Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μάνος Κόνσολας: «Όποιος παραβιάζει τις οδηγίες των ειδικών δεν είναι επαναστάτης. Είναι δημόσιος κίνδυνος»

Η Ροδιακή
23 Μαρτίου 2020 / 16:42

ΡΟΔΟΣ. Χωρίς περιστροφές απαντά στις ερωτήσεις της «Ροδιακής» ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής

Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας. Δεν στρογγυλεύει τα δεδομένα. Δεν χαϊδεύει αυτιά. Λέει τα πράγματα και περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, με απόλυτη ακρίβεια.
Μέσα σε αυτή την απρόβλεπτη και πρωτόγνωρη κατάσταση, ο κ. Μάνος Κόνσολας, προειδοποιεί ότι η ευθύνη είναι απόλυτα  συλλογική για το πότε και πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίσιμη συγκυρία και να βγούμε από όλο αυτό. Ξεκαθαρίζει ότι όποιος παραβιάζει τις οδηγίες των ειδικών δεν λέγεται επαναστάτης, αλλά δημόσιος κίνδυνος και καλεί όλους τους πολίτες να σταθμίσουν τους κινδύνους, να αναλογιστούν τις συνέπειες και ουσιαστικά να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων για τον τόπο, τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο.
 Κύριε Υπουργέ, είναι πρωτόγνωρα, απρόβλεπτα και άκρως ανησυχητικά όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.  Είναι τελικά ευθύνη μόνο των δομών του κράτους να περιορίσει και να ανακόψει την επέλαση του φονικού αυτού ιού, θωρακίζοντας τις κοινωνίες ή πλέον τη σκυτάλη, άρα και την ευθύνη, έχει πάρει ο ίδιος ο πολίτης;
Είναι συλλογική η ευθύνη, κ. Μαστή. Για να αποδώσουν τα μέτρα, απαιτείται και η συνεργασία των πολιτών. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, δοκιμάζεται η κοινωνική μας συνοχή.Να παραβιάζει κανείς τις οδηγίες των επιστημόνων και τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαναστατική πράξη, είναι ανευθυνότητα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων μας.Η Ελλάδα δεν έγινε Ιταλία γιατί πήραμε γρήγορα τα μέτρα που έπρεπε και με το παραπάνω, χάρη στην αποφασιστικότητα που έδειξε ο Πρωθυπουργός, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Αν χρειαστεί, θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών.
Η εκτίμησή σας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό μας, ποια είναι; 
Έχω επιλέξει να μιλάω πάντα με αλήθεια και αυτό που ανέφερα από την πρώτη στιγμή είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ ο τουρισμός μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο τουρισμός μας θα καταγράψει απώλειες, που το μέγεθός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα με ακρίβεια. Όπως γνωρίζετε, πρότεινα τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των συνεπειών στον τουρισμό μας με τη συμμετοχή και άλλων Υπουργείων. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στους δείκτες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που δεν είναι μόνο η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για τον επανασχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος, που πρέπει να βγει από τη λογική της μονοκαλλιέργειας και της εποχικότητας.
Τα μαθήματα στην ΑΣΤΕΡ, όπως και σε όλες τις άλλες σχολές που εποπτεύει το υπουργείο Τουρισμού, διακόπηκαν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ακαδημαϊκή χρονιά;
Κύριε Μαστή, το σύνολο των δομών τουριστικής εκπαίδευσης που εποπτεύει υπουργείο Τουρισμού ανέρχεται σε 12 (2 Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης - ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης, 8 ΙΕΚ σε 8 πόλεις, 2 Σχολές Ξεναγών (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), 30 τμήματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον τουρισμό σε 9 πόλεις της χώρας). 
Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, που σημαίνει ότι οι σπουδαστές, όχι μόνο της ΑΣΤΕ και του ΙΕΚ Ρόδου, αλλά και όλων των δομών εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, συνεχίζουν τις σπουδές τους από το δικό τους χώρο με ασφάλεια. 
Το συγκεκριμένο μοντέλο διδασκαλίας εφαρμόζεται στις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Τουρισμού, μετά από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και τη δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας από τη Microsoft.
Έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια των δύο φορέων, οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές μπορούν να συμμετέχουν στο νέο ψηφιακό μαθησιακό περιβάλλον και να ακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το Αναλυτικό και Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών του κάθε εκπαιδευτηρίου.
Η νέα εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί μεγάλη καινοτομία, ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, αφού και στο νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση και έρευνα που έχουμε ολοκληρώσει και αναμένουμε την οριστική έγκριση του Πρωθυπουργού για να θεσμοθετηθεί, προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου. 
Στις καθημερινές επικοινωνίες που έχετε με τους νησιώτες μας, με τους συνεργάτες σας στα νησιά, ποια είναι η εικόνα που σας μεταφέρουν; Αντέχουν οι κοινωνίες μας αυτή τη δοκιμασία;
Κύριε Μαστή, είμαστε ακόμη στην αρχή. Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν αναφέρομαι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς, ο κορωνοϊός ανέκοψε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε αποκτήσει η χώρα και η οικονομία μας και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Τα νησιά μας, που η οικονομία τους στηρίζεται κατά βάση στον τουρισμό, πλήττονται από τις αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί ο κορωνοϊός, όσο καμία άλλη Περιφέρεια. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και ασύμμετρες απειλές από την Τουρκία, αλλά και ένα ιδιότυπο, υβριδικό πόλεμο με το μεταναστευτικό. Τα νησιά μας είναι στην πρώτη γραμμή, είναι ο πιο ευαίσθητος εθνικός χώρος. Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες, θα αντεπεξέλθουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μόνο αν διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συνεννόησης σε τοπικό επίπεδο.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, πιστεύετε ότι λύνουν το πρόβλημα;
Θα επιδιώξω και πάλι να είμαι ειλικρινής με τους πολίτες, κ. Μαστή. Η κυβέρνηση θα διαθέσει 10 δις ευρώ - που είναι ένα επαρκές ποσό -  για τη στήριξη της οικονομίας, των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ.
 Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελούν οξυγόνο σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως είναι το πάγωμα κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουν, όμως, συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και στόχο να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία μας μέχρι να επανέλθουμε σε συνθήκες ομαλότητας. 
 Υπάρχει η επάρκεια σε υποδομές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σήμερα στα νησιά μας, για να σταθούμε δυνατά και αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή  την ασθένεια;
Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πανδημία σε ένα νησί, γι’ αυτό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη προσλήψεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, οι οποίες προχωρούν άμεσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι δεδομένο ότι θα ενισχυθούν και οι δομές δημόσιας υγείας των νησιών. Χρειάζεται, όμως, να είμαστε, ως πολίτες, πολύ προσεκτικοί με τις μετακινήσεις μας, γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε, αρχικά, μέτρα όπως η απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων, ημερόπλοιων, αλλά και σκαφών αναψυχής, ενώ την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεως στα νησιά για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. 
Όπως όλοι οι εφιάλτες, έτσι και ο συγκεκριμένος, κάποια στιγμή θα πάρει τέλος. Για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει για τα νησιά, για τις κοινωνίες μας, για τις τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Ρόδος και τα Δωδεκάνησά μας, έχει σχεδιαστεί το πώς θα απαλυνθεί ο πόνος, οι απώλειες, η αγωνία, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που θα έχει αφήσει πίσω της αυτή η πρωτόγνωρη δοκιμασία και περιπέτεια;   
Αυτή τη στιγμή, προέχει να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή την περιπέτεια. Η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιο ότι θα βρει το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τον ιό. Η επόμενη μέρα, όπως σας ανάφερα και πρωτύτερα, θα είναι δύσκολη για τον τουρισμό μας και τις νησιωτικές οικονομίες. Θα είναι, όμως, και μια μέρα δημιουργίας και μεγάλων αλλαγών, αφού θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της νησιωτικής οικονομίας. Θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή της από τον τουρισμό, αλλά και να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν για να πάψει να είναι ευάλωτο. Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για έναν ειδικό αναπτυξιακό νόμο για τα νησιά με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης και ειδικές επενδυτικές και φορολογικές ζώνες. Ο τουρισμός που θα επενδύει στην ποιότητα,  η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και η καινοτομία θα πρέπει να είναι οι πυλώνες ανάπτυξης  στα νησιά μας.
Μιχάλης Μαστής