Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξι νεκροί και ένας αγνοούμενος ο τραγικός απολογισμός της καταιγίδας στη Χαλκιδική

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
11 Ιουλίου 2019 / 06:14

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία, είχε τραγικά αποτελέσματα:

Εξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, πάνω από 100 τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.
 
Εξι νεκροί, πληροφορίες για έβδομο
Από τους έξι νεκρούς, οι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής, μετά από πτώση στέγης σε ταβέρνα. Πρόκειται για μια 54χρονη Ρουμάνα και ένα 8χρονο παιδί της, με την πρώτη να χάνει τη ζωή της επί τόπου όταν έπεσε πάνω της η οροφή, ενώ το ανήλικο αγόρι, πέθανε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, δυσκολευόταν να αναπνεύσει.
Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, με θύματα έναν 39χρονο Ρώσο και τον δύο ετών γιο του.
Οι άλλοι δύο νεκροί βρέθηκαν στην Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα! Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων, που ήταν εντός του τροχόσπιτου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν επίσης 108 τραυματίες. Από τους τραυματίες, οι τέσσερις ήταν σοβαρά και χρειάστηκε να γίνει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων, αλλά όλα τα περιστατικά είναι εκτός κινδύνου.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για έναν ακόμη νεκρό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.
 
Αγνοείται ψαράς
Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί τα ίχνη ενός 62χρονου ψαρά, ο οποίος παρά την κακοκαιρία πήρε την απόφαση να βγει στα ανοιχτά. Το Λιμενικό από το βράδυ κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική
Εντωμεταξύ, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.
 
Η οροφή στην ταβέρνα έπεσε πάνω σε μια 54χρονη Ρουμάνα που σκοτώθηκε
Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
 
Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσει κόσμο από σπίτια και περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Μαζί με εθελοντές κάνουν επιχειρήσεις βοήθειας των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις μετέχουν:
 
80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:
8 πυροσβέστες και 4 οχήματα
600 κλήσεις για παροχή βοήθειας
Επίσης, το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.
 
Λέκκας: Η καταστροφή προκλήθηκε σε 10 μόλις λεπτά
Σε 10 λεπτά προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Χαλκιδική και προκάλεσε έξι νεκρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».
 
«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».
 
Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι σε Θράκη, Θεσσαλία

H κακοκαιρία χτύπησε εκτός της Χαλκιδικής αρκετά μέρη σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, με καταστροφικές καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους που έπνεαν με 110 χλμ/ώρα. Στη Θεσσαλονίκη και τον Εύοσμο, οι κεραυνοί δεν σταμάτησαν να πέφτουν, με έναν μάλιστα να χτυπά πολυκατοικία, όπως καταγράφηκε από κινητό.
 
Στη Ροδόπη η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα, από την κακοκαιρία, με τους κόπους των αγροτών, να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.
 
Στην Αλεξανδρούπολη το μπουρίνι έφερε καταστροφές σε κατοικίες και οχήματα, ενώ ίδια η κατάσταση και στην Λάρισα, όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Φωτό: Thestival.gr