Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γώγος στην "Γ": «Και η Ελλάδα στην έρευνα κατά του κορωνοϊού- Μελετάμε ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα και το πολλά υποσχόμενο Remdesivir»

Πρωινή Γνώμη Πατρών
24 Μαρτίου 2020 / 14:25

ΠΑΤΡΑ. Παγκόσμιος πόλεμος. Η χώρα μας εμπλεκόμενη και σε κατάσταση πολέμου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας γεγονός. Σήμα ενός κινδύνου που δεν έχει ως τώρα ζήσει η ανθρωπότητα, έδωσε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός απαιτώντας την απαρέγκλιτη τήρηση των νέων μέτρων. Η φράση του«για να μην μπει η ιατρική κοινότητα στο δίλημμα για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Υπακούστε στα μέτρα».

«Η νόσος δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Σε αναμονή της  κορύφωσης της νόσου του Covid-19 πρέπει να ληφθεί πρόνοια στον υπέρτατο βαθμό, ώστε να εξασφαλισθεί πως  η μετάδοση δεν θα είναι ανεξέλεγκτη όπως συνέβη στην Ιταλία. Αν  η κατάσταση ελέγχου της νόσου ξεφύγει θα καταρρεύσει το σύστημα  και  τότε η φράση του πρωθυπουργού θα θέσει αυτό το φρικιαστικό  δίλλημα στους γιατρούς. Τα μέτρα όσο σκληρά και αν είναι πρέπει να τηρηθούν. Είναι ανατριχιαστικό το θέαμα των βαριά νοσούντων. Έχουν αίσθημα πνιγμονής και οι επιπλοκές της νόσου οδηγoύν σε πολυοργανική ανεπάρκεια και στο θάνατο», επισημαίνειο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών- Δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών  και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας  Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην «Γ» μιλάει για την πορεία και τις επιπλοκές του ιού, τα ποσοστά της νόσου στην περιφέρεια μας, την πολυεπίπεδη έρευνα που γίνεται παγκοσμίως για την χαρτογράφηση και την φαρμακευτική αντιμετώπιση του covid-19 και αποκαλύπτει ότι ομάδα επιστημόνων  στην οποία συμμετέχει, διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα με πολλά υποσχόμενα για την αντιμετώπιση της νόσου φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επίσης μας πληροφορεί για το βαθμό ετοιμότητας και τις υπάρχουσες κλίνες υποδοχής ασθενών αλλά και υπόπτων κρουσμάτων στο ΠΓΝΠ και στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

-Εκτιμάτε ότι θα μπείτε στο φρικιαστικό δίλλημα του να αποφασίσει η ιατρική κοινότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει,με τα δεδομένακρούσματα Covid-19 στη χώρα μας;

«Η εικόνα της Ιταλίας είναι πραγματικά τραγική. Εξ ‘ αυτού του παραδείγματος,επεβλήθη ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας. Η νόσος δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Περιμένουμε την κορύφωση των κρουσμάτων εντός των προσεχών ημερών. Σε αναμονή της κορύφωσης της νόσου πρέπει να ληφθεί πρόνοια στο υπέρτατο βαθμό, ώστε να εξασφαλισθεί πως η μετάδοση δεν θα είναι ανεξέλεγκτηόπως συνέβη προς το παρόν στην Ιταλία με επόμενη την Ισπανία και πολύ φοβάμαι το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αν η κατάσταση ελέγχου της νόσου ξεφύγει θα καταρρεύσει το σύστημα και τότε η φράση του πρωθυπουργού θα θέσει εν τοις πράγμασιαυτό το φρικιαστικό  δίλλημα στους γιατρούς. Τα μέτρα όσο σκληρά και αν είναι πρέπει να τηρηθούν».

-Ας μου επιτραπεί η μεταφορά. Εσείς που παλέψατε σώμα με σώμα με τον κορωνοϊό ποιες οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά σας για την έως τώρα συμπεριφορά του;

«Πρόκειται για έναν ιό που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Επομένως όλες οι παράμετροι της συμπεριφορά του δεν είναι γνωστές. Σίγουρη είναι η απίστευτα υψηλή μεταδοτικότατά του και η πολύωρη παραμονή του σε επιφάνειεςπου δρα επαυξητικά στην μετάδοση. Από την έως τώρα παγκόσμια εμπειρία αλλά βεβαίως και από την παρατήρηση των κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν στο ΠΓΝΠ, φαίνεται ότι για τις νεότερες ηλικίες έως τα 50 έχει ήπια συμπτώματα μιας συνηθισμένης ίωσης αλλά τους καθιστά φορείς ακόμα και όταν είναι ασυμπτωματικοί. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού και να πλήξει και νεότερους. Το πρόβλημα τώρα εστιάζεται στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και στις ηλικίες από 65-70 και πάνω όποτε εκεί παρατηρείται θνησιμότητα της τάξεως του15-20%. Οι ευπαθείς ομάδες, όταν πλήττονται από τον ιό μπορεί να παρουσιάσουν απότομη επιδείνωση  εμφανίζοντας  βαριά πνευμονία με αναπνευστική ανεπάρκεια που οδηγεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια  με αποτέλεσμα τον θάνατο. Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπει ο γιατρός τον άρρωστο να «πνίγεται» γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πέρα όμως από τις επιπλοκές  ο ιός ενεργοποιεί μια αρνητική ανοσολογική απάντηση που είναι καταστροφική και οδηγεί στον θάνατο».

-Έχει γίνει πολύς λόγος για το κοκτέιλ φαρμάκων που περιλαμβάνει την χλωροκίνη και τα φάρμακα κατά του AIDS και του Έμπολα. Σε τι ποσοστό κρίνονται αποτελεσματικά;

«Είναι βέβαιο πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακαλυφθεί φάρμακο. Προσπαθούμε να επιλέξουμε από τα  ήδη υπάρχοντα φάρμακα και φαίνεται ότι η χλωροκίνη δρα κατά του ιού καιεπιδρά και στην αρνητική ανοσολογική απάντηση των ασθενών η οποία συμβάλλει και στην κατάληξη τους. Το φάρμακο κατά του AIDS δεν φαίνεται να δίνει από μόνο του αποτελέσματα. Είναι γνωστό ότι γίνονται εξαντλητικές έρευνες παγκόσμια για να βρεθεί το φάρμακο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό και βέβαια  η διαδικασία ανακάλυψης νέου φαρμάκου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Θέλει χρόνια έρευνας και δοκιμών έως ότου βγει στην αγορά. Ερευνώνται λοιπόν παράλληλα, όπως είπα, τα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα και η δραστικότητα τους στον ιό. Το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο Remdesivirαποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση τουκορονοϊούΤο Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola αλλά η ανταπόκρισή του  δεν αποδείχτηκε καλή. Όμως  οι μελέτες εκείνες απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για τον άνθρωπο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και μοιάζουν δομικά με τον Covid-19.Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερες και εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται επισταμένη έρευνα στην Κίνα όπου έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες, ενώ ερευνητικές ομάδες προς την ίδια κατεύθυνση εργάζονται και στην Ισπανία. Στη χώρα μας έχει συσταθεί διεπιστημονική ερευνητική ομάδα στην οποία μετέχω, που ερευνούμε τα ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα και το πολλά υποσχόμενο Remdesivir για το πως δρουν στον ιό και στην ανοσολογική απάντηση».

-Είναι έγκυρες οι ανακοινώσεις που αναφέρουν πως οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ουχάν είναι ίδιες με της Λομβαρδίας και σ’ αυτό οφείλεται η τρομερή αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή;

«Οι κορωνοϊοί γενικώς ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το υψηλό ποσοστό υγρασίας. Παράλληλα όμως έχουμε δει τον ιό να εμφανίζεται σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά του σε πολλές και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Πραγματοποιείται έρευνα για τις συνθήκες επιβίωσής του και σε ποιες θερμοκρασίες μπορεί να επιβιώσει. Ελπίζουμε ότι το κλίμα της Ελλάδας από τον Μάϊο και μετά να είναι αποτρεπτικό για τον ιό».

Η ετοιμότητα των

νοσοκομείων της Πάτρας

-Πότε περιμένουμε κορύφωση της νόσου, πότε ύφεση και ποια η ετοιμότητα των Νοσοκομείων της Πάτρας;

«Η κορύφωση βρίσκεται επί θύραις. Κατ’ αρχήν αυτό που προσπαθούμε σαν χώρα με τα μέτρα που ελήφθησαν, είναι να περιορίσουμε τα κρούσματα και να επιβραδύνουμε την καμπύλη κορύφωσης. Έτσι θα μας δοθεί χρόνος για την βέλτιστη ετοιμότητα.Η νόσος έχει διασπαρεί, είναι παρούσα. Δεν διανοούμεθα να έχουμε 2000 κρούσματα την ημέρα. Αν η κατάσταση ελέγχου της νόσου ξεφύγει θα καταρρεύσει το σύστημα, θα γίνουμε Ιταλία. Το ΠΓΝΠ και ο Άγιος Ανδρέας διαθέτουν το κάθε ένα από 16 κλίνες ΜΕΘ, 22 κλίνες για νοσούντες και άλλες 22 για την φιλοξενία ύποπτων κρουσμάτων. Από τους 28 που νοσηλεύονταν στο ΠΓΝΠ δώσαμε 13 εξιτήρια. Δυστυχώς χάσαμε τρεις. Έφυγε και ο 64χρονος διασωληνομένος που πάλεψε σκληρά αλλά δεν τα κατάφερε».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ