Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε και πως θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος

τουρισμός
08 Απριλίου 2020 / 13:02
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ. Η επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς θα μπορούσε, εφόσον οι συνθήκες δημόσιας υγείας το επιτρέψουν, να ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ η ουσιαστική προσπάθεια ανάκτησης των απωλειών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Πότε ανοίγουμε;
 
"Ο αισιόδοξος στόχος είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας το 3ο τρίμηνο, πιθανόν από τον Αύγουστο και κατά το 4ο να ανακτηθεί μέρος των απωλειών». Πιθανότατα στα ξενοδοχεία θα τους επιτραπεί να ανοίξουν στα τέλη του Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο. 
"Κανείς δεν μπορεί να πει πως το 2021 θα είναι σαν το 2019, ίσως χρειαστεί μια τριετία για να φτάσουμε στις τάσεις που υπήρχαν πριν τον κορονοϊό" επεσήμανε.
Δήλωσε αδυναμία να εκτιμήσει ποιο ποσοστό από τα 18 δισ. ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 μπορεί να επαναληφθεί φέτος. Αρκέστηκε να επισημάνει πως «το πρώτο δίμηνο είχαμε έσοδα 1,7 δισ. και η απόσταση μέχρι τα 18 δισ. είναι μεγάλη».
Εκτίμησε πως η τουριστική βιομηχανία θα χρειαστεί 1,5-2 δισ. ευρώ για να μπορέσει και πάλι να πάρει μπροστά. 
 
Πρωτόκολλα υγειονομικής διαφάλισης
 
Χαρακτηριστική, πάντως, της αβεβαιότητας που ακόμα υφίσταται είναι ίσως η αναφορά του προέδρου του ΣΕΤΕ στις αγορές εισερχόμενου τουρισμού. Για το κομμάτι της Βόρειας Ευρώπης λέει ότι «υπάρχει ένα θέμα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Με εξαίρεση τη Γερμανία, οι επιδόσεις στην αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι ικανοποιητικές. Η Σουηδία έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης. Οι Σκανδιναβοί θα είναι στην κατηγορία των αγορών που δεν ξέρω κατά πόσον θα είμαστε εμείς διατεθειμένοι να δεχθούμε».
Θα πρέπει να δούμε τι είδος απαγορεύσεις και περιορισμοί θα υπάρχουν και τι θα γίνει με τα πρωτοκόλλα υγειονομικής διασφάλισης που μένει ακόμα να προσδιοριστούν.
Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει στροφή στον εσωτερικό Τουρισμό, όπου όμως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυσή του, αλλά και σε νέες αγορές. Τέτοιες για παράδειγμα είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα Βαλκάνια και οι αραβικές αγορές.
 
Τι προετείνει η Deutsche Bank
 
Σε σχετική μελέτη η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές αρχές μπορούν να λάβουν ήδη μέτρα που να βοηθήσουν τους τουρίστες να ταξιδέψουν με αποδεκτούς κινδύνους. Ενα είναι η ακύρωση των μαζικών εκδηλώσεων. «Μια συναυλία με ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων εμπεριέχει υψηλότερους κινδύνους από μια οικογένεια που πηγαίνει σε ορεινή πεζοπορία ή ποδηλασία». Επιπλέον, οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να φροντίσουν να έχουν ικανά αποθέματα αντισηπτικών και προϊόντων απολύμανσης και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση των συναθροίσεων. Η εφαρμογή ενός μέγιστου αριθμού επισκεπτών με βάση τα τετραγωνικά, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, λέει η Deutsche Bank. «Τέτοιες προετοιμασίες θα αυξήσουν σίγουρα την προθυμία των παραθεριστών να επισκεφθούν περιοχές που επί του παρόντος πλήττονται από τον ιό. Παράλληλα, οι τουρίστες ενδέχεται να κληθούν να παρουσιάσουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο νέου κύματος πανδημίας. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει το να μπορούν να γίνονται τεστ», υπογραμμίζει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.