Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορική απόφαση για ολόκληρη την περιοχή η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

δυτικά βαλκάνια
25 Μαρτίου 2020 / 12:50

Δηλώσεις του αν. υπ. Εξ., Μ. Βαρβιτσιώτη, του υπ. Εξ. και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αλβανίας Γκεντ Κάκαϊ και του Έλληνα πρ. υπ. Εξ., Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου.

ΤΙΡΑΝΑ, 25 Μαρτίου / ATA / - Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Γκεντ Κάκαϊ, χαρακτήρισε ως ιστορική απόφαση για ολόκληρη την περιοχή την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
"Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τρεις θετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απέδειξαν ότι η Αλβανία έχει κάνει όλη την απαραίτητη πρόοδο υπό όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών. Η απόφαση αυτή είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, καθώς μας βάζει τελικά στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, αλλά βεβαίως ανοίγει και νέες προοπτικές για πολλές μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις ", ανέφερε ο Cakaj σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Από την άλλη, ο Τσακάι πρόσθεσε ότι "αυτή η απόφαση δεν είναι καλή είδηση ​​και ιστορική όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά είναι και πολύ σημαντική είδηση ​​για ολόκληρη την περιοχή, αφού μετά από διαδοχικές αναβολές τουλάχιστον από το 2018 και μετά των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, άρχισε να αναδύεται στην περιοχή η αίσθηση ότι η ΕΕ είχε αποδυναμώσει την παρουσία της στην περιοχή. Τέλος, η χθεσινή απόφαση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι λειτουργική και ότι η παρουσία της ΕΕ στην περιοχή γίνεται ισχυρότερη».
 
Ο Βαρβιτσιώτης
 
«Δόθηκε το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών.
Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Στο τέλος αυτή της διαδρομής, η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της Ε.Ε.
Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται η υποχρέωση, αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους.
Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις».
 
Ο Κατρούγκαλος
 
«Σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία που με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανακόπηκε η πορεία ραγδαίας αποσταθεροποίησης - και αποξένωσης από την ΕΕ- των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.
Δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, και τους προεκλογικούς λεονταρισμούς των στελεχών της ΝΔ, αποφάσισε να αλλάξει την ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Αντί να πιάσει- εδώ και 8 μήνες- το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία, από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τη στήριξη της ΕΕ, σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων, αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει "να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο" σε σχέση με το δικαιώμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά δεν τίθενται καν ως κριτήρια για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης.
Η ελληνοαλβανική συνεργασία και η ενεργή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, είναι και οφείλουν να είναι προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά η λογική της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, είτε από αδράνεια είτε προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος, είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Ενδεικτικές αυτής της στάσης είναι η στήριξη στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 και η αντίστοιχη, άνευ όρων, στήριξη προκειμένου να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, τον Ιούνιο 2014».