Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οργανισμός Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης (Municipal Waste Europe). Μια γνωριμία με προοπτική…

Δρ. Σπυρίδων Κουτάγιας
10 Φεβρουαρίου 2020 / 13:48

Ενόψει της συζήτησης στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

περί της υιοθέτησης της φιλοσοφίας των μηδενικών αποβλήτων και ουσιαστικά της πλήρως χρηματοδοτούμενης από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων πρότασης της ελληνικής καταγωγής Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης (Municipal Waste Europe) κα Vanya Veras ώστε να γίνει η Κέρκυρα το πρώτο ευρωπαϊκό νησί-πρότυπο (Corfu Zero Waste Island), είναι σημαντικό να γνωρίσουμε την ταυτότητα, το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού αυτού.

Ο Οργανισμός Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης αποτελεί την ευρωπαϊκή ομπρέλα που αντιπροσωπεύει τη δημόσια ευθύνη για τα απόβλητα.Τα μέλη του είναι εθνικοί δημόσιοι φορείς αποβλήτων ή/και παρόμοιοι φορείς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδοόπως για παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κέρκυρας. Οι φορείς-μέλη δεσμεύονται για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των αποβλήτων στο περιβάλλον και προάγει την αποδοτικότητα των πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες. Ο Οργανισμός προωθεί τα συμφέροντα των μελών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω κοινών θέσεων σε θέματα διαχείρισης και νομοθετικού πλαισίου των αποβλήτων και ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Οργανισμός ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών του, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ορθών πρακτικών στην τοπική διαχείριση των αποβλήτων.

Οι υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων αποτελούν καίρια πτυχή της κοινωνικής ευθύνης για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Η υπηρεσία αυτή, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας, αναπτύσσεται καλύτερα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς και για λόγους συνέχειας στην παροχή αυτής της απαραίτητης υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τις δυνάμεις της αγοράς, οΟργανισμός Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης προωθεί τη διαχείριση των αποβλήτων ως υπηρεσία γενικού ενδιαφέροντος.

Τα μέλη του Οργανισμού Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης εξυπηρετούν πάνω από το 60% των εθνικών πληθυσμών τους και ο σκοπός του είναι να διασφαλιστεί ότι οι τοπικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για τα απόβλητα, είναι ελεύθερες να επιλέξουν την οργανωτική και οικονομική τους δομή. Από το 2009 ο Οργανισμός Δημοτικών Αποβλήτων Ευρώπης είναιένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το κέντρο των εξελίξεων  στην Ε.Ε. τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο (AISBL, Α.Φ.Μ. ΒE0816.952.509) και μάλισταεγγεγραμμένος στο μητρώο των εκπροσώπων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ID 75395701551-94) που σημαίνει ότι αποτελεί το πλέον κρίσιμο σύνδεσμο της Ε.Ε. με τους Δήμους στην Ευρώπη και το χώρο διαμόρφωσης, ανάπτυξης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων.