Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξενοδόχοι Μαγνησίας: «Δεν χτυπάει το τηλέφωνο για κρατήσεις»

Μαγνησία
27 Δεκεμβρίου 2019 / 11:26

Με χρονομίσθωση σε βίλες και όχι σε ξενοδοχεία, αρκετοί απ΄τους επισκέπτες των εορτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ.  Πολλοί επισκέπτες επέλεξαν να μείνουν για τις διακοπές τους στο Πήλιο την περίοδο των Χριστουγέννων σε βίλες με χρονομίσθωση, παρά στα ξενοδοχεία των χωριών του Πηλίου, όπως εκτιμά η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, που τονίζει ότι για το φλέγον θέμα που έπρεπε να είχε λυθεί, υπάρχει ασυδοσία και δεν γίνονται έλεγχοι, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Η πληρότητα στο Βόλο, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα εκτιμάται ότι έφτασε στο 90% και στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου στο 70%, ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται και για την Πρωτοχρονιά, με ίσως και μικρότερο ποσοστό για το υπόλοιπο Πήλιο, καθώς «δεν χτυπάει το τηλέφωνο» για κρατήσεις.

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ο Γιώργος Ζαφείρης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ενώ άλλες χρονιές γέμιζαν τα ξενοδοχεία και τα παράνομα καταλύματα, φέτος τα Χριστούγεννα φάνηκε η μείωση του κόσμου, ενώ εκτίμησε ότι ίσως τα παράνομα καταλύματα έχουν γίνει τόσα πολλά, που απορρόφησαν μεγάλο μέρος της κίνησης. Επίσης παρατήρησε ότι υπάρχει μείωση της κατανάλωσης από τους επισκέπτες.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκτίμησε ότι η μείωση της κίνησης στα τουριστικά καταλύματα, καθώς οι πληρότητες στα υπόλοιπο Πήλιο, δεν ξεπέρασαν το 70%, οφείλεται στην μίσθωση σπιτιών, πρώην βίλες διαφόρων, στα χωριά του Πηλίου, όπου κανείς είδε αυτοκίνητα και κόσμο να κυκλοφορεί, χωρίς να μένουν σε ξενοδοχεία.

Ο ίδιος είπε ότι αυτοί που υποτίθεται ότι είναι νόμιμοι, λειτουργούν αθέμιτα και η κατάσταση είναι χειρότερη για όσους λειτουργούν με ασυδοσία.

«Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ότι θέλει, αλλά πρέπει να μπουν κανόνες ίσης μεταχείρισης με τους επιχειρηματίες. Ήμασταν που ήμασταν υπό διωγμό, αυτός ήταν ένας ιδιότυπος διωγμός, καθώς υπήρξαν επτά – οκτώ χρόνια πλήρους ασυδοσίας, έγιναν και μελέτες για τα διαφυγόντα έσοδα, μια η προηγούμενη κυβέρνηση με το «έτσι συμπληρώνουν ένα μικρό εισόδημα κάποιοι άνθρωποι», αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτούς και μια με το ότι η κα Κουντουρά έκανε τρία χρόνια να υπογράψει την ΚΥΑ για τη δημιουργία κανόνων, έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό, η νέα κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πλέον τέλος, γιατί είναι κι αυτό ένα μεγάλο κομμάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Ο κ. Ζαφείρης είπε ότι οι επιχειρηματίες αντί να ασχολούνται με την εσωστρέφειά μας, πρέπει να ασχολούνται και προβλήματα που έχουν λυθεί και να μην το συζητάμε σήμερα για πολλοστή φορά.

Προέβλεψε δε ότι αν μπουν οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουν όπως τήρηση βιβλίων, πυρασφάλεια, κανόνες υγιεινής κλπ., αρκετοί είναι αυτοί που θα αποσυρθούν.

Το 2010 που ξεκίνησε η Ένωση Ξενοδόχων μια έρευνα, υπήρχαν πάνω από 50 Γερμανοί και Αυστριακοί στο Ν. Πήλιο, που είχαν καταλύματα που μίσθωσαν χωρίς να έχουν κανενός είδους άδειες (ξενοδοχεία, βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.).

Τέλος, ο κ. Ζαφείρης είπε ότι αναμένεται βαρύς ο χειμώνας οικονομικά, τουλάχιστον για την πλευρά του Κεντρικού και του Ανατολικού Πηλίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η πόλη του Βόλου, η Πορταριά και η Μακρινίτσα θα πάνε καλά.

Όπως είπε, οι υπόλοιπες περιοχές έρχονται ήδη από ένα επιβαρυμένο καλοκαίρι, με οφειλές και ΔΕΗ που είναι τιμωρητική σε όσους μένουν ανοιχτοί και δουλεύουν, το τέλος διανυκτέρευσης, τον ΕΝΦΙΑ, που είναι αβάστακτος κλπ. Ακόμη είπε ότι το εργασιακό σκοτώνει τις επιχειρήσεις στο βουνό καθώς από τις 7 μέρες δουλεύουν τις 2 και ζήτησαν ανάλογες εισφορές από τα υπουργεία.

Τι περιμένουν για το 2020

Ο Γιώργος Ζαφείρης, είπε το 2020 θα γίνει προσπάθεια πολύ δυναμικά να διαφημιστεί το προϊόν που λέγεται εναλλακτικές μορφές τουρισμού και όσα έχει να προσφέρει η περιοχή μας, έχουμε κάνει προτάσεις στο υπουργείο, επίκειται και μια συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Τουρισμού, για το κομμάτι της προβολής που λείπει από την Ελλάδα.

Φαίνεται ότι οι περιοχές που δεν είναι του μαζικού τουρισμού εγκαταλείπονται και πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού που χάνουμε, πηγαίνει σε άλλες περιοχής και ως κράτος δεν ασχολούμαστε καν.

«Μοναδική η Ελλάδα, το λέμε όλοι, αλλά μάλλον δεν το πιστεύουμε», τόνισε.

Αναφορικά με τη Μαγνησία ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι με τη δουλειά που γίνεται στον τομέα της προβολής και με τις αγορές που δουλεύει πάει καλά και σε έναν μεγάλο βαθμό κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα ήταν συμπληρωματικό μιας σωστής καμπάνιας του υπουργείου που αφορά την «υπόλοιπη» Ελλάδα.

Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν νομικά άλλα ζητήματα που δεν έχουν καν νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να δοθεί λύσει στο θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης, που στερεί το εισόδημα στους ξενοδόχους. Όπως είπε, πρέπει να μπουν κανόνες, ο ανταγωνισμός να μην είναι πλέον αθέμιτος.


πηγή:  Magnisianews.gr