Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην ευθύνη των Υπουργών «στέλνει» η κυβέρνηση τα περιηγητικά λεωφορεία

Περιηγητικά λεωφορεία
09 Ιανουαρίου 2020 / 11:59

Παρέμβαση των βουλευτών Κέρκυρας ζητά με επιστολή του ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κινητοποίηση των βουλευτών Κέρκυρας προκειμένου να μην ψηφισθούν οι τροποποιήσεις που αφορούν στις άδειες των περιηγητικών λεωφορείων, ζητά ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης. 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ο Δήμος είχε τη δυνατότητα να αποφασίζει για τις άδειες των λεωφορείων, με την προϋπόθεση ότι υπήρχε επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη. Η δυνατότητα αυτή ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από δημοτική αρχή, κι έτσι οι άδειες υπογράφονταν «στα τυφλά» από το εκάστοτε Υπουργείο Τουρισμού, με τις γνωστές επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης. 
Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, η δυνατότητα αυτή αφαιρείται παντελώς από τους Δήμους -που έχουν γνώση των τοπικών συνθηκών- και μετατίθεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπουργείων Τουρισμού και Μεταφορών. 

Αναλυτικά, η επιστολή του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης:

Προς: τον Βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα
τον Βουλευτή Κέρκυρας κ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη
τον Βουλευτή Κέρκυρας κ. Δημήτριο Μπιάγκη

Κοιν: Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα.Μερόπη Υδραίου
ΜΜΕ Κέρκυρας
 
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,
 
Με την παρούσα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών λεωφορείων, δημόσιας χρήσης, ανοικτού τύπου, αστικής περιήγησης πόλεων (κόκκινα λεωφορεία).

Όπως είναι γνωστό στην πόλη μας, με το ιστορικό κέντρο αυτής ενταγμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τo κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι έντονο όλο το χρόνο. Κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου διογκώνεται και είναι κοινή παραδοχή όλων των φορέων ότι σε αυτό συντελεί και η κυκλοφορία μεγάλου αριθμού περιηγητικών λεωφορείων (κόκκινα) τα οποία κινούνται σε βασικούς οδικούς άξονες, με πολύ μικρή ταχύτητα και πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό στάσεων.

Στο σχέδιο νόμου «ΙΔΡΥΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε 27/12/2019 και αναμένεται να ψηφισθεί τον Ιανουάριο στο άρθρο 41 παρ 4 αναφέρει:
4. Το άρθρο 36 του ν. 3710/2008 (Α’ 216), όπως ισχύει, αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Επιτρέπεται η θέση σε κυκλοφορία ειδικών τουριστικών λεωφορείων, δημόσιας χρήσης, ανοικτού τύπου, αστικής περιήγησης πόλεων.
2. Τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία …
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, το μεταφορικό έργο, τα δικαιούμενα πρόσωπα, η ειδική διαδρομή και το συνολικό μήκος αυτής, οι διοικητικές κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της ειδικής αυτής κατηγορίας οχημάτων»

Στο παραπάνω άρθρο παρατηρείται ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία της ειδικής αυτής κατηγορίας οχημάτων θα καθορίζεται με κοινή Υπουργική Απόφαση. Σχετικά με αυτό εύλογο είναι το ερώτημα, πόσο καλά γνωρίζουν οι υπουργοί τις κυκλοφοριακές ανάγκες κάθε περιοχής, ιδίως της επαρχίας. Πόσο καλά γνωρίζουν οι υπουργοί τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και ειδικά της Κέρκυρας (πχ στενοί δρόμοι, καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση, πυκνό δίκτυο πεζόδρομων, κυκλοφορία παραδοσιακών ιππήλατων οχημάτων, δρόμοι εντός μνημείου που προκαλείται καθίζηση κλπ).

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι όροι λειτουργίας των παραπάνω λεωφορείων θα έπρεπε να καθορίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση που η όποια απόφαση της θα βασίζεται απαραίτητα σε κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη περιβαντολλογικών επιπτώσεων και μετάαπό διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Ο εκάστοτε Δήμος έχει πολύ καλύτερη γνώση των κυκλοφοριακών ζητημάτων, είναι πιο κοντά στους πολίτες και είναι αυτός που καλείται τελικά να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται από δραστηριότητες σαν αυτή. Καλό θα είναι επίσης να καθοριστούν αυστηρότερα κριτήρια σχετικά με τον αριθμό αδειών ανά περιοχή, το ωράριο λειτουργίας (πχ απαγόρευση τις ώρες που οι εργαζόμενοι ή οι μαθητές προσέρχονται και αποχωρούν από την εργασία τους ή τα σχολεία τους κλπ), τον αριθμό στάσεων, την ελάχιστη αποδεκτή ταχύτητα, την απαγόρευση κυκλοφορίας τετοιων μέσων εντός μνημείων κλπ.

Στο πλαίσιο δράσης του Συλλόγου μας να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών της Παλαιάς Πόλης, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας με δεδομένο ότι η κατάσταση που επικρατεί, ήδη είναι ανυπόφορη.

Η θέση του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» , όχι μόνο σε εναρμόνιση με το τι πρεσβεύει η UNESCO για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και ειδικά για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, αλλά και για τη βελτίωση / διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και όλων των χρηστών του μνημείου, είναι ξεκάθαρη και διατυπώθηκε επανειλημμένα:
α) Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς προ των αυτοδιοικητικών εκλογών,
β) 
Στην ημερίδα του Συλλόγου για τα προβλήματα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, που έγινε στις 3/5/2019 παρουσία όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας αλλά και της Περιφέρειας Ι.Ν., του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΤΕΕ Ελλάδας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κερκύρας,
γ) Στην επιστολή απάντηση του προς τη Δήμαρχο Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων για τον υπό διαβούλευση κανονισμό Αστικής Λειτουργίας.
  1. Πλήρη απαγόρευση στη κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων ειδικού ή μη τύπου, όπως και τουριστικών «τραίνων» εντός των ορίων της εντός των τειχών Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.
  2. Η τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει για την έκδοση ή μη επανέλεγχο αδειών κυκλοφορίας για τα μέσα αυτά όπως και για την όλη διαχείρισή τους μετά  από κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη στη ζώνη ανάσχεσης (bufferzone) πέραν της εντός των τειχών Παλαιάς πόλης της Κέρκυρας,
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτέ διευκρίνιση καθώς και για ανταλλαγή απόψεων.

Με τιμή
Το Δ.Σ του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Νικόλαος Ολύμπιος Κωνσταντίνος Μπατάς