Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ν. Γκούσης: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του τελικού σχεδίου για τα απορρίμματα»

Γκούσης Νίκος
04 Μαρτίου 2020 / 07:30

«Ακόμα περιμένουμε το «66-σέλιδο κείμενο φαντομά» του Δημάρχου που παρουσιάστηκε ως Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων...» λέει η «ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.»

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Ενημερωτικό δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρονται οι θέσεις της «ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης, Νίκος Γκούσης.

Ο Νίκος Γκούσης αναφέρεται σε όλα όσα συζητήθηκαν στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, στις 13 και 28 Φεβρουαρίου για τα απορρίμματα.

Αναλυτικά η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο» και ο επικεφαλής της, Νίκος Γκούσης, αναφέρουν:

«Μετά την ενημερωτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 8.11.2019 για τη διαχείριση των απορριμμάτων επαναλήφτηκε στις 13.2.2020 μια ανάλογη συζήτηση χωρίς γραπτή εισήγηση, ούτε καν κάποια πρόταση για λήψη απόφασης.

Συγκεκριμένα:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ επανέλαβε για ακόμη μια φορά:

α) τη προσωπική του δέσμευση για τη μη λειτουργία του ΧΥΤ Λευκίμμης, αλλά και ότι επιδιώκει την απομάκρυνση των δεμάτων και την‘αποκατάσταση του χώρου (όπως την αναφέρει με επιμελημένη ασάφεια!).

β) τη θέση του υπέρ της μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη διευκρινίζοντας όμως, ότι έως τότε δεν είχαν καθοριστεί,ούτεη ακριβής διαδικασία, ούτε οι όροι, ούτε και το κόστος μεταφοράς.

Ως νέα στοιχεία παρουσίασε:

α) την επαναλειτουργία της ανακύκλωσης με το πλήρως αποτυχημένο σχέδιο της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή αυτό των μπλέ κάδων...

β) ένα 66-σέλιδο κείμενο- φαντομά, το οποίο κατ’ αρχάς παρουσιάστηκε ως (ΤΣΔΑ) τοπικό σχεδίο διαχείρισης απορριμμάτων.Μάλιστα,όπως ο ίδιος ανέφερε, σκοπίμως δεν είχε διανεμηθεί στις παρατάξεις πλην αυτής του κ. Πανδή (εδώ διαφαίνεται καθαρά η επιλεκτική συνεργασία) προκειμένου να μην υπάρχει κωλυσιεργία στη συζήτηση!!!

Η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν., η παράταξή μας ήδη από τις 3.1.2020,είχε καταθέσει έγγραφο αίτημα, προκειμένου να συγκλιθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.Στο κείμενο αναφέραμε συνοπτικά τη θέση μας σε τρείς βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες αναλύσαμε και υποστηρίξαμε στη συνεδρίαση.Τις παραθέτουμε αυτούσια:

α) δημιουργία ενός ενιαίου δημοτικού μετώπου, το οποίο με συντονισμένες πολιτικές, διοικητικές αλλά και νομικέςενέργειες, θα αποτρέψει οποιαδήποτε νέα απόπειρα για τη λειτουργία του λεγόμενου ΧΥΤΑ/Υ νότιας Κέρκυρας.

β) το σχεδιασμό ενός άμεσα εφαρμόσιμου τοπικού σχεδίου για  την  εξορθολογικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μείωση, διαλογή στην πηγή (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό αρχικά), ανακύκλωση κ.α.

γ) τη συνεργασία με τους άλλους δήμους της Κέρκυρας, με την ΠΙΝ και τα αρμόδια υπουργεία για τα κοινά θέματα και κυρίως για τη μεταφορά στην Κοζάνη κατά το ενδιάμεσο τριετές διάστημα έως την πλήρη λειτουργία της βέλτιστης διαχείρισης εντός του νησιού.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ τονίσαμε ότι:

α) Για τη μη λειτουργία του ΧΥΤ Λευκίμμης δεν μας καλύπτει η δέσμευση του δήμαρχου, και ότι εμμένουμε στην έγγραφη προαναφερθείσα πρόταση μας.
Μάλιστα στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο (28.2.2020) ως πρώτο βήμα και καταθέσαμε πρόταση για την αποκατάσταση των ορίων του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤ, ώστε να αποδοθούν στους παρόδιους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα από τον εργολάβοτμήματα των περιουσιών τους, (όταν έκανε την παράνομη διάνοιξη του δρόμουμε την προστασία των ΜΑΤ). Το αίτημα γίνηκε κατ’ αρχάς δεκτό.

β) Για το θέμα των ΤΣΔΑ, αλλά και της μεταφοράς στην Κοζάνη στηρίξαμε την άποψη για συνεργασία με τους άλλους Ο.Τ.Α. Τονίσαμε ιδιαίτερα, την αναγκαιότητα για συμβατότητα των τοπικών σχεδίων των δήμων της Κέρκυρας, αφού στο τέλος καταλήγουν σε κοινή διαχείριση! Επομένωςθα πρέπει από κοινού να συμφωνηθεί μία ελάχιστη βάση (π.χ. το πλήθος των ρευμάτων διαλογής). Δε στέκει δηλαδή ο δήμος μας, όπως προτάθηκε στη συνεδρίαση, να κάνει διαλογή σε δύο ρεύματα, αγνοώντας τι πρόκειται να πράξουν οι άλλοι δήμοι του νησιού.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Κλείνοντας θεωρούμε:

• Θετικό το γεγονός ότι ο δήμαρχος (μάλλον) υιοθετεί την πρόταση για κινητό ΣΜΑ (σταθμό μεταφόρτωσης), κάτι που εμείς είχαμε προτείνει από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο στις 8.11.19 (τα επιχειρήματα μας είναι καταγεγραμένα στο ενημερωτικό δελτίο στις 24.11.19).Τότε ο δήμαρχος είχε προτείνει ΣΜΑ μέσα στο χώρο του ΧΥΤ Λευκίμμης!

• Επίσης θετικό το γεγονός, ότι στο τέλος ο δήμαρχος δέχτηκε, ότι η επιλογή των μπλέ κάδων είναι μία πρώτη προσπάθεια -μεταβατικό στάδιο μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι το 66 σελίδων κείμενο δεν είναι το τελικό ΤΣΔΑ του δήμου μας, αλλά ένα ‘πρόπλασμα’ και παράλληλα κανονισμός λειτουργίας.

• Όμως αρνητικό είναι το γεγονός, ότι ενώ εξ αρχής έχουμε ζητήσει αυτό το ’66-σέλιδο’ κι ενώ έχουν περάσει 20 μέρες, ακόμα περιμένουμε...

Και περισσότερο αρνητική είναι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του τελικού συνολικού σχεδίου για τα απορρίμματα, από την αποκομιδή έως και την πλήρη διαχείριση».