Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Λάφυρο» η Περιφέρεια για την Κράτσα, λέει η «ΑΝ.Α.Σ.Α.» του Γαλιατσάτου

Γαλιατσάτος Θεόδωρος
17 Φεβρουαρίου 2020 / 07:57

«Δίνουν κατεπειγόντως 3.056.290 ευρώ σε μια ΜΚΟ με προκαταβολή 30% (!) και για δράσεις που έχουν... ξαναπληρωθεί...» λέει η παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη με αφορμή τις διαδικασίες για τη λειτουργία των υδατοδρομίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, «ΑΝ.Α.Σ.Α.» με επικεφαλής τον πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, με την οποία βάλλει της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και της νυν Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της αδειοδότησης των υδατοδρομίων στα νησιά του Ιονίου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» αφορά τη σύμπραξη της Π.Ι.Ν. με τη ΔΕΠΑΝ και την προγραμματική σύμβαση των δύο πλευρών, τον Δήμο Μεγανησίου και τα Λιμενικά Ταμεία.

Επί της ουσίας ο πρώην Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή της Ρόδης Κράτσα για υπερκοστολόγηση των διαδικασιών της αδειοδότησης των υδατοδρομίων (φάκελοι, μελέτες κτλ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η περιφερειακή αρχή Κράτσα επιχειρεί σύμπραξη με μια ΜΚΟ προκειμένου να προωθήσει, όπως ισχυρίζεται, την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των 5 υδατοδρομίων (Αργοστολίου, Ιθάκης, Λευκάδας, Μεγανησίου, Ζακύνθου), έναντι ποσού 3.056.290 ευρώ και για να πετάξουν τα υδροπλάνα από 1/6/2020.

Για τον σκοπό αυτό εισηγήθηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση της ΠΙΝ με τα Λιμενικά Ταμεία, τον Δήμο Μεγανησίου και την συγκεκριμένη ΜΚΟ (ΔΕΠΑΝ).

Πρόκειται για ανεξήγητη πρωτοβουλία, που παρουσιάζει σοβαρά νομικά κενά και προκαλεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών.

Συγκεκριμένα :

1. Επιχειρεί νέα σύμβαση για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, αφού ήδη υπάρχουν ανάλογες συμβάσεις της ΠΙΝ με τα Λιμενικά Ταμεία και τον Δήμο Μεγανησίου που
βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

2. Κοστολογεί τις αδειοδοτήσεις, την ετοιμασία φακέλου, τις μελέτες και την κατασκευή, με 3.056.290 ευρώ, ενώ η κοστολόγηση που διέπει τις ήδη υπάρχουσες, από την Περιφερειακή Αρχή ΑΝΑΣΑ, συμβάσεις ανέρχεται σε 755.000 ευρώ. Δηλαδή υπερδιόγκωση του κόστους κατά 404%!!! Μάλιστα, ειδικά για το μέρος των αδειοδοτήσεων και μελετών, το κόστος από 55.000 ευρώ που προβλέπεται στις υπάρχουσες συμβάσεις εκτινάσσεται στις 660.300 ευρώ στην πρόταση Κράτσα, δηλ. αύξηση κατά 1.200%!!!

3. Προβλέπει προκαταβολή 30% στον ανάδοχο που είναι μια ΜΚΟ, χωρίς αυτή, όπως αναλύεται σε ειδικό άρθρο, να υπέχει ιδιαίτερης ευθύνης.

4. Ενώ, όπως είπαν, «θα πετάξουν τα υδροπλάνα από 1/6/2020», εν τούτοις η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υδατοδρομίων 24 μήνες!



Πειστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν δόθηκαν.
Ίσως το κλειδί για την κατανόηση όλων αυτών των απίθανων πραγμάτων να βρίσκεται στην παρουσία του υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, που όπως δηλώθηκε θα χρηματοδοτήσει το έργο, και στις σχέσεις του με την ΜΚΟ που θα αναλάβει την υλοποίηση του. (σχετικές φωτογραφίες χαριεντισμών του υπουργού με τον πρόεδρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ υπάρχουν στο διαδίκτυο).

Τελικά η κ. Περιφερειάρχης, κάτω από την πίεση της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων και μπροστά στα προφανή αδιέξοδα, απέσυρε, προσωρινά, το θέμα από την ημερήσια διάταξη.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν».