Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
07 Μαρτίου 2020 / 13:47

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας ενόψει του εορτασμού της αυριανής (8 Μαρτίου) Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας με αφορμή τον εορτασμό, αύριο Κυριακή 8 Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών.

«Η 8η του Μάρτη υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για ελευθερία και ισότητα, τη διεκδίκηση της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποτιμούνται και να υφίστανται διακρίσεις και ανισότητες, να έχουν λιγότερες επιλογές. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και  βιώνουν πολλαπλές μορφές βίας στο σπίτι και στους δημόσιους χώρους.

Επιπλέον, διαχρονικές κατακτήσεις και επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος καταστρατηγούνται ή απειλούνται με κατάργηση από τις συντηρητικές πολιτικές που προωθούν δεξιές και αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφαρμόζοντας το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της, γκρεμίζει το κοινωνικό κράτος, καταργεί κοινωνικές παροχές και ρυθμίσεις που εξυπηρετούσαν τη συμφιλίωση επαγγελματικής – οικογενειακής και προσωπικής ζωής και ακυρώνει κατακτήσεις και θεσμικά μέτρα για την ισότητα των φύλων, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, υιοθετεί στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών, όπως την αποκλειστική τους ταύτιση με την οικογένεια και τη μητρότητα, και χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες. Για παράδειγμα, από ακροδεξιούς κύκλους και κυβερνητικά στελέχη επιχειρείται ακόμη και η κατάργηση του θεσμικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και στον έλεγχο των σωμάτων τους.

Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και, αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης.

Αμφισβητούμε στην πράξη  τα κοινωνικά στερεότυπα της πατριαρχίας και αγωνιζόμαστε ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στον σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Ο φεμινιστικός αγώνας μας σήμερα εμπλουτίζεται και συνδέεται με την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες.

Διεκδικούμε:

• Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50).

• Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.

• Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις.

• Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.

• Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

• Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

• Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

• Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Η φετινή 8η του Μάρτη τιμάται με μια παγκόσμια φεμινιστική απεργία που κινητοποιεί και ενώνει εκατομμύρια γυναίκες σε περισσότερες από 50 χώρες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ισότητα – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Προστασία του Πλανήτη – Ειρήνη»