Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητείται ευρωπαϊκή πολιτική για την τίμια μοιρασιά το φετινού τουρισμού!

τσουμάνης
10 Απριλίου 2020 / 09:11
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Συνέντευξη του Δ/ντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, Κ. Τσουμάνη. Τα σημάδια δεν είναι καλά. Ο Κ. Τσουμάνης, καθ΄ ύλην αρμόδιος αλλά και μελετητής του τουριστικού, οικονομικού φαινομένου, διαβλέπει απειλή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μόλις ανοίξει η τουριστική αγορά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, στην πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα θέσπισης υγειονομικού πιστοποιητικού ώστε να διευκολύνεται με ασφάλεια η μετακίνηση υγειών τουριστών σε ασφαλείς υγειονομικά προορισμούς. Πως πιστεύετε πως πρέπει να οργανωθεί;

Στην τρέχουσα τουριστική περίοδο θα πρωταγωνιστήσουν δύο (2) υγειονομικά ασφαλείς κατηγορίες χωρών της Ευρώπης. Η πρώτη κατηγορία, θα είναι οι υγειονομικά ασφαλείς χώρες προέλευσης τουριστών, που είναι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η δεύτερη, θα είναι οι υγειονομικά ασφαλείς χώρες υποδοχής. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η χώρα μας να βρίσκεται σ’ αυτή την κατηγορία. Ήδη, ο σφυγμός της αγοράς βάση δημοσιευμάτων μας τοποθετεί ψηλά στην λίστα προτιμήσεων.

Με γνώμονα την κοινοτική ασφάλεια και την κοινοτική αλληλεγγύη, οι δυο προαναφερόμενες κατηγορίες χωρών, με την πρωτοβουλία και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαμορφωθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας (M.O.U.) για την κοινή διακίνηση και εξασφάλιση των διακοπών των μελών της, αποκλειστικά και μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα Ιουνίου θα υπάρχει μια ευκρινής εικόνα, τόσο των υγειονομικά ασφαλών χωρών υποδοχής όσο και των χωρών προέλευσης των τουριστών.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα της διαχείρισης, μετακίνησης και κατανομής των τουριστών με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί, ώστε από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου να μην «χαθεί» καμία θέση στα αεροπλάνα και κανένα κρεβάτι στα τουριστικά καταλύματα.
Οι ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.
Η διάρκεια των διακοπών να είναι για όλους μία (1) εβδομάδα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τον καλύτερο προγραμματισμό πτήσεων και καταλυμάτων.
 
Με την κίνηση των τουρ οπερέιτορ να μετατρέψουν μονομερώς το είδος των συμβολαίων και μάλιστα, παγώνοντας τις τιμές (και) για το 2021, προκαλείται δικαιολογημένα η ανησυχία στις τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού για την απόπειρα να επιλυθεί σε βάρος τους η επαγόμενη, οικονομική κρίση.
Η τρέχουσα αν μπορεί να ειπωθεί τουριστική χρονιά δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε «ευχολόγια», θα πρέπει να λειτουργήσει με την εποπτεία των αρμοδίων οργάνων περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να απομακρυνθεί το σενάριο του «ανταρτοπόλεμου - πλιάτσικο» των τιμών, όπου οι ισχυροί θα επιβληθούν στους αδύναμους.

Οι ισχυροί είναι οι Tour Operators οι οποίοι ελέγχουν και ένα σημαντικό μέρος των αερομεταφορών και οι αδύναμοι είναι οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα. ‘Ένα τέτοιο «δείγμα γραφής» προέκυψε άμεσα με την εμφάνιση της επιδημίας στην Ευρώπη. Οι Tour Operators μονομερώς μετέτρεψαν τις συμφωνίες Commitment σε Allotment με τις ίδιες τιμές. Επίσης, ανέστειλαν τις πληρωμές των προκρατήσεων προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς αυτές τις πληρωμές.
Λαμβάνοντας υπόψη την αθέτηση των συμφωνιών και την μη καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών, από την προ εξαμήνου κατάρρευση της Thomas Cook, αντιλαμβάνεστε σε ποια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες και όπως είναι επακόλουθο οι εργαζόμενοι (μισθωτοί κλπ) στον τουριστικό κλάδο στους οποίους η κρίση επιδρά εξουθενωτικά ποικιλοτρόπως.
Σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, μόνον τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να διασφαλίσουν μια «τίμια μοιρασιά» της πίτας της τουριστικής περιόδου, που θα προκύψει μετά την άρση του lockdown. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, η τουριστική βιομηχανία της χώρας απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση με την σύναψη των συμβολαίων για το 2021, που σε αυτή την περίπτωση θα γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο.
Οι πολιτικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας (Υπουργείο Τουρισμού, Περιφερειακή & Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΣΕΤΕ κ.α.) δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα προαναφερόμενα, εάν από κοινού με όλες τις χώρες υποδοχής, δεν κινηθούν για την παρέμβαση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύνθημα για την τρέχουσα τουριστική περίοδο θα πρέπει να είναι: «Να μην κλείσει καμία τουριστική επιχείρηση, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας». Όλη η τουριστική αλυσίδα να διατηρηθεί ενωμένη.
Έτσι, η τιμολογιακή πολιτική να συμπεριλάβει τις παραμέτρους:
α) Οι εν δυνάμει τουρίστες θα έχουν πολύ περιορισμένο χρηματικό διαθέσιμο ποσό για τις διακοπές τους.
β) Η Ευρωπαϊκή Ένωση να διενεργήσει έρευνα στις υγειονομικά ασφαλείς χώρες προέλευσης κατά πόσο έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν.
γ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει με εισοδηματικά κριτήρια ένα travel cheque, τουριστικό κουπόνι, 300€ ανά τουρίστα, για ένα ταξίδι 7 ημερών.
Η τουριστική προβολή να είναι στοχευμένη και με έμφαση στα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλονται για την δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που θα υπάρξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020.
 
Λεγόταν πάντα αλλά σπανίως, αν όχι ποτέ, οι δημόσιες υποδομές υγείας αναδεικνύονταν σε παρόχους υπηρεσιών, μέτρο και κριτήριο για το επίπεδο του προσδοκώμενου, τουριστικού ρεύματος στην Κέρκυρα. Τώρα με την απειλή του κορωνοϊού, ακόμα κι αν αποκλιμακωθούν τα περιοριστικά μέτρα, αποκτάει μεγαλύτερη αξία;
Στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, κατά την περίοδο αιχμής, οι τουρίστες τείνουν να είναι περισσότεροι από τους κατοίκους. Η Κέρκυρα, για παράδειγμα, δέχεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 120.000 επισκέπτες. Γι’ αυτό θα πρέπει τα Νοσοκομεία να είναι επαρκώς στελεχωμένα και με επαρκή υλικά, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό.
Είναι αξιοσημείωτο, κατόπιν έρευνας σε 1.000 άτομα στην Μ. Βρετανία, το 75% των τουριστών δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν διακοπές, μόλις η κυβέρνηση κρίνει ότι η πραγματοποίηση πτήσεων είναι πλέον ασφαλής (Holiday Extras,  Seamus McCauley, Μάρτιος 2020).
Όσον αφορά τη χώρα μας, αυτή τη στιγμή είναι η πιο υγειονομικά ασφαλής χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Πορτογαλία.
Η Κέρκυρα, λόγω της υψηλής τουριστικής εποχικότητας, δέχεται το 80% των αλλοδαπών τουριστών στους 4 θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο). Αν, εδώ, το επιθυμητό σενάριο έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι η 1η Ιουλίου, τότε θα έχουμε απωλέσει τον μήνα Ιούνιο, που είναι και ο πιο αδύναμος τουριστικά μήνας από τους τέσσερις, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τα έσοδα. Όπως γίνεται αντιληπτό για πρώτη φορά η Κέρκυρα «ευνοείται» από την υψηλή εποχικότητα. Αν σ’ αυτό το σενάριο με τη συγκρατημένη αισιοδοξία ένα τμήμα των τουριστών «μετακυλήσει» από τους χαμηλούς μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) στον Οκτώβριο, τότε αυτό θα αποτελέσει το πιο ανέλπιστο αισιόδοξο σενάριο.
Η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας SUN προβάλλονται ως τα ελληνικά νησιά που δεν έχουν προσβληθεί από την επιδημία του κορωνοϊού (Εφημερίδα SUN, 26 Μαρτίου 2020).
Τέλος, εύχομαι η χώρα μας να ξεπεράσει γρήγορα την επιδημία και ας λειτουργήσει ως «αναπνευστήρας» των ευρωπαίων τουριστών και όχι μόνον, αυτή τη χρονιά.
Κώστας Τσουμάνης, Δρ. Τουριστικής Οικονομίας, Διευθυντής της ΠΥΤ Ιονίων Νήσων
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.