Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κριτική Στέλλα σε Χονδρογιάννη -και- για την επιστολή περί νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Επιμελητήριο
05 Μαΐου 2020 / 14:17

«L’ etat c΄ est moi (Το κράτος είμαι εγώ)» Λουδοβίκος ΙΔ΄ 1700 μ.Χ. - «La chambre c’ est moi (Το Επιμελητήριο είμαι εγώ)» Γ. Χονδρογιάννης 2020 μ.Χ.», τιτλοφορείται η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτό Επιμελητήριο» με την οποία ασκείται αυστηρή κριτική για τις πολιτικές του προέδρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη «Ανοιχτό Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Φιλόθεο Στέλλα, με την οποία ασκείται κριτική για την απόφαση της πλειοψηφίας και του προέδρου, Γιώργου Χονδρογιάννη, να στείλουν επιστολή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος χωρίς πρώτα να γίνει συζήτηση με όλα τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή δεν εκφράζουν όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά μόνο αυτά της πλειοψηφίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του Φιλόθεου Στέλλα:

«L’ etat c' est moi (Το κράτος είμαι εγώ)»  Λουδοβίκος ΙΔ΄ 1700 μ.Χ.

«La chambre c’ est moi (Το Επιμελητήριο είμαι εγώ)» Γ. Χονδρογιάννης 2020 μ.Χ.

      
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 30 Απριλίου εστάλη επιστολή-ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γ. Χονδρογιάννη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη και κοινοποιήθηκε προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα Επιμελητήρια των Ιονίων Νήσων, με το οποίο καλεί τον Υπουργό να αποσύρει το άρθρο 93 από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για ζητήματα Περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην παρούσα στιγμή δεν θα σταθούμε περί της ορθότητας ή μη της συγκεκριμένης τοποθέτησης γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σοβαρή μελέτη και αναλυτική προσέγγιση σε βάθος. Ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όμως δεν αντιμετωπίζεται με αφοριστικές προσεγγίσεις και γενικόλογες προτάσεις.  Το κύρος του Επιμελητηρίου επιβάλει μεγαλύτερη σοβαρότητα απέναντι σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία η οποία καταθέτει μια πρόταση  και επιχειρεί να δώσει  λύση  σε ένα  σοβαρό πρόβλημα  που ταλανίζει χρόνια τώρα τον τόπο μας και που δεν κατάφερε να λυθεί παρά τις ως σήμερα προσπάθειες. Η νέα αυτή πρόταση – όπως αντιλαμβανόμαστε – αναβαθμίζει το πρόβλημα και προσπαθεί να δώσει μια πιο κεντρική λύση, δημιουργώντας ένα  νέο σχήμα  μεγαλύτερης κλίμακας. Δημιουργεί έτσι ένα νέο διευρυμένο φορέα σε υψηλότερο επίπεδο για να  διαχειριστεί  το πρόβλημα το οποίο χρειάζεται γενικότερη αντιμετώπιση και έχει ανάγκη από μια σύγχρονη και απαιτητική διαχείριση.

Αυτό όμως που βασικά θέλουμε  εδώ  να επισημάνουμε είναι κάποια πράγματα ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Η επιστολή ΨΗΦΙΣΜΑ έχει συνταχτεί σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκφράζει την πλειοψηφία, αν όχι και το σύνολο των μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Εμείς ως παράταξη δηλώνουμε ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πολλώ δε μάλλον δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε την άποψή μας. Πιστεύουμε ότι το ίδιο έχει συμβεί και με την πλειοψηφία του ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους καλούμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χονδρογιάννη να μας απαντήσει:

1) Σε ποιο όργανο συζητήθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα και με ποια πρόσκληση συγκλήθηκε (αν συγκλήθηκε) το όργανο;

2) Γιατί δεν προσκληθήκαμε εμείς ως παράταξη που εκπροσωπούμε το 40% των συναδέλφων;

3) Προς τι, η τόση σπουδή για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, όταν το Επιμελητήριο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες γρήγορες αντιδράσεις;

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από τις 6 Απριλίου σας έχουμε ζητήσει εγγράφως, ως παράταξη, το Επιμελητήριο Κέρκυρας να διανείμει υγειονομικό υλικό και είδη ατομικής προστασίας και ασφάλειας στους συναδέλφους που έχουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και έρχονται καθημερινά σε επαφή με το κοινό.

Έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχετε αντιδράσει.

Κ. πρόεδρε, κ. Χονδρογιάννη, βεβαίως και μπορείτε να εκφράζετε οποιαδήποτε άποψη επιθυμείτε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας αλλά θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιείτε το επιστολόχαρτο με τίτλο «Γραφείο Προέδρου» και να συντάσσετε την επιστολή σε πρώτο ενικό πρόσωπο.
Αποφάσεις οι οποίες παίρνονται αποκλειστικά και μόνο στο γραφείο σας (και στην καλύτερη περίπτωση με 1- 2 συνεργάτες σας) εκφράζουν εσάς και μόνο, προσωπικά.

Με την ευκαιρία κύριε πρόεδρε θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε δημόσια αν έχετε σκοπό να συγκαλέσετε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο των Ιονίων Νήσων που εσείς έχετε την τιμή να είστε πρόεδρος, (κι εμείς έχουμε την τιμή ως παράταξη να εκπροσωπούμαστε με τον επικεφαλή μας κ. Φιλόθεο Στέλλα) ώστε να συζητηθεί και σε αυτό το όργανο το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και γίνεται πλέον θέμα που αφορά την περιφέρεια γενικότερα. Και γιατί όχι, να καταλήξουμε κι εκεί σε ένα ψήφισμα. 

Τα προβλήματα δυστυχώς  κ. πρόεδρε δεν μπορούν να περιμένουν, μας έχουν προσπεράσει. Οι προσπάθειες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συλλογικότερες για να έχουν τύχη. Η εποχή πλέον ανήκει στο ΕΜΕΙΣ, οτιδήποτε άλλο είναι ξεπερασμένο.

Θα τελειώσουμε με την φράση που εσείς τελειώνετε το ΨΗΦΙΣΜΑ σας,  «Δεν χωρούν πειραματισμοί αυτή την ώρα» μόνο που θα προσθέταμε ότι δεν χωρούν ούτε προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτά προς το παρόν».