Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως και πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις;

αεροπλάνα
28 Απριλίου 2020 / 22:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Κρεμασμένοι από τα χείλη των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. θα είναι όλοι την Τετάρτη 29/4. Ιδίως όσων το εισόδημα εξαρτάται από τον τουρισμό άρα και τις πτήσεις. Στο μεταξύ είναι έτοιμος, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, ο νέος αεροσταθμός στο Ι. Καποδίστριας! Αλλά τι να τον κάνουμε τώρα; (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση των πτήσεων αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι μπορεί η Fraport με τις ανακοινώσεις περί αδυναμίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου, να προκάλεσε σκωπτικά σχόλια, όμως η κατάσταση στα ελληνικά αεροδρόμια τον καιρό της πανδημίας/καραντίνας παραμένει αλγεινή. Σύμφωνα με πηγές της διαχειρίστριας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενδεικτικά την περασμένη Τετάρτη από τα αεροδρόμια Fraport σε όλη την Ελλάδα, ολόκληρη τη μέρα, διακινήθηκε ο αστρονομικός αριθμός επιβατών 100 - 120! Έγινε πτήση από Θεσσαλονίκη για Χίο με τόσους επιβάτες όσοι και το πλήρωμα, τέσσερα άτομα! Είναι πρόδηλο ότι ο κλάδος των αερομεταφορών έχει υποστεί collapsus.
 
Καθηλώθηκαν
 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά, λόγω του covid 19 έχει μειωθεί το πτητικό έργο γύρω στο 98% μεσοσταθμικά, δηλ. τελείως.
Χαρακτηριστικό της αεροπορικής αγοράς είναι ότι δεν χρειάστηκε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κλείσουν τα αεροδρόμια λόγω covid 19, διότι οι ίδιες οι εταιρείες από έλλειψη επιβατών καθήλωσαν τα σκάφη τους.
Η ΙΑΤΑ πριν από μια εβδομάδα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις απώλειες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν σε 89 δισ. δολάρια το 2020 και όχι σε 76 δισ. δολάρια όπως είχε προβλέψει τον περασμένο μήνα. 
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις δείχνουν μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 52% με απώλεια 26 εκατομμυρίων επιβατών. Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο δεδομένου ότι η ΙΑΤΑ εκτιμά πως θα κινδυνέψουν περισσότερες από 233.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις αερομεταφορές, με αντίστοιχη απώλεια άνω των 10 δισ. δολαρίων για την ελληνική οικονομία.
 
Τελειώνει ο νέος αεροσταθμός
 
Στο μεταξύ και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην πανδημία και τις σκληρές της συνέπειες, η επέκταση του αεροσταθμού στο κερκυραϊκό αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας τελείωσε έναν χρόνο νωρίτερα από τις προθεσμίες.



Για την ακρίβεια και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου (σ.σ. δείτε τις φωτο) και απομένουν οι λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο έξω από 'δω. Κι επειδή το εργοτάξιο δουλεύει με το 10% του προσωπικού του, δεν αποκλείεται οι λεπτομέρειες αυτές να οδηγήσουν εντέλει την οριστική αποπεράτωση στον Απρίλιο του 2021, τότε δηλ. που αναφέρονται και οι αρχικές προβλέψεις.


 
Άλλωστε όσο και να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνθήκες το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι, δύσκολα θα επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα έξτρα αεροπορικού σταθμού στην Κέρκυρα. Όλες οι σκέψεις και οι προβλέψεις οδηγούν στη σεζόν του 2021, κορονοϊού επιτρέποντος!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.