Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπόμνημα θέσεων για την Thomas Cook κατέθεσε στην Βουλή ο Δ. Μπιάγκης

Δημήτρης Μπιάγκης
10 Οκτωβρίου 2019 / 10:34

ΑΘΗΝΑ. Ο Κερκυραίος Βουλευτής, Δημήτρης Μπιάγκης κατέθεσε Υπόμνημα Θέσεων-Προτάσεων-Δέσμη Μέτρων στη σημερινή Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

-οι οποίες σημειωτέον συγκλήθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος που πρωτοστάτησε ο ίδιος- για την διαχείριση και την καλύτερη, δυνατή αντιμετώπιση της τουριστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρρευση της Βρετανικής εταιρείας «Thomas Cook».

Στη Συνεδρίαση παρίσταντο ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ,  Άντζελα Γκερέκου, ο Προέδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσος και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπιάγκης στην Ομιλία του: «Η περίπτωση της Thomas Cook απέδειξε ξεκάθαρα ότι η χώρα χρειάζεται νέες δομές, ένα νέο τουριστικό πλαίσιο και την δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού αποτροπής παρόμοιων φαινομένων. Η κρίση που ξέσπασε με  αφορμή την«Thomas Cook» είναι βαθιά και πολυεπίπεδη. Θα σταθώ όμως και θα αναλύσω τις δύο, κυρίαρχες και πιο σημαντικές πτυχές τηςΗ 1η πτυχή αφορά τα μέτρα, τα οποία σχετίζονται με την αναστολή και το πάγωμα των εισφορών και των οφειλών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες».

Επιγραμματικά,  καταθέτω τα κυριότερα μετά από σχετική επεξεργασία με τους φορείς:
1) Αναστολή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών για την νέα τουριστική χρονιά.
2) Πρόβλεψη-Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, των οποίων οι επιχειρήσεις που εργάζονταν, επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.  (ασφάλιση εργαζομένων, επίδομα ανεργίας και λοιπά δικαιώματα)
3) Μη φορολόγηση των αποδεδειγμένα, μη εισπραχθέντων εσόδων από την πτωχευμένη εταιρεία
4) Μη καταβολή ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook
Προτάσεις-Μέτρα που αφορούν τις τράπεζες:
1) Δυνατότητα χορήγησης δανείων κίνησης με χαμηλά επιτόκια
2) Επανεκτίμηση των  δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων
3) Αναστολή των τραπεζικών δανείων με μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής
4) Αναστολή των πάσης φύσεως διωκτικών μέσων από τις τράπεζες

Κλείνοντας την Ομιλία του, ο Βουλευτής ανέλυσε διεξοδικώς και την 2η πτυχή για την αντιμετώπιση τόσο του φαινομένου της Thomas Cook όσο και πιθανών, άλλων ενδεχόμενων περιπτώσεων που θα κληθεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει, υποστηρίζοντας την επείγουσα και άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός αξιόπιστου μηχανισμού πρόβλεψης και αποτροπής νέων φαινομένων στον τομέα του τουρισμού.

Προτεινόμενα μέτρα που κατέθεσε ο Βουλευτής στην Επιτροπή:

1. Ο έλεγχος της τουριστικής αγοράς μέσω ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία του
Ε.Ο.Τ., που θα αποτρέπει τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων ή θα την προβλέπει με σχετικές εκθέσεις αυτήν και θα θεσπίσει αξιόπιστους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή σύναψη τουριστικών συμβολαίων και συμφωνιών.


2. Η δημιουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων (υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.) με τη συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων, όπου θα αξιολογούνται τόσο οι συνθήκες και το περιβάλλον της τρέχουσας σεζόν, όσο και οι προοπτικές των επομένων, θα λαμβάνονται καίριες αποφάσεις για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, και θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του προϊόντος όπου και όποτε χρειαστεί.

3. Τη δημιουργία ενός Υπερταμείου (Τράπεζα Τουριστικών Επενδύσεων) με τη σύμπραξη τόσο του Δημοσίου όσο και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από εισφορά που θα καθιερωθεί σε κάθε τουριστικό συμβόλαιο, όπου θα παρακρατείται ένα μικρό ποσοστό επί των συμβάσεων (1-3%) για τη δημιουργία αποθεματικού, ικανού να εγγυηθεί την αποπληρωμή των επιχειρήσεων του τουρισμού σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τουριστικών φορέων.

4. Σε τοπικό επίπεδο, η δημιουργία ενός αξιόπιστου Τουριστικού Φορέα με τη συμμετοχή των τριών δήμων του νησιού, των επιμέρους Επιμελητηρίων, των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδόχοι, τουριστικά καταλύματα, τουριστικών γραφείων,  μεταφορέων, επιχειρήσεων εστίασης), αλλά και των πολιτιστικών σωματείων που το επιθυμούν, που θα χαράζει πολιτικές σε τοπικό επίπεδο τόσο για τον σχεδιασμό και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, όσο και για τη διαφύλαξη και διαφήμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Απώτερος στόχος του θα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».