Σάββατο 21.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «αξιοποίηση» των λιμανιών στο επίκεντρο, κατά τη επίσκεψη του Υπ. Ναυτιλίας στην Ηγουμενίτσα

Ηγουμενίτσα
17 Φεβρουαρίου 2020 / 12:17

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της Θεσπρωτίας, είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης, και ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας, είχε την ευκαιρία να δεί από κοντά τις εγκαταστάσεις, να συζητήσει με την Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Συμβουλο του Οργανισμού, με την εκπρόσωπο των εργαζομένων καθώς επίσης με τον Λιμενάρχη και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά την συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, επισήμανε πως «Το λιμάνι είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα, κόμματα και πολιτικές», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, πως είναι αυτονόητη η άριστη σχέση των θεσμικών παραγόντων με την Διοίκηση του λιμανιού και παρέθεσε την κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών στα οποία ανήκει και αυτό της Ηγουμενίτσας.

«Δε μιλάμε για πώληση αλλά για ενοίκιο»

«Η κυβέρνηση στο θέμα της ανάπτυξης των λιμανιών, έχει μια συγκροτημένη συγκεκριμένη άποψη. Καταρχήν μέσα στο 2020, ξεκινάμε την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ένα από αυτά και θα αξιοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε πως δεν γίνεται, λόγος για «πώληση» και υπενθύμισε πως «κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος».

Ο κ. Πλακιωτάκης συνέχισε: «Εδώ δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια σύμβαση παραχώρησης. Εμείς πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε την αρχική σύμβαση παραχώρησης από τα 40 στα 60. Η αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδύτες και σοβαρές εταιρείες.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι «Οποιαδήποτε υποδομή, η επένδυση γίνει στο λιμάνι, θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου». Για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, όπως υπογράμμισε, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας και μέσα στο 2020, με όρους διαφάνειας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Διεθνείς διαγωνισμούς.

Η συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Τον Υπουργό Ναυτιλίας υποδέχθηκε και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος. Ο κ. Λώλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση - παραχώρηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Ζήτησε επίσης την επίσπευση των έργων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, και συγκεκριμένα την άμεση προώθηση της μαρίνας στην Ηγουμενίτσα αλλά και του Εμπορευματικού Κέντρου.

Έθεσε μετ’ επιτάσεως το πάγιο αίτημα της παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης, που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο, πριν την οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του ΟΛΗΓ, θέμα για το οποίο ο Δήμος συνεχώς πιέζει τους εμπλεκόμενους φορείς για την οριστική επίλυσή του.
Μεταξύ άλλων ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την ανάγκη για την κατασκευή του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας, καθώς και των οδικών αξόνων Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου, Πρέβεζας– Ηγουμενίτσας αλλά και Ακτίου – Αμβρακίας, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.
Παράλληλα δεν παρέλειψενα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας, η οποία πλέον διαγράφεται από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Συζήτηση έγινε και για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της.

Ο Υπουργός, ο οποίος επέδειξε ενδιαφέρον για ενημέρωση επί των σχετικών ζητημάτων, εξέφρασε τη βούλησή του για επίλυση των προβλημάτων, αλλά και για τον προγραμματικό σχεδιασμό,που θα οδηγήσει σε ευνοϊκά αποτελέσματα. Ειδικά για το ζήτημα της χερσαίας ζώνης έθεσε ως χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών τους 6 μήνες.