θα μπορούν να οριστικοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του Smart Covid Management Group, χωρών δηλαδή που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο group συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία. Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής (πρωθυπουργοί των επτά χωρών) μετά την πρώτη στις 24 Απριλίου.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες αυτές ανοίγουν ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού και πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες. Oπως προκύπτει, οι επαφές με το Ισραήλ βρίσκονται στο πιο προωθημένο στάδιο καθώς το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις εκεί πληροφορίες, αντιμετωπίζει επί του παρόντος την Ελλάδα μάλλον ως τη μοναδική χώρα του εξωτερικού όπου θα μπορούσαν οι πολίτες του να κάνουν διακοπές λόγω του άριστου υγειονομικού ιστορικού της.

Στόχος του είναι να έρθουν στην Ελλάδα το 2020 έως και ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί από επτακόσιες χιλιάδες το 2019. Η Αθήνα βρίσκεται επίσης σε επαφές για το ζήτημα του τουρισμού με τις προαναφερθείσες, αλλά και με μια σειρά άλλων χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα ασφαλούς επανέναρξης πτήσεων, πάντοτε εφόσον οι υγειονομικές αρχές το επιτρέψουν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ».

Eνα από τα κρίσιμα ζητήματα των συζητήσεων αυτών είναι βεβαίως να διασφαλισθεί όχι μόνον πως το άνοιγμα των συνόρων δεν θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και πως δεν θα υπάρχουν φαινόμενα ταξιδιωτών που θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στις χώρες τους.

Ετσι, η διαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεστ και οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να συμφωνηθούν και να καθοριστούν επακριβώς, όπως και το τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση που, παρ’ ελπίδα, κάποιοι ασθενήσουν.


πηγή:  Kathimerini.gr