Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φρόντισαν εθελοντικά τον κήπο της «ξεπεσμένης» Βίλας Ρόσσα (video-photos)

Βίλα Ρόσα
25 Αυγούστου 2019 / 08:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εθελοντές του Όλοι μαζί για την Κέρκυρα, αφιέρωσαν χρόνο και εργασία για να καθαρίσουν, να κλαδέψουν και να ξεχορταριάσουν τον παραμελημένο κήπο της εμβληματικής βίλας.

Η θαυμάσια έπαυλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική είναι πνιγμένη με αναρριχητικά φυτά. Η πρωτοβουλία "Όλοι μαζί για την Κέρκυρα" με επικεφαλής τον Σπύρο Νεράντζη, είναι ουσιαστικά η μόνη που έχει αναλάβει εθελοντικά τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου. Όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν, έτσι και αυτό το Σαββατοκύριακο, πήρε την πρωτοβουλία να φροντίσει τον παραμελημένο κήπο. Σημαντικό, όπως κάθε φορά, είναι τα προϊόντα του κλαδέματος να μην καταλήγουν στις χωματερές, ή σε κάποια άκρη του δρόμου, κατά την νεοελληνική συνήθεια. Επιστρατεύτηκε ειδικός θρυμματιστής, ο οποίος επεξεργάζεται τα υπολείμματα για να γίνουν πέλετ. 



Το άλλοτε ωραίο γήπεδο τένις είναι χορταριασμένο. Οι μεγάλοι σε έκταση κήποι, γνωστοί για την ποικιλία των λουλουδιών τους, σήμερα είναι ακαλλιέργητοι και παραμελημένοι. 
Η ονομασία της έπαυλης μια ιστορικής κερκυραϊκής οικογένειας, πρωτοπόρου των γραφικών τεχνών και του τουρισμού, έδωσε το όνομα στην περιοχή Βιλα Ρόσα, η οποία είναι συνέχεια της κέντρου της πόλης, του Σαρόκου. 
Κατασκευάστηκε το 1864 από τον Γεράσιμο Ασπιώτη, γιο του Κερκυραίου Αγιογράφου Νικολάου Ασπιώτη, σε οικόπεδο που είχε αγοράσει ο ίδιος.



Φωτισμένη άλλοτε, γεμάτη κόσμο, με δεξιώσεις ξεχωριστές για την κερκυραϊκή κοινωνία, η θρυλική Villa Rossa έχει γράψει τη δική της ιστορία. Εκεί φιλοξενήθηκαν βασιλείς, πρίγκηπες, πολιτικοί, διανοούμενοι και προσωπικότητες της Ευρώπης.
Σήμερα είναι ένα εγκαταλελειμμένο στο χρόνο μέγαρο, με τα 24 δωμάτιά του, που δεν έχει συντηρήσει ανθρώπινο χέρι για πολλά χρόνια. Το κτήριο με τη λάμψη και την αίγλη του, σήμερα αποτελεί μια ανάμνηση. Εκεί έζησε η τελευταία απόγονος της οικογενείας, Μαρί Ασπιώτη. 





Το 1997 πέρασε στα χέρια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία το παραχώρησε στην Νομαρχία Κέρκυρας. Έκτοτε, το κτήριο αναμένει την αναστήλωση του, χαμένο κι αυτό στους γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει στο στάδιο εκπόνησης μελετών χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, ενώ ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή πρόσκλησης χρηματοδότησης για την διάσωση του εμβληματικού κτηρίου, αφού εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης από το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων.