Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς

Παξοί
20 Ιανουαρίου 2020 / 12:57

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έρευνα σε σπίτι σε χωριό της Αρτας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν διανυκτερεύσει οι 50 μετανάστες, πριν επιβιβαστούν στο σκάφος

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα των δουλεμπόρων που συνδέεται με το πολύνεκρο ναυάγιο, το περασμένο Σάββατο, ανοικτά των Παξών έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές της χώρας. Στην έρευνα για την υπόθεση συμμετέχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εκτός του Λιμενικού, και η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν προ ημερών έρευνα σε σπίτι που βρίσκεται σε χωριό της Αρτας. Εκεί, διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι είχαν διανυκτερεύσει οι 50 παράτυποι μετανάστες, πριν επιβιβαστούν στο σκάφος που βυθίστηκε περίπου 20 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Δυτικής Ελλάδας. Οι διασωθέντες του ναυαγίου αναγνώρισαν το σπίτι-κρησφύγετο σε δορυφορικές φωτογραφίες που τους έδειξαν τα στελέχη των διωκτικών αρχών.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου. Τυπικά, ο απολογισμός είναι 12 νεκροί, ωστόσο οι πιθανότητες να εντοπιστεί ζωντανός κάποιος από τους 20 αγνοουμένους είναι μηδαμινές. Ουσιαστικά, πρόκειται για το ναυάγιο με τα περισσότερα θύματα έπειτα από εκείνο στο Φαρμακονήσι, τον Σεπτέμβριο του 2015, με τραγικό απολογισμό 33 νεκρούς.  Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι επιζήσαντες, οι διακινούμενοι ήταν συνολικά 50 και προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Σομαλία και αλλού. Το σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία ήταν ένα κλειστού τύπου μηχανοκίνητο μήκους 10-12 μ. Απέπλευσαν από ερημική παραλία κοντά στην Πάργα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και τέσσερις ώρες αργότερα, οι επιβάτες του σκάφους κάλεσαν τον τριψήφιο αριθμό 112, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω εισροής υδάτων. Πιθανολογείται ότι λόγω του βάρους, το σκάφος υπέστη ρωγμή στο κύτος του.

Πρώτο στο σημείο του ναυαγίου έφθασε –έπειτα από ενημέρωση από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού– ένα φορτηγό πλοίο. Ο πλοίαρχος ενημέρωσε αρχικά ότι είχε οπτική επαφή με το σκάφος, ωστόσο, πριν προλάβει να προσεγγίσει το πλοιάριο με τους μετανάστες, κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε άμεσα. Οι 21 διασωθέντες οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας, όπου εξεταζόμενοι αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους αλλά και πληροφορίες για την ταυτότητα των δουλεμπόρων. Τρεις, εξάλλου, από αυτούς, υπήκοοι Αφγανιστάν 48, 30 και 26 ετών, συνελήφθησαν καθώς προέκυψε ότι εκτελούσαν χρέη χειριστών του σκάφους.

Τι προκύπτει από τις καταθέσεις όσων επέζησαν του ναυαγίου; Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα επιβιβαζόμενοι σε ΚΤΕΛ, που τους μετέφερε από το κέντρο της πρωτεύουσας στην Αρτα. Διανυκτέρευσαν σε χωριό του νομού και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν με βαν σε ερημική παραλία κοντά στην Πάργα. Το κόστος του ταξιδιού ήταν 4.000 ευρώ. Κάποιοι από τους διακινουμένους είχαν πληρώσει το σύνολο του ποσού και άλλοι επρόκειτο να το αποπληρώσουν με την άφιξή τους στην Ιταλία.

Οι τρεις που συνελήφθησαν ως διακινητές είχαν συμφωνήσει να πληρώσουν μικρότερο ποσό, αποδεχόμενοι να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης του σκάφους. Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, οι δύο την περασμένη Τετάρτη και ο τρίτος, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά τη διάσωσή του, την Πέμπτη. Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, εκείνοι δηλαδή που οργάνωσαν τη διακίνηση και ήταν παρόντες σε όλα τα στάδια του ταξιδιού, από την Αθήνα μέχρι την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, κατονομάστηκαν δύο άτομα. Πρόκειται για έναν υπήκοο Αφγανιστάν και έναν υπήκοο Πακιστάν, οι οποίοι αναζητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ/Kathimerini.gr