Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: «Οι τραμπουκισμοί είναι η επιστροφή στην κανονικότητα...;»

ΕΓΕΣΥΚ
11 Nov 2019 / 08:45

Ανακοίνωση-καταγγελία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλει το περιστατικό, το οποίο υπήρξε στην Ψυχιατρκή Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας το απόγτευμα της περασμένης Παρασκευής, εξέδωσε το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ.).

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τραμπουκισμούς και αυταρχική συμπεριφορά από πλευράς των αστυνομικών οργάνων... Αναλυτικά:

«Η ΕΓΕΣΥΚ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το επεισόδιο τραμπουκισμού και αυταρχικής συμπεριφοράς από αστυνομικούςσε βάρος νοσηλευτή της ψυχιατρικής κλινικής που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που συνόδευαν ασθενή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια εξέταση, ζήτησαν από το νοσηλευτή της βάρδιας να εισέλθουν στο τμήμα. Όταν εκείνος τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εκτίμηση του ασθενούς από τους εφημερεύοντες ψυχιάτρους και μόνο τότε (ενδεχομένως) μπορεί να γίνειεισαγωγή του στο τμήμα και τους υπέδειξε το εξεταστήριο (που βρίσκεται εκτός του τμήματος) όπου θα έπρεπε να περιμένουν τον εφημερεύοντα ιατρό, ο προϊστάμενος αστυνομικός εξαγριώθηκε, χτύπησε με   δύναμη την πόρτα απαιτώντας, υβρίζοντας, να εισέλθει άμεσα.

Όταν ο νοσηλευτής άνοιξε, σε μια προφανή προσπάθεια εκφοβισμού, ζήτησεταστοιχείαιατρού και νοσηλευτή και κατόπινέδωσε εντολή στον υφιστάμενο του να ακινητοποιήσει και να περάσει χειροπέδες στο νοσηλευτή κατηγορώντας   τον για «απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής». Κάλεσαν μάλιστα και ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουντον «επικίνδυνο κακοποιό» της βάρδιας!

Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια έντρομων ασθενών του τμήματος που χρειάστηκε να διακομισθούν σε άλλες δομές! Το επεισόδιο έληξε μόνο μετά την παρέμβαση των υπολοίπων εργαζομένων του τμήματος, του Δ/ντη της κλινικής, του Διοικητή του νοσοκομείου και κατόπιν επικοινωνίας του τελευταίου με τον αστυνομικό Δ/ντη και οι αστυνομικοί αποχώρησαν.

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε εξαιτίας της αυταρχικής συμπεριφοράς ενός ένστολου ο οποίος δε γνώριζε, ως όφειλε, τί ορίζει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία που εκτελούσε και προφανώς ήθελε να παραδώσει το «βάρος» και να φύγει. Αυτό δε που κάποιοι καταγγέλλουν ως απείθεια και ερειστική συμπεριφορά από πλευράς νοσηλευτή (ο οποίοςτυγχάνει να είναι άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων), έγκειται στην άρνηση του να παρακάμψει τη διαδικασία προκειμένου να υπακούσει στις εντολές του Θεού με τη στολή! Μια διαδικασία που έχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς ουδέποτε να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε πρωτοφανές. Ανάλογο συμβάν είχαμε το περασμένο καλοκαίρι σε βάρος ψυχιάτρου του Θριασίου Νοσοκομείου (και προέδρου της ΟΕΝΓΕ) η οποία απειλήθηκε με χειροπέδες και αυτόφωροεπειδή ζήτησε από τους αστυνομικούς που συνόδευαν ασθενή να μην οπλοφορούν εντός του τμήματος.

Αν μη τί άλλο τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν την επιεικώς στρεβλή νοοτροπία μερικών (και προφανώς δεν ισχύει για όλους, με τη συντριπτική πλειοψηφία, τουλάχιστον εδώ στην Κέρκυρα, υπήρχε πάντα άψογη συνεργασία) οι οποίοι θεωρούν ότι η στολή που φοράνε τους μετατρέπει σε εξουσία με δικαίωμα να αυθαιρετεί ή ότι είναι υπεράνω νόμων και κανονισμών.

Θυμίζουμε την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αστυνομικού - στελέχους του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος το βράδυ των εκλογών έγραφε μεταξύ άλλων «Η Ελλάδα από αύριο θα κυβερνιέται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την ισχύ των γκλομπς μας» και ότι «ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κράτος».Ο συγκεκριμένος «υπηρέτης του νόμου και του πολίτη» είχε διαγραφεί από το κόμμα του, δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν συνεχίζει να είναι στη θέση του ως όργανο της τάξης και να συνοδεύει ίσως ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών…

Ίσως είναι δύσκολο για κάποιους ένστολους να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ασθενείς με ψυχική νόσο ακόμα και η θέα των αστυνομικών στολών  και όπλων καθώς και η μετατροπή του χώρου νοσηλείας τους σε κρατητήριο της ασφάλειας. Ίσως είναι δύσκολο για κάποιους ένστολους να αντιληφθούν ότι ένα νοσοκομείο και δη μια ψυχιατρική κλινική αποτελούν περιβάλλον ευαίσθητο στο οποίο συμπεριφορές τύπου σερίφη του φαρ ουέστ όχι απλά δεν αρμόζουν αλλά είναι και επικίνδυνες. Ή ίσως απλά είναι δύσκολη για κάποιους η τήρηση μιας ευπρεπούς και επαγγελματικής συμπεριφοράς.

Δεν θα πρέπει όμως επ’ουδενί να είναι δύσκολο για την πολιτεία να επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς σε κάποιους αυτόκλητους σερίφηδεςκαι να θέσει (αλλά και να κάνει σεβαστούς) συγκεκριμένους κανονισμούς ως προς την παρουσία ένστολων στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Όπως επίσης και να πατάξει αποφασιστικά τέτοια φαινόμενα αυθαιρεσίας, τραμπουκισμού και υπέρβασης καθήκοντος. Εκτός κι αν η «επιστροφή στην κανονικότητα» σημαίνει επιστροφή σε άλλες εποχές…»