ΑΘΗΝΑ. Από την αρχή εξετάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την παραχώρηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, μαζί και της Κέρκυρας, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης. Είπε: «είμαι σε στενή επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ. Έχω ζητήσει να μου αποτυπώσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης μέσα από μια μελέτη βιωσιμότητας του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και πολύ σύντομα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα έχουμε έναν πρώτο σχεδιασμό για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο το κάθε λιμάνι ξεχωριστά.
Το πρώτο στάδιο είναι η μελέτη, η οποία θα μας υποδείξει με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το κάθε λιμάνι ξεχωριστά, στη συνέχεια να μπούμε στους οικονομικούς όρους και το τρίτο στάδιο είναι ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με βάση το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο για να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη του αναδόχου. Από τη νέα χρονιά θα περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις, πριν όμως το κλείσιμο της χρονιάς θα έχουμε μια πρώτη σαφή εικόνα για το πώς θα προχωρήσουμε, χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο για το επόμενο διάστημα».
Τι ξέραμε μέχρι τώρα
Η υπόθεση είχε εξελιχθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διακόπηκε, πιθανότατα λόγω των εκλογών. Παραχώρηση λιμανιών και έρευνες υδρογονανθράκων εξαφανίστηκαν από τη δημόσια συζήτηση, επικράτησε μια ιδιότυπη σιγή ασυρμάτου, προκειμένου να μην μπουν στην προεκλογική ατζέντα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το τελευταίο μακρύ χρονικό διάστημα οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΛΚΕ είχαν συγκεντρωθεί και μελετηθεί εκτενώς από την ειδική γι' αυτό εταιρεία Εrnst & Young και το Γραφείο Δοξιάδη ώστε να στοιχειοθετηθούν απολύτως οι προσδοκίες αλλά και τα στοιχεία της προκήρυξης. Σύμφωνα μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές, όλα ήταν έτοιμα με βεβαιωμένο και το ενδιαφέρον για την Κέρκυρα τουλάχιστον τριών ειδικών εταιρειών στη διαχείριση των λιμανιών. Το φιλέτο υπήρξε οι λιμενικές υποδομές και η διαχείριση της κρουαζιέρας, έτσι που οι προθέσεις αφορούσαν στο βορεινό τμήμα του λιμανιού ώστε να απομείνει το υπόλοιπο για την εξυπηρέτηση των τοπικών γραμμών (σ.σ. από την καινούργια, ανατολική πύλη). Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το θέμα ήλθε προσφάτως ξανά στην επικαιρότητα από την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφαιρέσει από την επικείμενη διαπραγμάτευση/σύμβαση, την υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή να χρηματοδοτεί τον εναπομείναντα σε δημόσια χέρια Οργανισμό, με ποσοστό από την απόδοση της κρουαζιέρας.
Στο λάις
Τώρα ο Γ. Πλακιωτάκης μοιάζει, άγνωστο γιατί, να επαναφέρει την όλη υπόθεση πιο πίσω στις διαδικασίες.
Στο δελτίο Τύπου του βουλευτή, Σ. Γκίκα για την συνάντησή του μαζί με τον ceo του Οργανισμού, Σ. Ζερβόπουλο, με τον υπουργό δυο 24ωρα νωρίτερα, δεν προκύπτει να συζητήθηκε κάτι σχετικά με την τύχη του Οργανισμού και του λιμανιού. Σύμφωνα με τον βουλευτή τα σχετικά ζητήματα που απασχόλησαν την συνάντηση ήταν η επικαιροποίηση της μελέτης του MasterPlan του Λιμένος, στην δημιουργία μίας νέας μαρίνας στον ευρύτερο χώρο του Ο.Λ.ΚΕ., στην επέκταση της λιμενικής ζώνης, στην εκκρεμότητα καθορισμού χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα σε ορισμένα «ορφανά λιμάνια», στην αναγκαιότητα αναβάθμισης - ανακατασκευής των λιμένων Αγ. Στεφάνου Αυλιωτώνκαι Λευκίμμης.