Έρχεται ο λογαριασμός για τα σκουπίδια, έπεσε γκρίνια στους Δήμους της Ηπείρου
Ηπειρωτικός Αγών
23 Ιανουαρίου 2020
/ 10:05
Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται οι δήμοι της Ηπείρου για το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, με το ζήτημα να αναμένεται να απασχολήσει την πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Αν και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής είχε προγραμματίσει την συνεδρίαση, με σκοπό να ενημερώσει τους δημάρχους για τα βήματα που απαιτούνται το επόμενο διάστημα για να αναλάβει και ουσιαστικά καθήκοντα, εν τούτοις όλα δείχνουν πως θα απαιτηθεί να μπουν σε ζητήματα ουσίας, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Η απόφαση του δήμου Νικολάου Σκουφά να προχωρήσει σε καταγγελία κατά της ΔΕΗ, που παρακρατά μέρος των ανταποδοτικών τελών και αποδίδει στην περιφέρεια Ηπείρου τα χρήματα που αναλογούν για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, αν και στην πραγματικότητα δεν κάνει χρήση της, καθώς εξακολουθεί να τα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, πληρώνοντας φυσικά τα τέλη εισόδου, ήταν το πρώτο… καμπανάκι.
Σήμερα ήχησε και η καμπάνα με την πρωτοβουλία του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη να θέσει και επισήμως, με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου Νίκο Καλατζή και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση, ζήτημα επιμερισμού του κόστους μεταφοράς μεταξύ των 18 δήμων της Ηπείρου. Ο κ. Τσιρογιάννης προτείνει να υπάρχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων για όλους του δημότες της Ηπείρου, άσχετα με την απόσταση που έχουν με το εργοστάσιο, μιας και αυτό σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί όλους τους Ηπειρώτες.
Την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει και άτυπα ο κ. Τσιρογιάννης στο πρόσφατο παρελθόν, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του δήμου Ιωαννιτών, όσο και άλλων δήμων που βρίσκονται εγγύτερα του εργοστασίου απορριμμάτων. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Βαγγέλης Πήχας είχε σημειώσει σε δηλώσεις του πως ότι ένας τέτοιος επιμερισμός θα ήταν άδικος για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, που ναι μεν βρίσκονται πιο κοντά χιλιομετρικά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, όμως πληρώνουν αυξημένο κόστος λόγω του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι άδικο. Μπορεί να έχουν δίκιο και οι άλλοι δήμοι, που είναι μακριά από το εργοστάσιο, όμως οι δημότες Ιωαννίνων δεν μπορούν να επωμιστούν όλο το κόστος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το έκρυψαν κάτω από το χαλί
Ωστόσο, πέρα από τα καμπανάκια και τις καμπάνες, υπάρχουν και τα… σήμαντρα, που αφορούν το καίριο ζήτημα της αύξησης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τη λειτουργία του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, που βέβαια ήταν γνωστό στους δήμους εδώ και πολλούς μήνες.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όμως, όχι μόνο δεν μπήκαν στη διαδικασία να το αντιμετωπίσουν, αλλά προτίμησαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος λόγω των εκλογών. Μάλιστα, όσες φορές επιχειρήθηκε να ανοίξει η συζήτηση, την έκλειναν διά της απουσίας τους από συσκέψεις οι ίδιοι δήμαρχοι των δήμων, που σήμερα πρωτοστατούν στις αντιδράσεις.
Και φυσικά, ακόμη και αν λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το κόστος θα παραμείνει υψηλό, καθώς δεν είναι μόνο η μεταφορά που στοιχίζει, αλλά και το τέλος εισόδου στο Ελευθεροχώρι. Και ενδεχομένως το κόστος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όταν οι δήμοι αρχίσουν να χρεώνονται και για τη μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ, κόστος που σήμερα καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ήδη αρκετοί δήμοι βρίσκονται να οφείλουν σήμερα αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ προς την περιφέρεια Ηπείρου, η οποία εισπράττει και στη συνέχεια αποδίδει τα ποσά στην εταιρεία που λειτουργεί το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών, αλλά και άλλων κονδυλίων, αν αυτά δεν αρκούν.
Ανάγκη κοινής διεκδίκησης
Λύσεις, βέβαια, υπάρχουν για τους δήμους, αν δε θέλουν να επωμιστούν το αυξημένο κόστος και να το μετακυλήσουν μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών στους δημότες.
Πρώτα και κύρια καλούνται να προχωρήσουν σε αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και να εφαρμόσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καλούνται να μεταφέρουν στο εργοστάσιο.
Βέβαια, επειδή στους όρους εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 85.000 τόνων απορριμμάτων με 50 ευρώ/τόνο, και πάλι το κόστος είναι μεγάλο, ειδικά αν μπει στο «τιμολόγιο» και το κόστος επιστροφής του υπολείμματος του εργοστασίου στους ΧΥΤΥ με 20 ευρώ/ τόνο, καιρό τώρα συζητιέται η ανάγκη να υπάρχει μιας μορφής οικονομικής επιβράβευσης στους δήμους της Ηπείρου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Όμως, όταν κάποιοι δήμαρχοι έχουν αρχίσει να κινούνται με λογικές εξυπηρέτησης αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων των δήμων τους, είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει μια συντονισμένη διεκδίκηση προς την κατεύθυνση της επιδότησης.