Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ήλθαν να φτιάξουν τον «σταυρό» του Παλαιού Φρουρίου

παλαιό φρούριο
21 Nov 2019 / 09:40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την στατική αποκατάσταση του σταυρού στην ακρόπολη του Παλαιού Φρουρίου, βρίσκεται στην πόλη κλιμάκιο μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για συνεργάτες του καθηγητή του Τομέα Δομοστατικής της Σχολής πολιτικών μηχανικών, Βλάση Κουμούση. Σκοπός της επίσκεψής τους η επί τόπου διαπίστωση των στατικών προβλημάτων του παλιού σηματωρείου ώστε να μπορεί να δεχθεί και το βάρος του φωτισμού, που εμβληματικά και για τόσα χρόνια δίνει χρώμα στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του δημοφιλούς κερκυραϊκού Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα του «σταυρού» διασώθηκε το Πάσχα του 2019 με την εξαιρετική βοήθεια του σπεσιαλίστα στους φωτισμούς, Ανδρέα Τρύφωνα (σ.σ. του Επτά τεχνών). Το 2018 ο «σταυρός» είχε παραμείνει σκοτεινός προκαλώντας τις αντιδράσεις ντόπιων και επισκεπτών.
Σύμφωνα με το παλαιότερο σχετικό αφιέρωμα του enimerosi.com, προϊόν της ερευνητικής εργασίας του Γιώργου Ζούμπου, ο γνωστός μας Σταυρός αποτελούσε παράκτιο σηματοφόρο στον ιστό του οποίου γινόνταν έπαρση νυκτερινών και ημερινών σημάτων. Με τα σήματα αυτά μεταβιβάζονταν στα προσπλέοντα ή διερχόμενα πλοία ναυτιλιακές οδηγίες και μετεωρολογικές πληροφορίες ή παραλαμβάνονταν ειδήσεις για περαιτέρω μεταβίβαση. Τα σήματα αυτά ερμηνεύονταν με βάση το «Διεθνή κώδικα σημάτων» που είχε καθιερωθεί το 1840.
Δεδομένου ότι η Κέρκυρα συνδέονταν τηλεγραφικά με τη Μάλτα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου από το 1857, πιστεύουμε ότι μεταβιβάζονταν και τηλεγραφήματα προς διερχόμενα πλοία.
 
Εποχή ασυρμάτου
 
Όταν άρχισε η χρήση του ασυρμάτου τηλεγράφου η χρήση του «Σταυρού» πρέπει να περιορίστηκε στην αναγγελία, δια σημάτων, της εμφάνισης καραβιού που έπλεε προς το λιμάνι και της διεύθυνσης από την οποία έρχονταν.
 Στα 1932 λειτουργούσαν στην Ελλάδα πέντε τέτοιοι «σηματοτηλέγραφοι»: 
Στον Πειραιά (στο λόφο Σταυρός της πειραϊκής χερσονήσου).
Στην Κέρκυρα
Στο Αργοστόλι
Στη Ζάκυνθο (στη θέση που ως σήμερα είναι γνωστή σαν «Σινιάλο»)
Στην Κέα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.