Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ηράκλειο: Δεκάδες νεκρά χρυσόψαρα μέσα στο φράγμα Αποσελέμη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
20 Αυγούστου 2019 / 13:47

Από τις απαντήσεις των εξειδικευμένων εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν και με τη συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ,

εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες μέρες, θα αναδειχτούν οι λόγοι για τους οποίους, δεκάδες μικρά χρυσόψαρα βρέθηκαν νεκρά μέσα στο φράγμα Αποσελέμη.  Η θέα των νεκρών ψαριών που επέπλεαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φράγματος στο ύψος του Αβδού, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας που ζητά εξηγήσεις για το ανησυχητικό αυτό συμβάν. Το όλο θέμα, έχει  πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ήδη κάποιοι συνδέουν ευθέως το συμβάν με το ενδεχόμενο να πέφτουν λύματα μέσα στο φράγμα, που μάλιστα  όπως εκτιμούν προκάλεσαν το θάνατο των χρυσόψαρων. Συγκεκριμένα κάτοικοι και παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν ότι υπάρχει μείζον θέμα προστασίας του φράγματος, καθώς χωριά όπως το Αβδού, και το Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν φτιάξει ακόμα βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα τα λύματα να τρέχουν ανεξέλεγκτα με ότι αυτό σημαίνει για την βαρύτατη περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή.
Το  θέμα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε συναγερμό στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, που έσπευσε αμέσως να διερευνήσει το συμβάν και πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των πολιτών. Όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν δεκάδες μικρά νεκρά χρυσόψαρα  και κάποια άλλα που ακόμα ζούσαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φράγματος. Όπως εξηγεί στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Φώτης Καζάσης, ελήφθησαν δείγματα του νερού από τρία διαφορετικά σημεία του φράγματος εκτός από το σημείο όπου βρέθηκαν τα νεκρά ψάρια, ώστε να γίνουν φυσικοχημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι. Επίσης ελήφθησαν δείγματα από τα νεκρά και τα ζωντανά ψάρια που εντοπίστηκαν, προκειμένου να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τον κ. Καζάση για το σκοπό αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ, για να γίνουν οι απαιτούμενοι τοξικολογικοί έλεγχοι και με κάθε τρόπο να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι το νερό του φράγματος ελέγχεται ανελλιπώς από το εργαστήριο που υπάρχει στο φράγμα και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη κάποιου προβλήματος. Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρώτος έλεγχος στο νερό του  φράγματος,  γίνεται με χρυσόψαρα τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο (προφανώς όχι εκεί που βρέθηκαν τα νεκρά ψάρια). Όπως τονίζει, τα συγκεκριμένα ψάρια δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα, γεγονός που πιστοποιεί την καλή κατάσταση του νερού… Σε κάθε περίπτωση όμως, μέσα από τους νέους ελέγχους που θα γίνουν στο νερό, θα δοθούν απαντήσεις για το συμβάν που προκάλεσε αναστάτωση.
Εν αναμονή των απαντήσεων των ελέγχων που αναμένονται, μια εκδοχή που εξετάζεται ως πιθανή, είναι τα ψάρια να εγκλωβίστηκαν σε ένα σημείο του φράγματος όπου το νερό δεν ανακυκλώνεται, όπου όμως παράλληλα έχει πέσει η στάθμη του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι όροι και οι συνθήκες για να μπορούν να ζήσουν.
Τις οριστικές απαντήσεις ασφαλώς θα τις δώσουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ωστόσο ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει, αποτελεί μείζον θέμα η ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών, που έπρεπε να λειτουργούν χρόνια τώρα, και να μπει επιτέλους φραγμός στο περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης ρίψης λυμάτων, οι επιπτώσεις των οποίων με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο καταλήγουν στο πιάτο μας.
 
Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου/ΛίλιανΔαφερμάκη