Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Εάν χαλαρώσουμε, θα έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα»

Μαγνησία
20 Μαρτίου 2020 / 16:44

ΒΟΛΟΣ. Το μήνυμα πως τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας θα πρέπει να τηρηθούν πλήρως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ

για το ζήτημα του κορωνοϊού, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συντονιστής του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση οδηγιών στις πύλες εισόδου των χωρών της Ε.Ε. για τον εν λόγω ιό, υπογραμμίζοντας πως εάν χαλαρώσει ο κόσμος κάποια στιγμή, τότε θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Ο Καθηγητής όμως μίλησε και για τη χρήση μάσκας και γαντιών, τονίζοντας πως αυτά πολλές φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, χωρίς την κατάλληλη προσοχή και επεσήμανε πως μάσκα πρέπει να φοράει εκείνος που έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα.
Να τηρηθούν τα μέτρα πλήρως
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως ακόμη βρισκόμαστε σε μία φάση που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως θα κινηθεί η επιδημία, σημειώνοντας πως « βλέποντας την επιδημική καμπύλη, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καλά η ανοδική πορεία, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες,. Άρα περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων εκτός κι αν έχουν αποδώσει τόσο πολύ τα μέτρα που έχουμε πάρει».
Εκείνο που υπογράμμισε με όλους τους τόνους είναι πως σημασία έχει να εφαρμόζονται πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς «εάν χαλαρώσουμε σε κάποιες στιγμές, θα έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εμποδίσουμε τη μετάδοση και πρέπει να την εμποδίσουμε για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας».
Εξηγώντας το θέμα της αντοχής του συστήματος υγείας, ο Καθηγητής ανέφερε πως εάν το σύστημα υγείας δεν αντέξει, δεν είναι μόνο ότι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα περιστατικά, γιατί παράλληλα «τρέχουν» εμφράγματα κι άλλα νοσήματα.
Άρα το σύστημα πρέπει να αντέξει γιατί πέραν των καθημερινών αναγκών που έχει να αντιμετωπίσει, πρέπει να αντιμετωπίσει και τον έξτρα φόρτο, καθώς είναι τεράστια τα προβλήματα και δεν σταματούν τα υπόλοιπα νοσήματα.
Συλλογή ευρωπαϊκών δεδομένων
Στο μεταξύ ο κ. Χατζηχριστοδούλου από τη θέση του συντονιστή προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση οδηγιών στις πύλες εισόδου των χωρών της Ε.Ε. για τον εν λόγω ιό, μαζί την ομάδα του, συλλέγει πληροφορίες από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
« Μαζεύουμε τώρα όλα τα δεδομένα και από τις 28 χώρες της ΕΕ, μαζεύουμε τα κρούσματα και τα μέτρα που παίρνει κάθε χώρα, πότε τα παίρνει κι αν εφαρμόζονται, για να βγάζουμε ένα συμπέρασμα και να παίρνουμε μαθήματα από άλλες χώρες που προηγούνται από μας, κι αν πρέπει να διορθώσουμε κάτι στις κινήσεις μας. Είναι μια δουλειά που κάνουμε στο Εργαστήριο, για να βοηθήσουμε τις χώρες. Η Ελλάδα έχει πάρει γρήγορα τα μέτρα με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα κουραστεί και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο ίδιος.
Πότε φοράμε γάντια και μάσκες
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου όμως έδωσε και πρακτικές συμβουλές αναφορικά με τη χρήση μασκών και γαντιών. Όπως όλοι, έτσι και ο ίδιος έχει παρατηρήσει πως πολλοί είναι οι πολίτες που κυκλοφορούν στο δρόμο με γάντια και μάσκες. Ο Καθηγητής ανέφερε πως αυτό μπορεί να είναι και κακό.
«Εάν εξακολουθούμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, ακόμη και από αμηχανία, με τα γάντια που έχουμε πιάσει διάφορα πράγματα και πιστεύουμε ότι είναι καθαρά, είναι ότι χειρότερο. Το ίδιο με τη μάσκα. Εάν έρθουμε σε επαφή με τον κορωνοϊό αυτή είναι μολυσμένη. Αν εγώ τη διορθώσω γιατί δεν στέκεται καλά στη μύτη μου και μετά ακουμπήσω το πρόσωπό μου, τότε μολύνθηκα από τη μάσκα.
Οι οδηγίες είναι να τη φοράμε όταν έχουμε και το παραμικρό σύμπτωμα για να μην μεταδώσουμε κι όχι για να μην κολλήσουμε. Ειδικά οι χειρουργικές είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο, που εμποδίζουν να μην μεταδώσουμε εμείς παρά να μην κολλήσουμε κάποιον. Οι χειρουργοί φοράνε τη μάσκα για να μην μεταδώσουν. Άρα να τη φοράμε όταν έχουμε και το παραμικρό σύμπτωμα. Όταν δεν έχουμε συμπτώματα προστατευόμαστε με το να πλένουμε πολλές φορές τα χέρια μας είτε με σαπούνι και νερό, είτε με αντισηπτικό και να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας και να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις έστω και με φίλους και συγγενείς.Αν είναι απαραίτητη να γίνει μία επαφή να είναι κάτω από 15 λεπτά», ανέλυσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Επιδημιολογίας.
Μελετώνται και οι καιρικές συνθήκες
Σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες κι αν αυτές παίζουν ρόλο στη μετάδοση, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως αυτό το δεδομένο ακόμη διερευνάται.
Έχει αποδειχθεί για την ιλαρά, άτομα που μπήκαν σε ασανσέρ μετά από άτομο με ιλαρά και ανέπνευσαν τα σταγονίδια, νόσησαν. Αυτό έχει αποδεχθεί για άλλες νόσους. Για τον κορωνοϊό δεν έχουμε τέτοια στοιχεία προς το παρόν. Η υγρασία θεωρείται ένας παράγοντας που μειώνει τη μετάδοση, η υψηλή απόλυτη υγρασία. Θα το δούμε αυτό με τις καιρικές συνθήκες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα συμπεριφερθεί αυτός ο ιός. Από τα στοιχεία που έχουμε πιστεύουμε ότι θα έχει μία εποχικότητα, όχι πιθανώς όπως της γρίπης που έχει μεγάλη εποχικότητα», σημείωσε και σχολίασε πως η διατροφή και ένα «δυνατό» ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν ρόλο όπως και σε κάθε νόσο, καθώς όσο καλύτερη είναι η κατάσταση του οργανισμού, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζονται οι ασθένειες.
Τέλος, σχολίασε πως μία παράπλευρη θετική εξέλιξη των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι και η μείωση της αέριας ρύπανσης, καθώς υπάρχει πολύ μειωμένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων.