Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αναζήτηση πόρων και ενιαίων κανόνων ώστε να ξανανοίξει η τουριστική αγορά στην Ευρώπη

ε.ε.
27 Απριλίου 2020 / 16:09
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, κι έτσι η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών τουρισμού, τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα, κινήθηκε σε ρηχά νερά, επαναλαμβάνοντας γνωστές διαπιστώσεις για την ευαισθησία και την σημασία του τουρισμού.

Στο δέον γενέσθαι, αναζητείται ενιαία και κοινή πλατφόρμα υπέρβασης της περιόδου της καραντίνας ώστε να μη μετατραπεί σε ευκαιρία για τους ισχυρότερους παίκτες, που κατά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις, αποπειρώνται να αναμορφώσουν την αγορά στα μέτρα τους. Η επιδίωξη αποτροπής μιας τέτοιας κατάστασης «κρύβεται» πίσω από την επιμελημένη διατύπωση της κροατικής προεδρίας, «Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο για τους τουρ οπερέιτορ, η Επιτροπή κλήθηκε να εργαστεί πρωτίστως προς μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ που να παρέχει ευελιξία και ρευστότητα αλλά και να διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων μεταξύ των τουρ οπερέιτορ και των καταναλωτών».
Το μέτρο των αναγκών έδωσε στην παρέμβαση του ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, είπε: «Θα χρειαστούμε πρωτοφανή κεφάλαια για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Υπάρχει ανάγκη για ένα «νέο σχέδιο Marshall», με ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, για να ξεκινήσει το δρόμο προς την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ένωση. Θα χρειαστεί γρήγορη δράση, ρεαλισμός και δημιουργικότητα για ανάκαμψη και οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας. Αλλά πάνω απ 'όλα, αυτή η κρίση απαιτεί αλληλεγγύη. Καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση μόνη της».
Της βιντεοδιάσκεψης προήδρευσε ο Κροάτης Υπουργός Τουρισμού κ. Gari Cappelli και παρευρέθηκαν υπουργοί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Με πρόσκληση της κροατικής Προεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κ. Zurab Pololikashvili, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του UNWTO για την υποστήριξη του τουρισμού.
Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Υπουργός Cappelli υπενθύμισε ότι στην εποχή πριν από το COVID, περισσότερα από τα 3/4 των διεθνών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν από πολίτες της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν προς άλλες χώρες της ΕΕ. Το 94% των συνολικών διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκαν εντός των χωρών της ΕΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδέα του ανοίγματος τουριστικών διαδρόμων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριληφθούν επιδημιολόγοι στη συνολική διαδικασία ανοίγματος συνόρων και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των τουριστών. Ο Υπουργός Cappelli επεσήμανε επίσης ότι λίγο πριν από τη σημερινή διάσκεψη έλαβε από ορισμένα κράτη μέλη, σχέδιο Διακήρυξης των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, με το οποίο ζητείται να συμπεριληφθεί ο τουρισμός στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέσπισης ενιαίων κανόνων τόσο για τον αέρα όσο και για τις μετακινήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά.
Στην τηλεδιάσκεψη , ο  Έλληνας υπουργός ζήτησε κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ. Εστιάζοντας στον οικονομικό τομέα, πρότεινε ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον τουρισμό αλλά και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (Voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας αλλά και τόνωση της ζήτησης).
Επίσης ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο και για νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό, ως ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό των ζημιών στις επιχειρήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.