Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη στη Βουλή για τις ασφαλιστικές οφειλές των δικηγόρων της επαρχίας

Μπιάγκης Δημήτρης
05 Μαΐου 2020 / 13:51

Το ζήτημα των οφειλών του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) προς τους δικηγόρους – μέλη του επαναφέρει με Ερώτηση στην Βουλή ο Δ. Μπιάγκης

ΑΘΗΝΑ.  Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές-Δικηγόρους της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ. Γιώργος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη), επανέφερε στην Βουλή το «ζήτημα των οφειλών του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) προς τους δικηγόρους – μέλη του».

Συγκεκριμένα, μετά την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1196/11-10-2019 Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και δεν έλαβε καμία μέχρι σήμερα απάντηση, επανέφερε το ζήτημα στην Βουλή.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Οι δικηγόροι των επαρχιών υπάγονταν παλαιά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ). Αυτό έχει πριν ολίγα χρόνια υπαχθεί στο ΕΦΚΑ.

Το ταμείο αυτό δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα στους δικαιούχους ασφαλισμένους τον δικηγόρους επαρχιών, που είχαν υποβάλει σε αυτό τα έτη 2010, 2011 και 2012 τα αναγκαία δικαιολογητικά των ιατροφαρμακευτικών δαπανών τους.

Η δικαιολογία ήταν πώς δεν είχε προσωπικό.

Πριν ένα χρόνο και πλέον οι δικηγόροι των επαρχιών έστειλαν με τους συλλόγους τους χρήματα στο ταμείο ΤΥΔΕ - ΕΦΚΑ για να πληρώσει υπερωρίες του προσωπικού τους προς επιτάχυνση της εκκαθαρίσεως.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων επαρχιών επισκέφτηκε τους τότε αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς διαμαρτυρόμενος, για τα ανωτέρω. Οι υπουργοί υποσχέθηκαν σύντομη τακτοποίηση του θέματος.

Μετά από αυτό, τα τηλέφωνα του πρώην ΤΥΔΕ δεν απαντούν, ενώ από το ΕΦΚΑ, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, δηλώνουν άγνοια του θέματος.

Ακολούθησε η νομοθέτηση της μη παραγραφής των απαιτήσεων των Δικηγόρων, με το άρθρο 12 του ν. 4578/2018,  αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα των δικηγόρων Επαρχιών, σχετικά με το ΤΥΔΕ:

2. Υπάρχει προγραμματικός για εξόφληση των οφειλών του ΤΥΔΕ προς τους δικηγόρους – μέλη του;

3. Θα στελεχωθεί το πρώην ΤΥΔΕ, με προσωπικό, ώστε να παρέχονται πληροφορίες προς τα μέλη του, καθ΄ όσον το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ, δηλώνει άγνοια επί των προβλημάτων των  Δικηγόρων – μελών του ΤΥΔΕ;