Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Τα υδροπλάνα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη» (video)

Γκίκας Στέφανος
06 Φεβρουαρίου 2020 / 17:07

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη ΝΔ διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου δεν θα επιτρέψει την άναρχη δημιουργία υδατοδρομίων, αφού νομοθετείται ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και προβλέψεων

ΑΘΗΝΑ.  Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ίδρυση και την λειτουργία υδατοδρομίων, τα οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.





Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Βουλευτή:

Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι ο Νομός Κέρκυρας το 2004 – 2008 είχε την χαρά να βιώσει «τα οφέλη των υδροπλάνων. Μετά το 2008, όταν λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του Δημοσίου οι επενδυτές έφυγαν, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική ήταν η παρουσία τους στην νησιωτική μας περιοχή».

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο ν. 4146/2013 ρύθμισε την διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έδιωξαν τους πρώτους επενδυτές. Μάλιστα, «με τον συγκεκριμένο νόμο αδειοδοτήθηκαν η Κέρκυρα και οι Παξοί, που έχοντας επωφεληθεί από την λειτουργία των υδροπλάνων, ήθελαν την συνέχιση των δρομολογίων».

Όπως εξήγησε, τον Αύγουστο του 2016 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο με το ίδιο αντικείμενο, το οποίο αντί να ψηφιστεί γρήγορα, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία έκδοσης αδειών, ψηφίστηκε δύο χρόνια και δύο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018. Σημείωσε, ότι έως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εκδόσεις ΚΥΑ και εγκυκλίων, ώστε να λειτουργήσει ο ν. 4568/2018.

Ο Στέφανος Γκίκας εστίασε επιπλέον στο γεγονός, ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν επέτρεπε την πλήρη ανάπτυξη των υδροπλάνων αφού μεταξύ άλλων επέτρεπε την έκδοση άδειας ίδρυσης μόνο σε δημόσιους φορείς. Κατά συνέπεια, αποκλείονταν Οργανισμοί Λιμένων και μαρίνες που πιθανόν να είχαν αποκρατικοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Βουλευτή, «επρόκειτο για έναν αντιαναπτυξιακό, αχρείαστο και ανούσιο περιορισμό».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ο κ. Γκίκας είπε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα που ρυθμίζει όλα όσα αφορούν στην λειτουργία των υδατοδρομίων. Εξήγησε ότι επανέρχεται η δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρομίων και από ιδιωτικούς φορείς, ενώ σε συνδυασμό με την δυνατότητα έκδοσης είτε ενιαίας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας είτε δύο ξεχωριστών αδειών, «προσφέρεται μία πολύ πιο ευέλικτη μορφή ίδρυσης και λειτουργίας τους».

Σημείωσε επιπλέον, ότι δημόσιοι φορείς μπορούν να λειτουργήσουν υδατοδρόμια μόνοι τους, ενώ όταν δεν υφίσταται αυτή η οικονομική δυνατότητα, μέσω ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας μπορούν να συνεργαστούν με ιδιώτες.

Ο Βουλευτής εξήρε το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις στρατηγικές επενδύσεις, εφόσον πληρούνται όροι του ν. 4608/2019. Υπογράμμισε επιπλέον ότι διευρύνεται ο ορισμός πιθανών υδατοδρομίων, αφού αυτά θα μπορούν να λειτουργήσουν και σε τουριστικούς λιμένες, σε καταφύγια, σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, πράγμα που όπως επεσήμανε αποτελεί προστιθέμενη αξία.

Ο Στέφανος Γκίκας διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα επιτρέψει την άναρχη δημιουργία υδατοδρομίων, αφού νομοθετείται ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και προβλέψεων.

Αναλύοντας την σημαντικότητα του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το 2004 – 2008 πραγματοποιήθηκαν περίπου 15.000 πτήσεις με τις οποίες μετακινήθηκαν περίπου 200.000 επιβάτες. Ενώ σημείωσε ότι η Κέρκυρα «αναπολεί τις ημέρες όπου σε λίγα λεπτά ήμασταν στους Παξούς, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα ή στο Μπρίντεζι».

Ανέφερε, ότι η σωστή αξιοποίηση των υδροπλάνων θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς μπορεί να επιφέρει αύξηση της επισκεψιμότητας απομακρυσμένων περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ διευκολύνεται και η πρόσβαση σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Σημείωσε επιπλέον, ότι τα υδροπλάνα αποτελούν προστιθέμενη αξία για το προϊόν της κρουαζιέρας, το οποίο βρίσκεται σε ανάπτυξη, αφού επωφελούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι: τα τουριστικά γραφεία θα μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες περισσότερα μέρη που μπορούν να επισκεφθούν, ενώ οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περισσότερα σημεία ενός τόπου. Τέλος, επωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες που συνδέονται με υδροπλάνα.

Ο Βουλευτής, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, πρότεινε την σύσταση μίας Ανεξάρτητης Αρχής ή μίας Ειδικής Γραμματείας, η οποία θα αναλάβει το πλέγμα του σχεδιασμού, της αδειοδότησης, της επιθεώρησης, της συντήρησης και της λειτουργίας όλων των δικτύων των υδατοδρομίων που θα δημιουργηθούν τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας συνεχάρη τον Υπουργό για το νομοθέτημα, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας».