Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «ΛΑ.ΣΥ.» για το Δημοτικό Συμβούλιο στη Βόρεια Κέρκυρα

«ΛΑ.ΣΥ.»
11 Μαΐου 2020 / 14:55

Σχολιασμός από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του πρόσφατου (4 Μαΐου) Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας

ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της παράταξης «ΛΑ.ΣΥ.» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας αναφορικά με τη συνεδρίαση του σώματος στις 4 Μαΐου.

«Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Βόρειας Κέρκυρας σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Μάιου και με σκοπό την ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών ανακοινώνουμε τ’ ακόλουθα:
 
Α. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Κάποιο σοβαρό πρόβλημα δεν υπήρξε. Τα όποιαζητήματα προέκυψαν αφορούσαν επιλογές του προέδρου στον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης και όχι την τεχνολογία.

Αποδείχθηκε το πόσο δίκιο είχε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που είχε ζητήσει από τα μέσα Μαρτίου τη λειτουργία όλων των συλλογικών οργάνων του Δήμου με αυτό τον τρόπο.
Αποδείχθηκε
ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή είχε βολευτεί με την αδρανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου για πάνω από 3 μήνες αξιοποιώντας και τη στάση όλων των άλλων παρατάξεων (εκτός του ΤΡΑΒΕΡΣΟ) που εμπόδιζαν με προσχήματα την τηλεδιάσκεψη.
 
Β. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε μία συνεδρίαση. Παρά το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για πραγματοποίηση δύο συνεδριάσεων, η μία με τηλεδιάσκεψη από τις 7 μέχρι τις 9 και η 2η δια περιφοράς στις 9, αυτό δεν έγινε.
Στην αρχή της διαδικασίας έγινε δεκτή από το σώμα πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να γίνει μία συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, όπου θα συζητιόνταν όλα τα θέματα.
 
Γ.  Στο πλαίσιο των ερωτήσεων η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ανέδειξε τρία ζητήματα.

1. Των άστεγων και άπορων συνδημοτώνως μόνιμο πρόβλημα και όχι μόνο της περιόδου του κορωνοϊού.

2.  Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

3.  Την απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου να αποφασίσει μόνος του την κατανομή ποσού 2 εκατομμυρίων στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Το ζήτημα αυτό το είχε συζητήσει το ΔΣ στα τέλη του 2019 στη βάση δύο προτάσεων όπου είχαν κατατεθεί.
Η μία ήταν του δημάρχου με εισήγηση 1,7 εκ. για μηχανήματα της υπηρεσίας καθαριότητας και 300 χιλ. για ένα δρόμο.
Η άλλη ήταν της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣμε εισήγηση για 500χιλ. για μηχανήματα υπηρεσίας καθαριότητας, 400χιλ. για παρεμβάσεις στα σχολεία, 700χιλ. για οδοποιία, 200χιλ. για τις αθλητικές υποδομές και 200χιλ. για τα δημοτικά κτίρια (αίθουσες πολιτισμού, ιατρεία, κοινοτικά γραφεία κλπ). Τότε δεν υπήρξε ψηφοφορία και απόφαση και ο δήμαρχος είχε πει ότι το θέμα θα έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση. Ωστόσο εν αγνοία του ΔΣ προώθησε τελικά στο υπουργείο τη δική του πρόταση! 

Σε σχέση με τις δύο πρώτες ερωτήσεις ο δήμαρχος μίλησε γενικά για προσπάθειες της δημοτικής αρχής ενώ για το ΦΙΛΟΔΗΜΟ τήρησε σιγή ενοχής!
 
Δ. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στα ουσιαστικά θέματα αυτές αφορούσαν:

1. ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΥΠΟΛΟΓΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΛΙΩΤΩΝ.
Η Δημοτική Αρχή πρότεινε, χωρίς τεκμηριωμένη εισήγηση, να υπάρξει δημοτικός υπάλληλος μέχρι να γίνουν εκλογές. Η πρότασή της έλαβε 8 ψήφους. Όμως με 15 ψήφους (6 της παράταξης του κ. Ασπιώτη, 3 της παράταξης του κ. Βάρελη, 5 ανεξάρτητοι και 1 ο κ. Τρύφωνας) αποφασίστηκε να οριστεί υπόλογος σύμφωνα με το νόμοο πρόεδρος της πλησιέστερης μεγαλύτερης κοινότητας.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το χωριό έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση πάνω από ένα χρόνο και ζητήσαμε αλλαγή του νόμου, επιτάχυνση των διαδικασιών για πραγματοποίηση εκλογών και την ανάγκηνα έρθουν στο ΔΣ οι προτάσεις των υφιστάμενων συλλογικών οργάνων του χωριού, δηλαδή των συλλόγων του, για το ζήτημα του υπόλογου της παγίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ πρότειναν και ψήφισαν την αναβολή του θέματος. Αντίστοιχη στάση είχε και η κ. Μουζακίτη. Η πρόταση για αναβολή έλαβε 4 ψήφους.

2. ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Η Δημοτική Αρχήπ ρότεινε τον κ. Σκέμπρη ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗεπισημάναμε ωστόσο την εγκληματική ευθύνη της δημοτικής αρχής να αφήσει το δήμο από τις 5 Φεβρουαρίου χωρίς εκπροσώπηση και ενώ το πρόβλημα της πανδημίας ήταν σε έξαρση αλλά και τοσημαντικό έργοτων εργαζομένων που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία.
 

3. ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ.
Η Δημοτική Αρχή
πρότεινε έργα σε τρεις δρόμους ( ένας στη ΔΕ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ, ένας στην περιοχή της Τ.Κ. ΠΕΡΙΘΕΙΑΣ και τη διαδρομή ΣΙΔΑΡΙ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΗ ΛΙΑ). Το Θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τονίσαμετην τεράστια απόσταση αναγκών και χρηματοδοτήσεων με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και προτείναμε να διατεθούν κονδύλια για 6 ακόμη δρόμους όπου υπάρχει άμεση ανάγκη και δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη. Οι δρόμοι αυτοί είναι ο βασικός της ΤΚ Αγ. Παντελεήμονα, η διαδρομή από ΤΚ Νυμφών προς γήπεδο και Επίσκεψη, η διαδρομή προς τηνΤΚ Δροσάτου, η διαδρομή ΤΚ Δάφνης προς Γαβράδες και Χελονάρι, η διαδρομή ΤΚ Αρμενάδων Γούτας προς Αγ. Γεώργιο και ο δρόμος στην περιοχή Τόνιες ΤΚ Σιδαρίου). Για τις προτάσεις μας δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από τον δήμαρχο.

4. ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
Η Δημοτική Αρχή
στο αίτημα του συνδικάτου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για έκδοση ψηφίσματος στήριξης συγκεκριμένων αιτημάτων πρότεινε να εκδοθεί μια γενική απόφαση στήριξης. Οι παρατάξεις του κ Ασπιώτη, του κ. Βάρελη και του κ Τρύφωνα ήταν επιφυλακτικοί με αρνητικές τοποθετήσεις λέγοντας ότι έτσι ο δήμος οδηγείται σε αποσπασματική αντιμετώπιση των πληγέντων από τον κορωνοϊό. Παράλληλα ήταν αντίθετοι και με ένα αίτημα που αφορούσε την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καλύψουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστηρίξαμε να εκδοθεί τη ψήφισμα όπως το έχει αιτηθεί το συνδικάτο. Τη πρότασή μας στήριξε εκ μέρους των Ανεξάρτητων ο κ. Πουλιάσης. Τελικά μπροστά στο εμφανές ενδεχόμενο της απόρριψης του ψηφίσματος ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείναμε να εκδοθεί απόφαση με συμφωνία στα 7 από τα 8 του σημεία και με δήλωση δικής μας ότι στηρίζουμε και το επιπλέον αίτημα. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε ομόφωνα.  

5. ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Ο δήμαρχος στο ζήτημα αυτό αρχικά πρότεινε να ζητήσουμε την απόσυρση του άρθρου 93 που αφαιρεί αρμοδιότητες στο τομέα της καθαριότητας από τους Δήμους και τις μεταφέρει σε Ανώνυμη Εταιρεία.
Ο κ. Ασπιώτης τοποθετήθηκε υπέρ του νόμου κάτι το οποίο έκαναν και οι Ανεξάρτητοι εκτός του κ. Γρηγορόπουλου που ήταν κατά του άρθρου 93.
Ο κ. Βάρελης πρότεινε να απορριφθεί συνολικά ο νόμος όπως και ο κ. Τρύφωνας.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναδείξαμε με αναφορές στο νόμο τις δυνατότητες που δίνει για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της δράσης του κεφαλαίου,θυμίσαμε αντίστοιχους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις υλοποιώντας επιλογές της ΕΕ, καταγγείλαμε το άρθρο 93 το οποίο κινείται στο πνεύμα της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης στην καθαριότητα και προτείναμε με συγκεκριμένο ψήφισμα τη συνολική απόρριψη του νόμου.
Στην ψηφοφορία η πρόταση για συνολική απόρριψη πήρε 10 ψήφους (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, 3 του κ. Βάρελη, Τρύφωνας και 4 της παράταξης του δημάρχου), η πρόταση υπέρ του νόμου έλαβε 10 ψήφους (6 του κ. Ασπιώτη και 4 Ανεξάρτητοι) και η πρόταση κατά του άρθρου 93 έλαβε 5 ψήφους (κ. Γρηγορόπουλος, κ. Μουζακίτη, και 3 του δημάρχου).
Τελικά εγκρίθηκε με τη ψήφο του προέδρου η πρόταση για συνολική απόρριψη του νόμου.

6.  ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ.
Το θέμα το εισηγήθηκε ο κ. Ασπιώτης. Την εισήγηση υποστήριξε ο δήμαρχος, η παράταξη του κ.Βάρελη, το ΤΡΑΒΕΡΣΟ και οι Ανεξάρτητοι.
Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αρχικά προτείναμε την αναβολή του λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να συζητιέται ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων με δεδομένη μάλιστα και την αρνητική θέση στο θέματης ΠΟΕ ΟΤΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Στη διαδικασία της συζήτησης του θέματος δηλώσαμε αντίθετοι στην εισήγηση στη βάση της υπεράσπισης της 5ήμερης εργασίας και του δικαιώματος στην οικογενειακή και ποιοτική ζωή των εργαζομένων. Ακόμη καταγγείλαμε την παράταξη της ΝΔ που λειτουργεί ως λαγός της αντεργατικής πολιτικής, τονίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων με πληρωμή των δεδουλευμένων, καταβολή δικαιούμενων ενισχύσεων και επαναφορά των δώρων το οποίο θα εισηγηθούμε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος είπαμε ότι η εργασία το Σαββατοκύριακο κατ’ εξαίρεση σε κάποιες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητας) και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου θα μπορούσε να γίνει δεκτή για 2- 3 μήνες στην τουριστική σεζόν.
Τελικά η εισήγηση του κ. Ασπιώτη εγκρίθηκε με 20 υπέρ, 2 κατά (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ενώ 5 σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει και δεν ψήφισαν.
 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ

Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: 
Ρ
ΟΥΣΣΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΜΠΑΝΟΣ ΒΑΡΘΗΣ»