Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ηγεσία των Ελλήνων Εβραίων στην Κέρκυρα

Εβραίοι
15 Οκτωβρίου 2019 / 15:49
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και οι περιουσίες όσων δεν επέστρεψαν ποτέ από τα στρατόπεδα, στην ατζέντα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι επικεφαλής της ισραηλιτικής Κοινότητας στην Ελλάδα, βρίσκονται στο νησί. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ) Δαυίδ Σαλτιέλ και τον πρόεδρο του Οργανισμού Περίθαλψης & Αποκατάστασης Ισραηλιτών (ΟΠΑΙΕ), Δαυίδ Ταραμπουλούς. Τη Δευτέρα συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της κερκυραϊκής, εβραϊκής Κοινότητας ενώ το πρωί αναμένεται να επισκεφθούν τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και να έχουν μαζί της συνεργασία.
Η επίσκεψής τους εδώ γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα. Άλλωστε στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων έχει προσκληθεί να συμμετάσχει μουσικό σχήμα της Φ.Ε. Μάντζαρος.
Πάντως εκτός των προγραμματισμένων τελετών και εκδηλώσεων εξακολουθεί να εκκρεμεί ο αναδασμός της Εβραϊκής, που επιχειρήθηκε επί δημαρχίας Σαρλή πριν από δυο και πλέον δεκαετίες. Η διαχείριση των περιουσίων των Εβραίων που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και δεν επέστρεψαν ποτέ είναι το αντικείμενο του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, ο Ο.Π.Α.Ι.Ε (Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος), γέννημα της μεταπολεμικής περιόδου, αποτελεί καρπό προσπαθειών 5 ετών (1944-1949) των ιθυνόντων του Κ.Ι.Σ., επιφανών Ελλήνων Εβραίων νομικών ομοθρήσκων της εποχής εκείνης καθώς και εβραιοπαλαιστινιακών και διεθνών εβραϊκών Oργανισμών.
Ο ΟΠΑΙΕ κληρονόμησε την περιουσία που διαχειριζόταν η ΥΔΙΠ (Υπηρεσία Διαχειρίσεως Ισραηλιτικών Περιουσιών) και μετέπειτα ΚΥΔΙΠ (Κεντρική Υπηρεσία Διαχειρίσεως Ισραηλιτικών Περιουσιών) δηλαδή ακίνητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας καθώς και ελάχιστα κινητά (τιμαλφή). Ο κύριος όγκος των ακινήτων βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κέρκυρα.
Μόλις φέτος κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Οργανισμού ο Δαυίδ Ταραμπουλούς, εξήγησε ξανά στους συνέδρους τις προσπάθειες που γίνονται από τα μέλη του Συμβουλίου, για τον εντοπισμό ακινήτων Ισραηλιτών εξαφανισθέντων κατά την περίοδο 1940-1945, την ταυτοποίηση και στη συνέχεια τη διεκδίκηση και αξιοποίησή τους.
 
Το ιστορικό
 
Το μαρτυρικό ιστορικό του αποδεκατισμού των Κερκυραίων Εβραίων, όπως αναφέρεται στο σχετικό του ΚΙΣ, «Όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους, το νησί κατέλαβαν οι Γερμανοί στις 27.9.1943. Μετά από μία περίοδο φαινομενικής ηρεμίας, δημοσιεύτηκε διαταγή τους, στις 8.6.1944 με την οποία καλούνταν όλοι οι Εβραίοι να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Διακόσιοι περίπου Εβραίοι μπόρεσαν να διαφύγουν ενώ τα χαράματα της επομένης οι Γερμανοί συνέλαβαν όλους τους Εβραίους τους οποίους μέσω Αθηνών έστειλαν στο ΄Αουσβιτς. Οι Ναζί και ο όχλος λεηλάτησαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Από τους 1900 Κερκυραίους 180 περίπου όμηροι επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Πολλοί μετανάστευσαν στο Ισραήλ ή εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες πόλεις. Το 1946 η Κοινότητα αριθμούσε 140 μέλη, η Συναγωγή και το σχολείο ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Με το πέρασμα του χρόνου η Κοινότητα ανασυγκροτήθηκε και ξαναβρήκε τους γνώριμους ρυθμούς της. Σήμερα η Κοινότητα με 65 μέλη συνεχίζει την πορεία της μέσα στον ελληνικό χώρο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.