Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαμός και στην Αλεξανδρούπολη με τη χλωροκίνη

Η Γνώμη της Θράκης
24 Μαρτίου 2020 / 14:30

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Αυστηρά μέτρα για την πώληση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει

την δραστική ουσία χλωροκίνη αποφάσισε ο ΕΟΦ, καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής του, μετά από την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, δραστικής ουσίας που περιλαμβάνει το PLAQUENIL, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση από πολίτες και στα φαρμακεία του Έβρου!

Πριν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης υπήρξε ανακοίνωση των φαρμακοποιών ότι υπάρχει κίνδυνος το εν λόγω φάρμακο να εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

Οι ελλείψεις ήταν άμεσες, καθώς πρόκειται για ένα αρκετό φτηνό σκεύασμα, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς με λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κτλ, η υγεία των οποίων εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο φάρμακο, να μην μπορούν να το προμηθευτούν εύκολα. Μετά τις πρώτες ώρες που παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αυξημένης ζήτησης,   ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου αντέδρασε άμεσα και ενημέρωσε τα μέλη του ώστε να μην συνεχιστεί η χωρίς συνταγή διάθεση της χλωροκίνης.

Πέρα από τον κίνδυνο που συνιστά μία τέτοια συμπεριφορά για την υγεία των πραγματικά πασχόντων, που δυσκολεύονται να βρουν το φάρμακό τους, όσοι έχουν στα σπίτια τους το συγκεκριμένο φάρμακο καλούνται να το επιστρέψουν στα φαρμακεία, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ενδεδειγμένη δοσολογία και αν ενδείκνυται για την κατάστασή τους. Με λίγα λόγια, είναι ένα  εν δυνάμει επικίνδυνο φάρμακο, που αντί για καλό, μπορεί να κάνει κακό.

Εξηγήσεις από τους ειδικούς

Πριν λίγες μέρες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας  αναφέρθηκε και στη χρήση χλωροκίνης ως φάρμακο κατά του ιού και προειδοποίησε για την αλόγιστη χρήση και μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του κορονοϊού, κανένα δεν ενδεικνύεται για τη θεραπεία του. Φάρμακα όπως η χλωροκίνη είναι παλαιά, για άλλα νοσήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ωφέλιμη δράση, δεν έχουμε όμως αποδείξεις για αυτό.

Η χλωροκίνη μπορεί να έχει μεγάλες παρενέργειες σε μη ασθενείς, όπως σπασμούς καρδιακή αρρυθμία, αν μας λείπει ένζυμο μπορεί να κάνουμε μια βαριά αιμολυτική ανεμία, δηλαδή να πέσει απότομα ο αιματοκρίτης μας, μπορεί να πειράξει ακόμα και τα μάτια μας. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν παίρνουμε χλωροκίνη χωρίς τη συνταγή γιατρού. Παρακαλώ το κοινό να μην πάθουμε ζημιές από άλλα προβλήματα”, είπε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά στο πότε μπορούμε να περιμένουμε τη διάθεση ενός φαρμάκου που αποδεδειγμένα θα λειτουργεί κατά του κορονοϊού, είπε:

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνονται σε ασθενείς με AIDS δεν φαίνεται να λειτουργεί θετικά σε ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τα φάρμακα, η μόνη μας ελπίδα σε ένα κοντινό μέλλον είναι το καινούργιο Remdesivir το οποίο βρίσκεται σε κανονικές κλινικές δοκιμές στην Κίνα και στην Αμερική και τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε στο τέλος του Απριλίου. Αν οι δοκιμές πάνε καλά, η εταιρεία που το παράγει θα μπορεί να το διαθέσει σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα έχουμε ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη αντιμετώπιση απέναντι στον κορονοϊό. Κάτι που μάλλον θα συμβεί μετά το τέλος του καλοκαιριού, αν οι μελέτες δείξουν θετικά αποτελέσματα”.

Της Κικής Ηπειρώτου