Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος

Δημοτικό Συμβούλιο
30 Απριλίου 2020 / 09:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη πρότεινε η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η τοποθέτηση της παράταξης (Γιάννης Πιέρης)

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφωνεί με την διαδικασία και την πρόθεση της κυβέρνησης, υπό τις συνθήκες διάδοσης της πανδημίας, να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Με το συγκεκριμένο Ν/Σ καταργεί το όποιο πλέγμα προστασίας υπήρχε στο Περιβάλλον και εντάσσει όλα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην περιβαλλοντική πολιτική καταστρέφοντας ότι ανήκει στο λαό. Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και με απαγόρευση μετακινήσεων και διαδηλώσεων βρήκε την ευκαιρία να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των επενδύσεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο Περιβάλλον, στα δασικά οικοσυστήματα υλοποιώντας και τυπικά την αξίωση του ΣΕΒ που πριν ένα χρόνο είχε ζητήσει ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση των επενδυτικών σχεδίων.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις γενικότερα, καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά με μια απλή «βεβαίωση παραγωγού», διευκολύνει την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων, επιταχύνει την κατάρτιση των δασικών χαρτών, παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις Προστατευόμενες Περιοχές και τις περιοχές «Natura» και προχωρά σε νέα ρύθμιση για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», διαιωνίζοντας το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια.
Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το νομοσχέδιο περιορίζει το χρόνο έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες και επιτρέπει την είσοδο στις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες σε ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
Ανάλογες διευκολύνσεις παρέχει και στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, καθώς αντικαθίσταται η Άδεια Παραγωγής με μια Βεβαίωση Παραγωγού και δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, με τελικό στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε λιγότερο από έξι μήνες.
Σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης στην έγκριση των σχεδίων διαχείρισης και νομοθετεί την «κατ' εξαίρεση» και για «έκτακτες περιπτώσεις» λήψη απόφασης για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων προβλέψεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Αφαιρεί την αρμοδιότητα της έγκρισης των «τοπικών σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων»  από τα Δημοτικά Συμβούλια υποβαθμίζοντάς τα ακόμα παραπέρα και την παραδίδει υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, διευκολύνει και ενισχύει παραπέρα τη νομική θεμελίωση της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα , καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων , ενώ επιτρέπει «κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων» κατασκευή κτισμάτων στα  ¨πράσινα σημεία¨ .
Σχετικά με τις «οικιστικές πυκνώσεις», το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας έτσι ξανά «παράθυρο» στη διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης. Προωθείται επίσης η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, ακόμα και όσων έχουν κυρωθεί ή αναρτηθεί μέχρι σήμερα, βάσει διοικητικών πράξεων που είχαν εκδοθεί πριν από το 1975 και με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό.
Τέλος, επιχειρείται συνολική παρέμβαση και στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης και αντικαθίστανται από τον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», ενώ για τις περιοχές «Natura» το νομοσχέδιο εισάγει 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών.
 
Διαφωνούμε με το σύνολο και την φιλοσοφία του Ν/Σ  και είμαστε αντίθετη με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση και καταργούνται  οι ΦΟΔΣΑ. 

Η διαφωνία μας με το συγκεκριμένο άρθρο δεν σημαίνει επ’ ουδενί την συμφωνία μας με την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας καθόσον και μέσα από αυτόν υπηρετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την συμφωνία των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία όσον αφορά την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, προβλέφθηκε και υλοποιήθηκε η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων,  με δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων για τον λαό, την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Προφανώς η ίδρυση  Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. 

Πρόκειται λοιπόν για ένα Ν/Σ «οδοστρωτήρα» πάνω στα όποια υπολείμματα περιβαλλοντικής προστασίας απόμειναν από το περιβαλλοντοκτόνο έργο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με στόχους να επιταχύνει παραπέρα την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιχειρηματικών σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να διευρύνει το πεδίο δράσης τους και να εγγυηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κέρδη τους. Για μας είναι ξεκάθαρο. Καπιταλισμός και προστασία του Περιβάλλοντος είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

Πρότασή μας είναι η πλήρης απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.
Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά:
  • Την οποιαδήποτε  συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Όχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του "πληρώνω όσο πετάω" που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Την ανταποδοτικότητα και το χαράτσι ταφής που έρχεται.
Παλεύουμε για:
  • Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη, με προοπτική την κατάργησή τους. Να πληρώσει το μεγάλο κεφαλαίο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού μας.
  • την πρόσληψη του απαραιτήτου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Προβάλλουμε την ανάγκη του ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, κατέχει και σχεδιάζει τα υλικά και τα μηχανήματα, κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων με ευθύνη του Κράτους και πλήρη από αυτό χρηματοδότηση. Ένας άλλος, πραγματικά λαϊκός στο χαρακτήρα του, σχεδιασμός που πατάει στις παραγωγικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και ανοίγει στερεή διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας.


Η πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης

Να αποσυρθεί πλήρως το αντι-περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»
Καταδικάζουμε την ενέργεια της κυβέρνησης, υπό τις συνθήκες διάδοσης της πανδημίας, να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου:

1. Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000.
2. Γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης  αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
3. Οι Μελέτες Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο ….επενδυτής.
4. Υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών.
5. Προβλέπονται «διευκολύνσεις» υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ για την επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.
6. Με το άρθρο 84 ο σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών αφαιρείται τώρα από τα δημοτικά συμβούλια και η έγκρισή του παραδίνεται υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων.
7. Με το άρθρο 85 στοχεύεται η ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
8. Με το άρθρο 93 προβλέπεται η ίδρυση Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων.
9. Καμία πρόβλεψη, ούτε καν νύξη δεν γίνεται για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού και υγειονομικού προβλήματος   που προκαλεί η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
 
Στόχος του ν/σ είναι να επιταχύνει παραπέρα την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιχειρηματικών σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να διευρύνει το πεδίο δράσης τους και να εγγυηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κέρδη τους. Ώστε να χωροθετούνται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και σε περισσότερες περιοχές έργα σε βάρος οικο-συστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών,- η περίπτωση του Ερημίτη είναι χαρακτηριστική για το τι σημαίνει το παραπάνω-, και να υλοποιούνται χωρίς πολλά από τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, που κρίνονται δαπανηρά για το κεφάλαιο.
Επίσης η ίδρυση με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων σημαίνει την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πρόκειται λοιπόν για ένα Ν/Σ «οδοστρωτήρα» που φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος. Για μας είναι ξεκάθαρο, καπιταλισμός και προστασία του Περιβάλλοντος είναι ασύμβατα μεταξύ τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων δηλώνει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και απαιτεί την απόσυρσή του.