Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε θ΄ ανοίξουν τα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα

τουρισμός
08 Μαΐου 2020 / 13:49
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Τον Κάλχα, τον πλέον βαθύτερο από τους προφήτες όλους, που κατείχε όλα τα τωρινά, τα στερνά και τα περασμένα, επικαλούνται οι επιχειρήσεις. Τα συμβατικά τους δικαιώματα προτάσσουν οι εργαζόμενοι.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ερώτημα, πότε θ' ανοίξουν τα ξενοδοχεία, είναι στο μυαλό και τα χείλη των Κερκυραίων και των άλλων κατοίκων των τουριστικών περιοχών της Χώρας. Καλά πληροφορημένες πηγές, αποδίδοντας το κλίμα των ημερών, λένε ότι το μέγεθος που σταθμίζεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι το κόστος της εργασίας σε σχέση και σύγκριση με τις πληρότητες. Κι ενώ το πρώτο σκέλος είναι σαφές και μετρημένο, το δεύτερο ανάγεται στην αβεβαιότητα που παράγεται από τη μέχρι ώρας σιγή ασυρμάτου της αγοράς και των τουρ οπερέιτορ. Ένα σενάριο αναφέρεται στην έναρξη των ετοιμασιών για το άνοιγμα των ξενοδοχείων διακοπών από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, υπολογίζοντας να δεχθούν πελάτες από περίπου 1ης Ιουλίου. Σ' αυτό φαίνεται να συνηγορούν και οι ανακοινώσεις αεροπορικών εταιρειών που πουλάνε θέσεις από τα μέσα Ιουνίου.
Πιστεύεται ότι σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι μικρότερες μονάδες κι εκείνες του οικογενειακού χαρακτήρα όσον αφορά στην ιδιοκτησία/διαχείριση εφόσον έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, έντασης εργασίας. Αναλόγως ισχύει για τα διαμερίσματα και για τα καταλύματα, βίλες κλπ.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οχυρωμένοι με την κλαδική τους Σύμβαση εργασίας επισημαίνουν την υποχρέωση επαναπρόσληψης το αργότερο από 25 Μαΐου. Γεγονός που σε περίπτωση χαμηλών πληροτήτων θα υποχρέωνε την επιχείρηση στην αμοιβόμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού. Ούτε ν' ακούσουν δεν θέλουν την συσχέτιση των προσλήψεων με τις πληρότητες, που θα αφήσει μεγάλο πληθυσμό εργαζομένων, ακάλυπτο. Χωρίς μάλιστα να έχουν υπάρξει οι αναγκαίες προς τούτο πρόνοιες από τον ΟΑΕΔ για τις ειδικές και έκτακτες προϋποθέσεις ανεργίας.
Οι επιχειρήσεις επικαλούνται την έλλειψη ρευστότητας και ζητούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την εξασφάλισή της με την κατάργηση της προκαταβολής φόρου (σ.σ. άλλωστε λένε με τέτοια σεζόν για ποιούς φόρους εισοδήματος γίνεται λόγος, που θα πρέπει μάλιστα να προκαταβληθούν για του χρόνου;), μείωση του ΦΠΑ και κρατικές εγγυήσεις δανεισμού. Σ' αυτό το τρίπτυχο περιγράφεται το διακύβευμα ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το υπουργείο Οικονομικών για το πως δηλ. θα επιμεριστεί ανάμεσά τους το κόστος της ανάληψης ρίσκου σε σχέση πάντοτε με τα συμβατικά δικαιώματα της μισθωτής εργασίας στον επισιτισμό - τουρισμό, μπροστά σε μια μυστηριώδη τουριστική χρονιά.
 
Στον αέρα
 
Σ' αυτό το μήκος κύματος, ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις της ανακοίνωσης της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για την ισχύ της κλαδικής Σύμβασης και τη χρονική διάρκεια της ισχύος των επιδομάτων ανεργίας, «Η παράταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη με την πλευρά των εργοδοτών, δεν έχει καταστεί ακόμα υποχρεωτική, μολονότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και περιμένει εδώ και καιρό απαντήσεις του Υπουργού Εργασίας, κου. Βρούτση και του Σ.ΕΠ.Ε. Όσο η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτική, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεκινήσουν να εργάζονται ή να επαναπροσληφθούν συνάδελφοι στον Επισιτισμό χωρίς τα δικαιώματα που απορρέουν από την υφιστάμενη Σ.Σ.Ε.
Εξάλλου, στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται και οι χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται εποχιακά στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, για τους οποίους ακόμα εκκρεμεί η απόφαση επέκτασης του επιδόματος ανεργίας τους πέραν του διμήνου. Αποτελεί κοινή λογική η πρόταση της Ομοσπονδίας για επέκταση του επιδόματος για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να επαναπροσληφθούν ενώ προκαλεί αλγεινές απορίες το γεγονός ότι τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που εξαγγέλθηκαν αφήνουν απέξω το σύνολο των εργαζομένων του Κλάδου Τουρισμού και Επισιτισμού, έναν τεράστιο δηλαδή αριθμό συναδέλφων πανελλαδικά».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.